Cele mai frumoase muzee ale poliției pe care le-am vizitat
1.Muzeul Poliției din Bogota- Columbia
Acesta nu este nici cel mai mare și nici cel mai bine pus la punct muzeu de acest tip. Însă are ceva ce m-a făcut să-l trec pe primul loc : legătura cu realitatea ! …sau mai bine zis cu Pablo Escobar Gaviria!
Pe lângă exponatele obișnuite pe care le poți găsi într-un astfel de muzeu, acolo am văzut motocicleta Harley-Davidson cu care ,,El Patron” apare în înregistrările video, ochelarii, ceasul și reportofonul său, aparatura cu care narcotraficantul număra ,,dinero”.
Telefonul și pelerina pe care le-a folosit în ziua când a fost interceptat, fac obiectul unei alte zone, alături de o schema ce prezintă modul cum i-a fost localizat telefonul.
În restul muzeului am putut admira diferite arme, o ,,dubă” ce transporta deținuții la început de secol XX , organigrama poliției columbiene, un manual în baza căruia se face selecția cadrelor în poliție, gradele polițiștilor, etc.
2. Muzeul Poliției din Beijing – Beijing
De departe e cel mai mare și cel mai complet muzeu al poliției dintre toate cele vizitate de mine. Situat pe 3 niveluri și având spații generoase, el îți prezintă cam tot ce ceea ce se poate prezenta ! 🙂 …căci în China, cenzura încă funcționează la cote maxime !
În prima parte îți sunt prezentate uniforme și tehnici de imobilizare pe care polițiștii chinezi le utilizau în epocile trecute și care acum pot fi văzute doar în muzeu.
Apoi am trecut într-un alt spațiu și totodată într-o altă epocă. …cea actuală ! Acolo am vizualizat echipamente și tehnici din dotarea polițiștilor chinezi, precum și măsurile pe care le-au întreprins aceștia pe timpul desfășurării olimpiadei de vară din 2008. …inclusiv alcătuirea unui cordon în apă în apropierea stadionul Cuib de Pasăre !
Ultimul etaj este rezervat cadourilor primite de Poliția Chineză de la instituții de poliție din întreaga lume. Unele țări aveau rezervare vitrine spațioase (asemenea cadourilor oferite) care te făceau să rămâi minute în șir în fața lor pentru a le admira. În schimb, Poliției Române îi fusese acordat un spațiu mic, într-un colț mai întunecos al camerei. …asemenea cadoului anost care ne reprezenta fără onoare (un banal port popular). …nu am înțeles nici până azi care o fi legătura între respectivul cadou și instituția Poliției Române ! Am descris episodul în Beijing (V) Mausoleul Mao,Templul Cerului, Muzeul Poliției și Zona Olimpică
3. Muzeul Carabinierilor din Santiago de Chile – Chile
Aflat în proximitatea Școlii de Carabinierii, respectivul muzeu este o istorie vie a activității polițienești desfășurate în țara care se întinde pe mai mult de 4.000 km de la nord la sud. Primele uniforme care i-au îmbrăcat pe oamenii legii, probabil că ar stârni râsul în ziua de azi, însă în acele vremuri impuneau un deosebit respect.
La fel ca și în alte muzee de profil, cea mai interesantă mi s-a părut a fi sala în care erau expuse regulamentele activității polițienești (până și cele religioase erau prevăzute!), o carte privind istoria carabinierilor chilieni, Buletinul Oficial prin care erau numiți/eliberați din funcții șefii de structuri.
…și nu în ultimul rând, diploma prin care se obținea calitatea de polițist în 1922, una în care se specifica că absolventul are toate drepturile și beneficiile prevăzute de lege… ! 🙂
La final vizitei am văzut expus și papamobilul cu care s-a plimbat papa Ioan Paul al -II-lea în 1987 , atunci când a vizitat cel mai dezvoltat stat din America de Sud. Chile (III) – Rămas bun, Santiago de Chile !
4. Muzeul Poliției din Kuala Lumpur – Malaiezia
Muzeul, care este situat în Kuala Lumpur într-o clădire tipică pentru această țară, te imprezionează prin varietatea uniformelor prezentate. Vele mai vechi îți amintesc de filmul ,,Sandokan, tigrul Malaieziei”, iar cele mai noi îți impun respectul doar privindu-le !
Ceea ce mi-a atras în mod deosebit atenția a fost un registru vechi de jumătate de secol (1956) ce părea a fi un registru de evenimente. Pe filele sale îngălbenite de vreme erau notate faptele ce fuseseră săvârșite în ziua de 28 august 1956 !
La fel de interesantă mi s-a părut și secțiunea în care erau prezentate gradele actuale din poliția malaieziană, legitimațiile de serviciu și manuale de procedură
5. Muzeul Poliției din Singapore
Pentru a putea vizita acest muzeu, a trebuit să fac o rezervare în prealabil cu mai multe zile. …or fi știind ei de ce ! 😉 Deoarece locația sa este în aceeași clădire cu sediul Poliției Naționale, accesul este permis doar în urma unui control destul de riguros (ca în aeroport), iar vizita este permisă doar cu un ghid. În prima sală sunt omagiați polițiștii care au căzut la datorie…
Apoi, pașii mi-au fost conduși printre vitrine ce adăposteau bastoane (normale sau aurite) și arme albe ce au fost confiscate de-a lungul timpului de la cei ,,certați” cu legea. În prezent, polițiștii singaporezi mai pot vedea astfel de obiecte doar dacă vizitează și ei la rândul lor muzeul. …căci străzile din Singapore sunt ,,curate” !
Pentru că în cele două vizite efectuate în Singapore, nu am reușit să văd decât o singură dată polițiștii pe stradă (camerele de supraveghere sunt peste tot !), a fost binevenită expunerea gradelor polițienești în muzeu ….
6- 7. Muzeele Poliției din Rio de Janeiro – Brazilia
În realitate, în Rio sunt două muzee ale poliției care concurează între ele pentru supremație, iar cu puțin efort am reușit să le vizitez pe amândouă. Rio de Janeiro (IV) – Samba do Brasil !
Museu da Policia Civil este în aceeași incinta cu poliția al cărui nume îl poartă. …adică Poliția Judiciară. Este un muzeu micuț cu câteva exponate interesante, dar care nu-ți va răpi prea mult timp din vacanță. Insignele și legitimațiile prezentate mi-au captat atenția, mai ales că erau din perioade de timp diferite.
Interesante mi s-au părut și câteva armele albe ce erau expuse alături de mai multe arme din dotarea poliției.
Museu Policia Militar mi s-a părut a fi de un rang mai mare decât precedentul, având mai multe exponate, iar acestea fiind mai bine structurate. În plus poveștile ghidului mi-au captat atenția, mai ales cele despre modul în care forțele de ordine intervin în favele ! După ce i-am spus că vizitasem anterior și Muzeul Poliției Civile, ghidul mi-a spus apăsat că munca adevărată e făcută de colegii lui militari, iar polițiștii civile stau la ,,umbră” și întocmesc doar actele. 🙂 …orgolii constructive! 🙂
8. Muzeul Poliției din Manchester – Anglia
În cel mai galonat oraș englez pe linie fotbalistică, se află și un muzeu al poliției. Unul care are la loc de cinste vestitele bastoane englezești. Nici nu se poate altfel din moment ce acesta este cea mai importantă armă (defensiv/ofensivă) a polițistului englez. …el neavând pistol în timpul patrulării !
Un loc aparte în expoziție îl ocupă vitrinele dedicate armelor albe ce au fost confiscate de la suporterii echipelor de fotbal, celebrii ,,hooligans”. Inventivitatea acestora nu avea margini ! …căci acum, suporterii englezi sunt cei mai cuminți ! …însă doar la meciurile disputate în insulă ! ….în deplasare își fac de cap !
9. Muzeul Poliției din Dubai -Emiratele Arabe Unite
La fel ca și alte state care își respectă instituțiile, Emiratele Arabe Unite (mai precis Dubaiul) au conceput un muzeu al Poliției Naționale. Acesta, deși nu este unul foarte mare (având doar două încăperi), se poate vizita gratuit doar în câteva minute. El este situat lângă Secția de Poliție Naif.
Pe lângă uniformele vechi cu iz de nisip, sunt expuse mai multe tipuri arme, cătușe, precum și grade polițienești actuale.
Cel mai interesant mi s-a părut a fi un obiect din lemn, cu ajutorul căruia îți erau imobilizate picioarele, lăsându-ți mâinile libere ! …ce ai fi putut să faci cu ele dacă nu aveai nimic în jur și nu te puteai deplasa ?!
10. Muzeul Poliției din Cairo – Egipt
Un muzeu micuț situat în Citadela din Cairo, chiar în proximitatea terasei de unde ai panorama asupra orașului. Nu are foarte multe exponate în comparație cu cele prezentate mai sus, însă se remarcă prin readucerea aminte a unor momente în care poliția egipteană s-a remarcat prin prinderea unor criminali deosebit de periculoși. Sunt prezentate cazurile a două surori care au omorât mai multe prostituate și le-au îngropat în curtea casei unde locuiau (vis-a-vis de poliție) și a tentativei de asasinat a președintelui Egiptului, în Alexandria. Cairo (VI) -Un oraș frumos, dacă știi să-l privești !
https://turisminternational.com/2021/01/21/orasele-cu-cele-mai-frumoase-statui-din-bronz/