19 aprilie 2024

Rusia (I) – 5 înșelătorii în care pot fi atrași turiștii

Rusia este o țară mare, plină de peisaje și arhitecturi frumoase. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă adesea, atracțiile turistice sunt înțesate de escroci. Pentru a evita evenimente neplăcute, am adunat cele mai frecvente escrocherii în care pot fi atrași turiștii ce vizitează Rusia.


1. Escrocherii cu tineri îmbrăcați în personaje din desene animate

Cum funcționează : în Sankt Petersburg sunt tineri care „lucrează” îmbrăcați în animale de desene animate. De obicei se duc lângă copiii mici, strigând „fotografie, fotografie” și încep să-i îmbrățișeze.

 Ei nu menționează niciodată care este prețul unei fotografiei, iar după poză vor solicitată banii, adesea într-un mod nepoliticos și chiar agresiv. O poză costă cca. 500 de ruble (7,50 USD/ 6,90 €) de persoană. Dacă vrei să scapi rapid de scandal, plătești jumătate și ai plecat ! :-). Dacă te-au ,,mirosit” că nu ești rus, atunci o inflație spontană iar prețurile se pot dubla !

Ce să faci : evitați să folosiți serviciile lor sau negociați prețul înainte de a face fotografia.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Moscova, St. Petersburg – în preajma obiectivelor turistice.

1. Frauda la taxiuri

Cum funcționează : Dacă vezi un șofer de taxi făcându-ți cu mâna și care te va invita să i te alături, ar fi bine să-i ceri să pornească contorul mașinii. De regulă, „contoarele” lor nu funcționează, astfel încât suma totală pentru plimbare va fi una mult prea mare. Dacă refuzi să plătești suma cerută, șoferul va încuia ușile până când îi vei da suma solicitată. O ceartă cu el nu va duce la niciun un rezultat… 

Ce să faci : nu pleca în cursă dacă nu a fost pornit contorul. Cel mai bun mod de a folosi un taxi în Moscova este să folosești aplicații online Uber, Yandex, 
Gett.

Locuri în care trebuie să ai grijă : St. Petersburg – în jurul stațiilor de metrou Vosstaniya ,Gostiny Dvor, Nevsky Prospect, în Piața Palatului.

3. Ghiduri neoficiale la fața locului

Cum funcționează : odată ajuns la Moscova, vei merge în Piața Roșie pentru a vedea Kremlinul. Se întâmplă ca nou-veniți să-și dorească să aibă un ghid care-i să-i conducă prin imensul orașul. În Piață sunt o mulțime de așa-ziși ghizi, ușor de recunoscut după megafoane și tururi oferite la un preț mic. Ei nu sunt agresivi, dar nici nu sunt bine pregătiți, spunând multe neadevăruri despre istoria și cultura Rusiei, amestecând fapte reale cu cele inventate.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Moscova-Piața Roșie

Ce să faci : utilizați doar serviciile ghizilor autorizați!

4. Escrocherii cu bilete de teatru

Cum funcționează : ai ajuns în capitala Rusiei și îți dorești cu ardoare să vezi un spectacol la Teatrul Balșoi. Însă, ghinion ! Biletele ce au fost scoase cu 3 luni înainte de spectacol, s-au epuizat rapid… Noroc cu un om de bine care îți va oferi biletul său, întrucât el nu mai poate viziona spectacolul. Prețul pe care îl vei plăti va fi unul extrem de mare pentru că și locurile sunt excepționale ! …după spusele lui ! 🙂 Însă odată intrat în sală, vei constata că locurile tale nu sunt nici pe departe cele mai bune și că prețul plătit nu este pe măsură !

Locuri în care trebuie să ai grijă: Moscova -teatrele Bolșoi și Mariinsky.

Ce să faci : achiziționați biletele online de pe site-ul oficial Bolșoi sau Mariinsky, pusese în vânzare cu 3 luni în avans. 

5. Comandarea unei mese

Cum funcționează : fii foarte atent la informațiile despre preț într-un restaurant rusesc. Se întâmplă uneori să indice nu costul unei porții, ci costul a 100 de grame de carne. O astfel de practică se întâmplă în restaurantele unde se servește pește prăjit, miel, vită, porc și e greu de prezis care va fi dimensiunea finală a porției.

În cele din urmă, costul final ar putea fi de 3 sau chiar de 4 ori mai mare decât te-ai așteptat și nu vei altceva de făcut decât să achiți nota de plată. …mâncarea se află deja în burta ta ! 😉
Locuri în care trebuie să ai grijă: în orice restaurant în care meniul e doar în limba rusă.

Ce să faci : întrebă înainte de a comanda ce reprezintă cifrele din dreptul fiecărei porții.

https://turisminternational.com/2021/12/11/iordania-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/09/14/italia-ii-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/08/31/turcia-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/06/29/egipt-iv-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/07/12/maroc-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!