29 septembrie 2023

Țările din vestul Europei ,,staționează” la culoarea roșie a epidemiei! …iar Canada a ,,trecut”pe galben !

Au fost actualizate listele ce prezintă țările cu risc epidemiologic. Față de săptămâna precedentă, când pe listele roșii și galbene se aflau 87 de țări/teritorii de pe întregul glob, pe cele actuale se regăsesc 88 (adică cu una mai mult) ! Europa continuă să fie continentul cel mai afectat de pandemiei, însă de data aceasta având doar 49 de zone roșii și galbene ! România a înregistrat o scădere a ratei de incidență, coborând de la 0.8 (săptămâna trecută) la 0.6/1000 de locuitori !

Listele vor intra in vigoare de la data de 26.12.2021 ora 0.00

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se află 70 de state/teritorii, adică cu unul mai mult față de săptămâna precedentă. În Europa situația s-a îmbunătățit ușor, înregistrându-se 43 de țări/teritorii ,,roșii” (cu 2 mai puțin față de vechea listă)!

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Față de vechea listă, au apărut doar două zone noi : Malta și Aruba ! Numărul mic de intrări constituie o premieră pozitivă pentru ultima jumătate de an !

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Cu una mai mult decât cele intrate, adică 3 ! De remarcat e faptul că toate cele trei țări (Rusia, Serbia și Ucraina) sunt situate în Europa. … și mai cu seamă în estul continentului !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 43 de țări/teritorii, fiind urmată la mare distanță de Africa (12), America Centrală/Zona Caraibelor (7 state ,,roșii”), Asia (5), Oceania, America de Nord și America de Sud (fiecare cu câte 1 stat).

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 18 state/teritorii (același număr ca și săptămâna precedentă).

Care sunt țările/teritoriile ce au fost proaspăt ,,îngălbenite” ? În total 9 țări/teritorii. În afara celor 3 sosite din lista roșie, au mai fost ,,îngălbenite” alte 6 state care au fost ,,promovate” din zona verde. Un alt record a mai fost atins în această săptămână : niciun stat european nu a intrat pe lista galbenă. Zonele ..îmgâlbenite” sunt : Canada, Puerto Rico, Bermude, ST, Maarten, Curacao și Insulele Turks. Adică toate sunt din zona Americii + Zona Caraibelor !

Ce țări au ieșit de pe lista galbenă ? In afara celor doua (Malta și Aruba) care s-au înroșit, au fost retrogradate în zona verde următoarele țări : Rep. Moldova, Azerbaidjan, Belize, Singapore, Polinezia Franceză și Insulele St. Vincent.

Europa domină și clasamentul listei galbene (cu 6 state ,,îngălbenite”), fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor (5 state), Asia (4). America de Nord, America de Sud și Oceania figurează fiecare cu câte un stat galben pe listă).

LISTA VERDE

La fel ca în ultimele 6 luni, cea mai sigură zonă de pe glob rămâne America de Sud, acolo unde, cu două excepții, predomină culoarea ,,verde” ! În schimb, în Europa doar România, Albania, Rep. Moldova, Ucraina, Rusia și Armenia mai au culoare verde !

Conform unei hotărâri recente a CNSU, întocmită de un daltonist pe un colț de birou între două cafele amare, nu are nicio importanță dacă te întorci în România dintr-o țară verde sau roșie, dacă aceasta e situată în afară U.E.. Ce dacă vii dintr-o țară ,,verde”? Faptul că te-ai vaccinat complet nu contează și îți trebuie musai un test PCR ! În schimb, dacă dacă te întorci dintr-o țară membră U.E., care ,,duduie” de culoare roșie a epidemiei, nu-ți trebuie niciun test ! E suficient vaccinul ! Care e logica acestei gândiri ? Niciuna ! Pentru că în această situație, cele 3 hărți devin incolore, iar intrarea în România e dictată pe considerente geo-politice și nicidecum pe cele care ar trebui să protejeze sănătatea populația!

Deci, dacă vii din Republica Moldova, care e verde și e la ,,doi pași” distanță de România, trebuie să ai efectuate două doze de vaccin + plus un test PCR ! Însă dacă vii din Olanda care a dat în ,,fierbere” de atâta Omicron, îți este suficient doar rapelul ! 😉

,,Nu cerceta aceste legi/căci ești nebun când le-nțelegi ” ….Eminescu ! 🙂

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa – 49 state/teritorii roșii+galbene

America Centrală/ Zona Caraibelor 12 state/teritorii

Africa – 12 state/teritorii roșii+galbene.

Asia – 9 state/teritorii roșii+galbene

America de Sud – 2 state

America de Nord – 2

Oceania – 2 state/teritorii roșii+galbene

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: