3 octombrie 2023

Listele CNSU au fost actualizate ! Canada, Australia și Israel au intrat în zona roșie, iar Dubaiul e ,,galben” !

După două săptămâni în care CNSU a fost în vacanță, în sfârșit au fost actualizate și listele cu țările ce prezintă risc epidemiologic. Față de ultima actualizare, când pe listele roșii și galbene se aflau 88 de țări/teritorii de pe întregul glob, pe cele actuale se regăsesc 104 ! (adică cu 16 mai mult) ! Europa continuă să fie continentul cel mai afectat de pandemiei, având același număr de țări roșii și galbene ca și pe ultima listă : 49 ! România a înregistrat o creștere nesemnificativă (așa spune CNSU) a ratei de incidență, urcând de la 0.6 la 0.7/1000 de locuitori !

Listele vor intra in vigoare de la data de 09.01.2022 ora 0.00

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se află 85 de state/teritorii, adică cu 15 mai multe față de lista precedentă ! Acest lucru se datorează în special neactualizării listei timp de două săptămânii. În Europa situația a rămas stabilă, înregistrându-se același număr (43) de țări/teritorii ,,roșii”.

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Față de vechea listă, au apărut 17 noi teritorii ! Șapte dintre ele au sosit din zona galbenă : Canada, Puerto Rico, Curacao, St. Maarten, Insulele Turks, Bermuda, Insulele Virgine UK ! Tot datorită neactualizării periodice se datorează și faptul că alte 10 state au intrat în zona roșie direct din cea verde : Australia, Israel, Uruguay, Argentina, Panama, St. Lucia, Belize, St Kitts and Nevis, Insulele Capului Verde și Insulele Virgine SUA.

De remarcat e faptul că 16 dintre cele 17 țări/teritorii sunt din zona continentului american !

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Doar două ! Mauritius și Dominica! Europa nu punctează nici la ,,intrări” și nici la ,,ieșiri”. …adică staționează !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 43 de țări/teritorii, fiind urmată la mare distanță de Africa (12), America Centrală/Zona Caraibelor (7 state ,,roșii”), Asia (5), Oceania, America de Nord și America de Sud (fiecare cu câte 1 stat).

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 19 state/teritorii (același număr ca și săptămâna precedentă).

Care sunt țările/teritoriile ce au fost proaspăt ,,îngălbenite” ? În total 12 țări/teritorii. În afara celor două sosite din lista roșie, au mai fost ,,îngălbenite” alte 10 state care au fost ,,promovate” din zona verde. Doar o singură țară europeană (Albania) a intrat pe noua lista galbenă. Celelalte zone ,,îngălbenite” sunt : Columbia, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Guam, Comore, Montserrat, Fiji și Insulele St. Vincent. Adică, cam de pe tot globul, însă cu precădere din zona Americilor și a peninsulei Arabe !

Ce țări au ieșit de pe lista galbenă ? Nu mai puțin de 11 ! În afara celor 7 care au căpătat culoare roșie, doar 4 au fost retrogradate în zona verde : Ucraina, Bolivia, Coreea de Sud și Malaiezia.

Europa nu mai domină cu autoritate și acest clasament (având doar 6 state ,,îngălbenite”), ea fiind urmată îndeaproape de tandemul America Centrală/Zona Caraibelor – Asia (fiecare cu câte 5 state) și Africa cu două state. America de Nord, America de Sud și Oceania nu figurează pe respectiva listă.

LISTA VERDE

La fel ca în ultimele 6 luni, cea mai sigură zonă de pe glob rămâne America de Sud, însă și acolo a început să se simtă din nou ,,aerul” pandemiei !

În schimb, în Europa doar România, Rep. Moldova, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia mai au culoare verde ! …adică doar 5 țări, toate din estul continentului ! Chiar dacă ești vaccinat, indiferent din care țară ,,verde” prezentată mai sus te vei întoarce, va trebui să prezinți și un test PCR ! …pentru că așa cere CNSU ! În schimb, te poți întoarce fără probleme din Franța, Italia, Germania, Olanda, Belgia sau din orice altă țară din UE, indiferent de nr. de infectări din acea zonă.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa – 49 state/teritorii roșii+galbene

America Centrală/ Zona Caraibelor 22 state/teritorii

Africa – 14 state/teritorii roșii+galbene.

Asia – 11 state/teritorii roșii+galbene

America de Sud – 3 state

America de Nord – 2

Oceania – 3 state/teritorii roșii+galbene

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: