29 septembrie 2023

România a intrat pe lista galbenă ! În schimb, in lista roșie nu a intrat nicio țară și au ieșit 11 !

Au fost reactualizate listele ,,tricolore”! În ultima săptămână a scăzut numărul total de state/teritorii care se regăsesc pe cele două liste (99 față de 104). Deci, (semi)valul pandemiei pare să fi atins o perioadă de stagnare la nivel mondial, având chiar o ușoară scădere ! România a înregistrat o creștere a incidenței de la 0,7 la 2,3 /1000 de locuitori. În timp timp ce Europa a ridicat la 50, numărul teritoriilor prezente pe cele două liste, America de Sud rămâne aproape verde!

Listă intră în vigoare începând cu data de 16.01.2022, ora 00:00.

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se regăsesc 74 state/teritorii, ceea ce înseamnă o scădere cu 11 poziții față de săptămâna precedentă.

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? NICIUNUL ! Este un record absolut de la începerea pandemiei ( pentru listelele CNSU, firește), pentru că nu s-a întâmplat niciodată ca nici măcar o singură țară să devină roșie !

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Aici sunt trecute 11 țări/ teritorii : Africa de Sud, Zambia, Lesotho și Iordania (trecute în lista galbenă) și India, Nepal, Brazilia, Angola, Mozambic, Zimbabwe și Malawi ( ,,virate” direct pe lista verde). O lista destul de ciudată, care îmi e greu să cred că reflectă realitatea ! Cea mai mare dintre aceste țări erau cuprinse în lista roșie doar pentru faptul că CNSU considera că în aceste țări sunt dominante câteva tulpine noi apărute. Deși India, Nepal și Brazilia au avut permanent printre cele mai mici rate de incidență din lume, ele au fost la dospit în lista roșie până când menținerea lor acolo a devenit derizorie !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 43 țări/teritorii, fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor cu 18 țări. Podiumul este completat de Africa cu 5 state, lângă ea aflându-se Asia (2), America de Sud, America de Nord și Oceania (fiecare cu câte 3 state ,roșii”).

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 24 state/teritorii, acestea fiind mai puține cu 5 fată de săptămâna precedentă.

Care sunt cele 5 țări ce au fost ,,îngălbenite” ? În afara celor 4 ce au venit de pe lista roșie (Africa de Sud, Iordania, Zambia și Lesotho) , doar una singură a mai fost ,,promovată” din zona verde în cea galbenă. Această țară, care se află în Europa este …România !

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Un alt record mondial stabilit de CNSU ! Nicio țară/teritoriu nu a fost trecută din culoare galbenă în cea verde ! Toate cele 7 țări ajunse în ,,verde” , au ajuns direct din… ,,roșu” ! Acestea par a fi cele mai ciudate liste din toată ,,existența” lor !

Într-un clasament al listei galbene, Europa ocupă tot prima poziție cu 7 state/ teritorii ,,îngălbenite”, fiind urmată la mică distanță de Asia (6) America Centrală/Zona Caraibelor (4 țări galbene), Africa (5). Restul zonelor au câte 1 state galbene (America de Sud și Oceania).

LISTA VERDE

În schimb, în Europa au mai rămas verzi doar 4 țări : Rep. Moldova, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia ! Însă acest lucru este văzut cu ochi buni de CNSU, așa că cetățenii care vin din țările respective trebuie să prezinte un certificat de vaccinare și un test PCR ! De ce ? …pentru că nu fac parte din UE ! …condiții sanitare sau politice ?! În schimb, te poți întoarce fără probleme din Franța, Italia, Germania, Olanda, Belgia sau din orice altă țară din UE, indiferent de nr. de infectări din acea zonă.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa -50 state/teritorii roșii+galbene (+1 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor -22 state/teritorii (-2 față de săptămâna precedentă)

Africa – 10 state/teritorii roșii+galbene. (0)

Asia – 9 state/teritorii roșii+galbene (-1).

America de Sud – 3 state (0)

Oceania – 3 state/teritorii roșii+galbene (-2).

America de Nord – 2 stat/teritoriu roșu (0(

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: