1 martie 2024

România și Republica Moldova sunt din nou pe lista roșie ! Două țări din Europa au mai rămas ,,verzi” : Azerbaidjan și Armenia !

Au fost reactualizate listele ,,tricolore”! Pe listele ce indică țările cu risc epidemiologic ridicat, în prezent se regăsesc 127 de țări/teritorii ! …mai multe ca niciodată ! România și Republica Moldova au fost ,,înroșite” din nou !

Noua listă va intra în vigoare începând cu data de 23.01.2022, ora 00:00.

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se regăsesc 111 state/teritorii ! Ceea ce înseamnă o explozie nemaiîntâlnită de la apariția pandemiei !

Câte state/teritorii au intrat în zona roșie ? Nu mai puțin de 39 ! Din zona galbenă au sosit 15 țări (România, Iordania, Columbia, Serbia, E.A.U. etc.), iar din cea verde 24 (R. Moldova, Peru, Mexic, Cuba, etc).

Această creștere cu 39 de poziții față de săptămâna precedentă (când fuseseră 74), pare a fi demnă de un record de Guinness Book ! Dacă pe ultima listă roșie nu fusese promovată nici măcar o singură țară (!), iată că de data aceasta fost mărită cu cca. 50 % ! Indiferent de mecanismele prin care se fac calculele la CNSU, este greu de crezut că pandemia a erupt concomitent la un asemenea nivel în 39 de țări de pe mapamond!

Palau, a crescut de la 0,1 la 7,5 ; Costa Rica de la 0,4 la 9.8, etc. …nu e cam mult pentru 7 zile, după ce în urmă cu o săptămână nu au fost înregistrate niciun fel de creșteri ?!

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Doar două ! Namibia (trecută în lista galbenă) și Eswatini (direct pe lista verde).

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 51 țări/teritorii, fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor cu 29 țări. În continuare urmează America de Sud (10 țări ,,roșii”), Asia (9), Africa și Oceania (fiecare cu câte 5 state ,roșii”), America de Nord (2)..

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 16 state/teritorii. Scăderea cu 8 poziții fată de săptămâna precedentă (24), se datorează faptului că o mare parte dintre ele au migrat spre lista roșie ! Care sunt cele 11 țări ce au fost nou ,,îngălbenite” ? În afara Namibiei, care a venit de pe lista roșie, alte 10 țări au fost ,,promovate” din zona verde în cea galbenă (Ucraina, Maroc, Columbia, Dominica, Guam, Singapore, Ecuador, India, Zambia și Arabia Saudită)

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Un număr de 19 țări! În afara celor 15 care au fost promovate în lista roșie, alte 4 au fost retrogradate în cea verde (Africa de Sud, Lesotho, Comore și Mauritius )… toate cele ,,înverzite” fiind din Africa !

Într-un clasament al listei galbene, Europa nu mai ocupă prima poziție, fiind depășită de Asia și Africa (fiecare cu 5 state ,,îngălbenite”). Pe continentul nostru au mai rămas doar 4 state galbene, dintr-un motiv extrem de simplu : toate celelalte state sunt …roșii !

LISTA VERDE

Într-o Europa ce a fost înroșită aproape în întregime, doar două țări au mai rămas ,,verzi” : Azerbaidjan și Armenia ! America de Sud, cea care a fost verde pentru o jumătate de an, a devenit și ea în mare parte roșie și galbenă ! Continentul care este cel mai ,,verde” în acest moment este …Africa ! …însă acolo, cele mai multe dintre țări nu raportează situațiile infectărilor către OMS !

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa -55 state/teritorii roșii+galbene (+5 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor -29 state/teritorii (+7)

Africa – 14 state/teritorii roșii+galbene. (+4)

Asia – 14 state/teritorii roșii+galbene (+5).

America de Sud – 11 state (+8)

Oceania – 6 state/teritorii roșii+galbene (+3).

America de Nord – 2 stat/teritoriu roșu (0)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!