29 septembrie 2023

12 LUCRURI DESPRE EGIPTUL ANTIC CARE ÎNCĂ NU AU PUTUT FI EXPLICATE

lumini piramide

CARE A FOST NUMELE ORIGINAL AL SFINXULUI?

„Sfinx” este un termen grecesc care nu exista atunci când Khafre și-a construit monumentul. De ce oamenii lui l-au numit așa, este un mister total. El reprezintă un animal mitologic cu corp de leu și cap de faraon (sau zeu) și al cărui nume vine din grecescul sfingo (o combinație între femeie, leu și vultur). Legenda spune că Thutmoses III, care dormea lângă Sfinxul îngropat în nisip, ar fi visat că sculptura i-ar fi cerut să o „elibereze” și că i-ar fi promis ca recompensă titlul de faraon. Somnorosul a luat visul în serios și după ce a eliberat pe Sfinx din strânsoarea nisipului, ar ajuns faraon peste Egipt. Ca să nu uite niciodată povestea, faraonul a cerut să fie concepută o Stelă a Visului, pe care să fie așternută toată întâmplarea. Frumoasă legendă ! Doar că, Stela Visului chiar există și poate fi zărită între labele din fața ale Sfinxului !https://turisminternational.com/2021/02/21/giza-ii-un-sfinx-dominat-de-vant-si-de-nisip/

CUM A MURIT REGELE TUTANKAMON ?


Regele Tutankhamon este cel mai faimos dintre toți faraonii egipteni, în ciuda faptului că a murit de tânăr. Dar, întrebarea este cum a murit acesta ? Din păcate, orice necrolog s-a pierdut în veacuri și au rămas doar câteva presupuneri decente.

 Pe baza radiografiilor efectuate s-a aflat că el avea leziuni importante la coaste, iar un picior era rupt, ceea ce a condus la ideea că Tut ar fi murit în urma unui accident cu un car de luptă. O altă teorie spune că un astfel de accident ar fi fost imposibil pentru că faraonul avea un picior bolnav și nu putea să stea în picioare fără sprijin (în mormântul său erau 130 de bastoane). Mai există și varianta că faraonul ar fi murit din cauza unor boli cauzate de legăturile incestuoase ale părinților săi (frate și soră). Pentru a complica și mai mult lucrurile, se pare că Tut suferea și de malarie, boală care, teoretic l-ar fi putut ucide.

UNDE ESTE MORMÂNTUL LUI ALEXANDRU CEL MARE?

Alexandru a dorit ca după moartea sa, trupul să-i fie aruncat în râul Eufrat. Cu toate acestea, generalii săi au ales să-l îngroape în Egipt, însă nu se știe mai exact unde. Mai întâi, ar fi fost înmormântat în Memphis, iar apoi ar fi fost mutat în Alexandria. Mai târziu, a primit un mormânt nou în același oraș, care a fost vizitat de împăratul roman Caracalla, când a avut loc și ultima consemnare. Cu timpul, mormântul a fost deteriorat și vandalizat, iar acum nu se mai știe unde a fost amplasat. Singurul lucru asupra căruia toată lumea este de acord este acela că mormântul se află în Alexandria !

CE-I CU MUMIA „EXPRESIE DUREROASĂ”?

Mumiile cu gura căscată (ce par a țipa) nu sunt ceva nou. Multe mumii au avut gurile deschise forțat în timpul ceremoniilor pentru a facilita spiritele să mănânce, să bea și să circule în voie în viața de apoi. Cu toate acestea, există o mumie specială, „Unknown Man E”, care s-a remarcat în modul în care părea că țipa de durere. Unii cercetători cred că ar fi fost otrăvit sau îngropat de viu. Alții sugerează că ar putea fi prințul Pentewere, executat pentru că plănuia să-l ucidă pe tatăl său, faraonul Ramses III. În caestă lumină. s-ar explica de ce a fost îngropat învelit într-o blană (semn al oamenilor răi) și de ce mumificarea nu a fost una importantă (nu era deshidratat, iar creierul era în craniu). …dar, fără teste ADN, tot ce ne rămâne este doar o poveste cu multe întrebări !

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU REGINA NEFERTITI?


În afară de Cleopatra, nu există o regină egipteană mai faimoasă decât Nefertiti. Ani de zile a condus imperiul alături de faraonul Akhenaton, până când a dispărut fără a se ști ce s-a întâmplat cu ea. Nu există mormântul sau mumia ei, deși știm cât de minuțioși erau egiptenii cu regii decedați. Una dintre teorii spune că și-a schimbat numele în Smenkhkare și a devenit un faraon deghizat în bărbat. Însă, această ipoteză nu e susținută de nimic în afară de acest nume care urmează în cronologia regală.

În 2015 s-a anunțat că ar fi fost găsită o încăpere suplimentară în mormântul regelui Tut, iar una dintre ele ar putea să fie cripta lui Nefertiti. Dacă da, cercetătorii ar putea să afle când a murit, dacă a fost ucisă sau că pur și simplu a dispărut în anonimat.

CÂTE CAMERE SUNT ÎN MAREA PIRAMIDĂ?


Toată lumea cunoaște și iubește Marea Piramidă din Giza, singura Minune a Lumii Antice care mai există și azi. Pentru o vreme, se părea că știm exact ce este înăuntru. Aveai trei camere: Camera Regelui, Camera Reginei și Marea Galerie. Dar recent, au fost descoperite și alte camere, fapt ce a stârnit multe întrebări. 

În octombrie 2016, cercetătorii de la Scan Pyramids au descoperit două noi camere în interiorul piramidei, iar de aici pleacă o întrebare logică : câte camere or fi rămas nedescoperite ? La urma urmei, Marea Piramidă este o Minune, așa că misterele pe care le naște sunt fascinante !

CE ESTE LUMINA DENDEREI?


Lumina Denderei, chiar și după standardele egiptene antice, nu are sens. Este un desen cu un bărbat care ține în mână ceva ce pare a fi un tub gigantic, care este mai înalt și mai lat decât el. Și nimeni nu știe sigur ce este acela ! Anumiți pseudo-oameni de știință, cred că este o baterie uriașă sau un tub electric, însă se știe că egiptenii antici nu aveau electricitate. Egiptologi raționali cred că „Lumina” ar putea fi „combinație dintre o floare de Lotus, un stâlp Djed (un simbol al stabilității) și un șarpe care se ridică din floare prin pântecele lui Nut (zeița cerului). Deși există hieroglife care sugerează că este o floare de lotus, din care răsare soarele, este imposibil de spus că știm cu siguranță ceea ce reprezintă.

CUM A AJUNS MICUL SFINX ÎN ISREAL ?

După CNN, în 2013, arheologii din Israel au descoperit picioarele unui Sfinx vechi de 4.000 de ani. Se pare că lucrarea care este legată de regele Mycerinus, a fost spartă, iar bucățile sale au fost împrăștiate. În tradiția egipteană, există tradiția ca odată ce un conducător a fost detronat, statuile lui să fie dărâmate. Acesta este un Sfinx micuț, cântărește doar o jumătate de tonă și are o înălțime de 1 metru. Are dimensiunea perfectă pentru dormitorul oricărui copil. Există și un mister suplimentar : cum a ajuns Micul Sfinxul în Israel ?

UNDE ERA EXACT REGATUL YAM?


Undeva în Egipt, cu peste 4.000 de ani în urmă, exista un regat misterios numit Yam. Din păcate, regatul s-a pierdut de mult, iar egiptologii nici măcar nu știu unde să-l așeze. Ei bănuiesc că ar fi putut di fost la sud sau vest de-a lungul Văii Nilului. Dar există o mare problemă cu această ipoteză : scrierile lui Harkhuf. În acele inscripție, el s-a lăudat că a făcut o călătoria la Yam și înapoi în șapte luni. Însă, în niciun caz nu ar dura șapte luni pentru a merge în locurile bănuite de egiptologi ! S-a calculat că pe baza ,,vitezei” de ,,croazieră” a măgarilor, Harkhuf ar fi călătorit cel puțin 1.500 km pe sens și că în aceste condiții, regatul ar ar fi fost doar în aridul deșert !

CINE A FOST ÎNGROPAT LA QURNA?

În 1908 s-a descoperit un loc de înmormântare regal în care nu știm încă cine a fost îngropat. După cum a explicat Muzeul Național al Scoției (depozitarul sicrielor), au fost dezgropate mormintele ornamentate a două persoane, o femeie tânără și un copil, probabil al ei. Amândoi purtau bijuterii neprețuite din aur și fildeș, iar din singura inscripție care ar putea dezvălui cine sunt, a mai rămas doar „Marea soție a regelui…”. …și pauză ! Continuarea fost ștearsă parcă pentru a ne ține în suspans ! 🙂

CINE A CONSTRUIT CERCUL DE PIATRĂ NABTA PLAYA?


Cine a crezut că Stonehenge nu este singurul cerc de roci misterioase din lume, se înșeală ! Egiptul de Sud are și el unul ! Cercul de piatră din Nabta Playa este o colecție de roci plate și alte roci mai înalte în mijloc, ce au fost descoperite în 1974 de o echipă de oameni de știință. El este mult mai mic decât Stonehenge și este posibil să fi servit tot unui scop religios, dar nu se știe precis cărui anume. Soarelui ? Unui zeu antic pe care nu-l cunoaștem încă? Enigma încă plutește în Egipt !

CARE SCENARIU DE PE PIATRA ROSETTA ESTE CEL PRINCIPAL?


Înainte de software-ul de învățare a limbilor străine, exista o singură piatră Rosetta și era în Egipt. Au trecut decenii de când lingviștii au descifrat cele trei limbi de pe Piatră – hieroglife, egipteana demotică antică și greacă veche, dar fără a se ști care dintre ele era dialectul principalul, cel care le-a inspirat pe celelalte două. O ipoteză e aceea că hieroglifele erau cea mai importantă scriere în piatră și erau acolo pentru ca zeii să le citească. Alte studii spun că toate scrierile erau la fel de importante, deoarece mulți egipteni vorbeau greacă și egipteană, și se închinau zeilor comuni dar cu nume diferite în ambele limbi.

https://turisminternational.com/2022/03/15/6-sfaturi-pentru-ca-turistii-sa-nu-fie-inselati/

https://turisminternational.com/2020/09/28/cum-am-devenit-blogger/

https://turisminternational.com/2021/05/02/10-dintre-cele-mai-frumoase-catedralele-pe-care-le-am-vizitat/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: