1 martie 2024

8 informații distractive despre pașapoarte

Fie că este vorba de Franța, Italia, Bora Bora sau Japonia, un pașaport este un document care călătorește cu noi în toate destinațiile. Iată câteva lucruri amuzante despre pașapoarte pe care probabil nu le știai!

1. Pașapoartele sunt folosite încă din secolul al XIII-lea! 

Regele Henric al V-lea a introdus acest concept, astfel încât să fie mai ușor să-și dovedească naționalitatea și identitatea atunci când călătorea în țări străine. Nu avea denumirea de „pașaport”, dar funcția lui era aceeași !

2. Regina Elisabeta a II-a nu are pașaport!

Singura persoană care are privilegiul legal de a nu avea pașaport este regina Regatului Unit, Elisabeta a II-a. Toți ceilalți membri regali posedă un astfel de document.

3. Roșul este preferatul pașaportului!

Din cele patru culori de pașapoarte disponibile; negru, albastru, roșu și verde, roșu pare a fi cea mai populară culoare! Există țări care folosesc diferite nuanțe de roșu.

4. Pașapoartele din Emiratele Arabe Unite sunt cele mai puternice dintre toate!

Conform Indexului Pașapoartelor o persoană care deține un pașaport al Emiratelor Arabe Unite poate călători în 179 de țări fără VISA! Aceasta include 26 de țări Schengen din Europa, ca urmare a numeroaselor negocieri.

5. Ramses II a avut pașaport după ce a murit! 

Mumia lui Ramses al II-lea a fost transportată în Franța în anii 70 și i s-a eliberat un pașaport egiptean legal. Cea mai amuzantă parte este aceea că în dreptul ocupației sale era mențiunea „Rege Decedat” ! …împreună cu o poză cu chipul său!

6. China are unul dintre cele mai tari pașapoarte !

Oamenii care dețin pașapoarte chinezești care au fost făcute după 2012 sunt fascinante. Aceste pașapoarte se mândresc cu o serie de peisaje secrete ale atracțiilor turistice celebre din toată țara, care pot fi văzute doar sub lumini UV!

7. Fotografii de familie pe pașapoarte?

În 1915, în Marea Britanie, pașapoartele aveau voie să aibă fotografii de familie. Formatul pozei nu conta atât timp cât fețele tuturor membrilor erau vizibile !

8. Zâmbete interzise

Pe măsură ce tehnologia de recunoaștere facială s-a îmbunătățit, autoritățile pașapoartelor au interzis oamenilor să zâmbească în fotografiile lor, pentru a diferenția mai bine persoanele. Așa că pașapoarte cu zâmbet larg, sunt doar o amintire. 

1 thought on “8 informații distractive despre pașapoarte

  1. Foarte interesant articolul, stiam doar o parte dintre informatii, asa ca restul sunt binevenite si completeaza perfect notiunile avute. Nu degeaba rosul e culoarea mea preferata 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!