21 mai 2024

Ce lucruri nu știm despre mâncarea din avion (II) !

Unii pasageri preferă să mănânce ceva în terminal înainte de îmbarcare, în timp ce alții savurează masa primită în timpul zborului.  Dacă îți pasă de ceea ce mănânci în aer, este posibil să găsești a fi interesante rândurile de mai jos.

1. Mâncarea este gătită pe pământ și doar încălzită în aer

https://www.youtube.com/watch?v=V8AB2bx4ATU

Avioanele nu au bucătării adecvate din motive de siguranță. În schimb, mâncarea este pregătită în mare parte la sol înainte de zbor și poate fi reîncălzită doar o dată la bord. Echipajul de cabină trebuie să folosească în acest scop un cuptor care suflă aer cald și uscat peste alimentele. Unele dintre cele mai noi modele au cuptoare cu abur, care mențin alimentele umede.

2. Mâncarea are un gust total diferit în aer

La o altitudine de 10.000 m mâncarea și băutura au un gust diferit, din cauza umidității și a presiunii scăzute a aerului. Din această cauză, abilitatea de a culege gusturile dulci scade cu 15-20 %, în timp ce percepția asupra gustului sărat scade cu 20-30%.

3. Mâncărurile nu sunt tocmai proaspete

Mesele pentru zbor sunt pregătite cu cca. 10 ore înainte de a fi consumate. Uneori pot fi făcute cu până la 72 de ore înainte, după care sunt înghețate. Conform standardelor internaționale, companiile pot îngheța alimentele cu până la 5 zile înainte de a fi servi pasagerilor.

4. Mâncarea e mai scumpă în…aer !

În urma unui studiu s-a constatat că pentru același tip de aliment, companiile aeriene percep cu peste 2.600 % mai mult decât supermaketurile. Acest studiu nu a luat în considerare și mâncarea servită de companiile aeriene de 5 stele !

5. Zgomotul puternic al motoarelor poate afecta gustul mâncării

Aparatul auditiv poate afecta modul în care este percepută mâncarea de către noi ! Unele studii arată că zgomotul constant al motoarelor, auzit în timpul mesei, poate ,,altera” gustul mâncării (poate fi mai puțin dulce sau sărată). Dar ascultarea muzicii la căști poate contracara acest lucru.

6. Gustările sunt de fapt nelimitate

Chiar dacă însoțitorii de zbor nu o spun, gustările din avion sunt nelimitate. Deci se poate solicita fără probleme câteva alune în plus. …chiar o bere ! 🙂

7. Sucul de roșii are un gust mai bun în aer

 Sucul de roșii are un gust mai bun în avion, spre deosebire de gustul observat la sol. De fapt, este o băutură atât de solicitată, United Airlines a decis să renunțe la ea în zborurile mai scurte (2018). Reacția pasagerilor i-a forțat însă să inverseze decizia.

8.Umami nu este afectat

Umami, al cincilea gust în afară de sărat, dulce, acru și amar, este singurul gust care nu este afectat la o altitudine atât de mare. Pentru referință, acesta este gustul sărat pe care îl obțineți din alimente precum roșii, spanac, crustacee și sos de soia. 

https://turisminternational.com/2021/01/25/16-lucruri-pe-care-nu-le-stim-despre-mancarea-din-avion/

https://turisminternational.com/2021/02/07/10-modalitati-de-a-cumpara-un-bilet-de-avion-mai-ieftin/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!