7 decembrie 2023

Columbia (I) – 5 înșelătorii în care pot fi atrași turiștii !

scări+graffiti comuna 13

scări+graffiti comuna 13

Columbia este o țară pe cât de frumoasă pe atât de nesigură, dacă nu știi să-i respecți regulile scrise și mai ales pe cele nescrise ! Deși columbienii sunt oameni prietenoși, sărăcia face ca pericolul să fie mult mai mare decât în alte țări. …ca întotdeauna, un turist bine informat este o victimă mai puțin !

1. Înșelăciuni cu polițiști corupți sau falși

Cum funcționează : Columbia este una dintre cele mai nesigure țări de pe glob ! Bogota (III)- o zi îmbibată cu adrenalină ! Dacă te afli într-o zonă mai puțin expusă și vei fi oprit de un polițist care va dori să te verifice în buzunare, refuză acest lucru și solicită ca verificare să aibă loc la sediul poliției ! Altfel, există riscul să-ți fure din bani sau să-ți planteze droguri în buzunar, pentru care va trebuie ulterior să dai mită !

O altă înșelătorie este aceea prin care doi ,,ofițerii de poliție” cer să-ți inspecteze banii pentru a verifica dacă aceștia sunt contrafăcuți. Apoi, după ce vor constata falsul, îți vor elibera o chitanță cu care va trebui să mergi la secția de poliție pentru a-ți recupera banii ! Doar că, la secție vei afla că acea chitanță este falsă și că de fapt, ai fost înșelat !

Locuri în care trebuie să ai grijă : Bogota, Medellin, Cartagena – în proximitatea zonelor turistice

Ce să faci : ia la tine doar atâția bani câți ai avea nevoie în acea zi, plus un card cu o sumă moderată ! În felul acesta vei putea reduce pierderile. Dacă ești abordat de polițiști, cere ca operațiunea de verificare să se facă la secția de poliție !

2. Înșelăciunea cu ziare așezate peste telefonul tău mobil

Cum funcționează: fii atent la oamenii care încearcă să-ți vândă tot felul de reviste sau autocolante, atunci când stai la o masă în aer liber. Vânzătorul va așeza revistele peste telefonul tău, iar la plecare îți va lua din ,,greșeală” și mobilul sau alt bun valoros ce l-ai așezat pe masă !

De asemenea, te pot aborda oamenii care împart fluturași pe stradă și în timp ce încerci să-i îndepărtezi, ei vor încerca să-ți ia lucruri din buzunare. În cazul în care nu vor reuși, te poți ,,alege” cu un scuipat ,,sănătos” pe spate !

Locuri în care trebuie să ai grijă : Bogota (Carrera 7), Medellin (Plaza Simon Bolivar)

Ce să faci : Nu lăsa obiecte de valoare pe masă sau gențile pe spătarele scaunelor orientate spre stradă. Când te plimbi pe străzi sau în mijloacele de transport în comun, poartă-ți poșeta sau rucsacul în față.

3. Înșelăciuni cu taxiuri

Cum funcționează : de regulă, în orașele mari, taxiurile sunt curate și pot fi folosite la prețuri foarte bune. Dacă în aeroportul din Medellin taximetriștii sunt corecți, nu același lucru se poate spune și despre cei din aeroportul ,,El Dorado” din Bogota. O călătorie până în zona centrală nu ar trebui să coste mai mult de 25 pesos, însă șoferii fie uită pornească contorul, fie (cum am pățit eu Columbia, BOGOTA (I)- pe urmele lui Pablo Escobar) uită să citească suma și închid rapid aparatul de taxat ! …apoi îți spune o sumă mult mai mare decât cea reală !

La sosirea în Medellin (dinspre aeroport) localnicii din zona San Diego îți vor opri un taxi, iar apoi îți vor cere o ,,atenție” fără a preciza cât anume. Aceasta nu e o înșelăciune, dar e bine de știut…

Locuri în care trebuie să ai grijă : Bogota – aeroport, Medellin – San Diego

Ce să faci : întreabă un funcționar din aeroport cam cât ar costa o cursă până în zona în care vrei să ajungi, iar apoi vei avea o idee dacă suma cerută e una corectă.

4. Înșelăciunea cu marijuana

Cum funcționează : în timp ce te plimbi pe faimoasa Carerra 7 din centrul Bogotei, vei vedea mai multe tarabe la care se vând produse naturiste extrase din marijuana și frunze de coca. Bogota (II)- La un pas de ,,universul” lui Pablo Escobar ! Când te apropii de tarabă pentru a privi, va veni spre tine un vânzător care îți va oferi spre vânzare pungi care conțin diverse cantități de marijuana (până la 2 kg buc.), pe care le va scoate de sub tarabă ! Omul va negocia prețul cu tine și te asigura că deținerea lor este perfect legală !

Locuri în care trebuie să ai grijă : Bogota – Carrera 7 și aleea comercială de pe dealul Montseratte; Medellin

Ce să faci : nu cumpăra marijuana căci este ilegală deținerea, mai ales în asemenea cantități !

5. Excursii în Cartagena

Cum funcționează : dacă dorești să faci o călătorie cu vaporașul în exoticele insule de lângă Cartagena și să vezi spectacole cu delfini, nu e nicio problemă ! O mulțime de oportuniștii te vor așteapta să-ți ofere serviciile lor ! Însă, pentru că ești un „gringo”, îți vor oferi un preț cu totul și cu totul special pentru tine : unul chiar triplu decât cel normal ! 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă : Cartagena

Ce să faci : contactează doar agențiile ce au recenzii foarte bune. O excursie din Cartagena spre Islas del Rosario costă aproximativ de 50 de mii de pesos, prânzul inclus + 16.500 de taxă de insulă. ,,Oceanariul” are un cost suplimentar de 30 de mii de pesos. 

https://turisminternational.com/2022/05/14/ce-lucruri-nu-stim-despre-mancarea-din-avion-ii/

https://turisminternational.com/2022/04/23/medellin-i-o-vizita-la-mormantul-lui-pablo-escobar/

https://turisminternational.com/2022/02/09/brazilia-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/10/01/franta-i-5-inselatorii-in-care-sunt-atrasi-turistii/

3 thoughts on “Columbia (I) – 5 înșelătorii în care pot fi atrași turiștii !

    1. Cu mare drag ! Un cunoscut prezentator columbian spunea despre Columbia că este cea mai frumoasă țară de pe glob și că, pentru a compensa acest lucru, Dumnezeu a populat-o cu oameni nu foarte buni… 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d