21 septembrie 2023

Mexic – lucruri pe care trebuie să le știi înainte de vacanță !

mexic centru

mexic centru

1. Ce trebuie să știi despre consumul de droguri în Mexic

Mexicul are o reputație proastă în privința consumului/traficului de droguri și au existat cazuri în unii turiști au fost uciși de anumite cartelurile ale drogurilor.  De regulă, acei turiștii s-au aflat în momentul nepotrivit la locul nepotrivit !

Narcomenudeo a eliminat toate sancțiunile ce incriminau deținerea pentru consum personal a următoarelor cantități : 5g de marijuana, 2g de opiu, 500mg de cocaină, 50mg de heroină sau 40mg de metamfetamine. De asemenea, se prevede că dependenții pot fi supuși unui tratament obligatoriu numai după o a treia arestare pentru o infracțiune legată de droguri.

2. Suspecții pot fi reținuți 3 luni fără mandat de arestare

Pentru cei care călătoresc în Mexic, e bine de știut că în acea țară există noțiunea de „detenție preventivă”, încorporată în constituție, care permite o detenția de până la 80 de zile fără a exista un mandat de arestare sau acuzație o împotriva ta. Ea poate fi aplicată doar în cazul persoanelor despre care există suspiciuni de legături cu crima organizată.

3. Despre siguranța străzii în Mexic

În ciuda titlurilor din media care descriu Mexicul ca fiind epicentrul crimei organizate și al drogurilor, călătorii nu ar trebui să ezite să vizitezi această țară superbă, dar fără a neglija problemele reale de siguranță existente acolo. Un sfat bun este acela de a călători doar în timpul zilei și pe traseele de larg interes public. Trebuie evitat să te plimbi singur pe timp de noapte, în special în zonele slab iluminate, cartiere rău famate sau în apropierea plajelor. Evitați să călătoriți singur printre ruine, în zonele templului și nu faceți drumeții singuri în zone îndepărtate, cum ar fi Copper Canyon. 

4. Cum să eviți mica criminalitate

Furtul din buzunare nu este ceva neobișnuit în spațiul mexican, mai ales în zonele aglomerate (piețe, străzile comerciale, stații de transport în comun). De regulă, hoții de buzunare lucrează în echipe și urmăresc să-i distragă atenția turistului în timp ce îl deposedează de bunuri. Tocmai de aceea e indicat să iei cu tine doar o sumă de bani care îți este necesară pentru o zi, iar valorile să le depozitezi în seiful hotelului.

Dacă vei lua masa în oraș, nu lăsa geanta peste spătarul scaunului sau pe masă, ci ține-o între picioare sau înfășoară-i cureaua în jurul scaunului. Nu-ți lăsa portofelul pe masă.

5. Cum să eviți marea criminalitate

De regulă, victime ale acestui tip de infracțiuni sunt cetățenii mexicani (reglări de conturi), iar vizitatorii se vor confrunta doar cu infracțiuni minore. Însă există și recenzii care povestesc cum turiști din diverse țări au căzut victime ale unor infracțiuni cu violență ( atacuri fizice sau sexuale) în mai multe locații din Mexic. 

Dacă ești amenințat cu o armă pentru a fi deposedat de bunuri, este indicat să le cedezi fără luptă pentru că sunt atacatori care nu ezită să folosească armele cu care te amenință !

6. Cum să eviți a fi victimă a escrocilor

Taxiurile false, polițiști falși, escrocherii la aeroport, înșelăciuni cu daune la mașinile închiriate sau la schimbul valutar sunt doar câteva dintre escrocheriile în care poți fi atras. Majoritatea localnicilor sunt oameni de omenie și cu puțină atenție vei putea evita să devii următoarea victimă a escrocilor de meserie. Mexic (I) – 5 înșelăciuni în care pot fi atrași turiștii

7. Cum să eviți a fi răpit

Riscul de a fi răpit este o problemă comună a tuturor țărilor din America Latină. Acesta este un mijloc rapid de a obține o sumă mare de bani de la un turist neatent. Cea mai folosită metodă este cea prin utilizarea unor taxiuri neautorizate, când victimele sunt răpite chiar de către șoferi și sunt duse într-o locație secretă cu scopul de a le goli banii de pe card. Victima nu va avea de ales și le va codul PIN, iar răpitorul va scoate din bancomat și ultimul pesos. De regulă victima este lăsată să plece fără a fi rănită, dar experiența este un traumatizantă. Rănile și moartea pot apărea uneori atunci când oamenii se opun răpitorilor. 

Să nu se călătorească decât cu taxiuri autorizate !

8. Siguranța femeilor în Mexic

Călătoarele care vizitează Mexicul neînsoțite, se pot confrunta cu hărțuirea sexuală. Pentru a evita această problemă, este necesar ca ele să fie îmbrăcate cât mai modest și discret, în special în zonele rurale, unde vor ieși negreșit în evidență ! Întrebați localnici care sunt locurile cele mai sigure de vizitat pentru o turistă singură, iar dacă doriți să vedeți și atracțiile mai puțin sigure contactați o agenție locală.

9. Mexicul nu e sigur pentru călătorii LGBTQ

Mexicul este un punct fierbinte pentru călătorii LGBTQ, datorită influenței conservatoare a Bisericii Catolice. Persoanele LGBTQ locale, își exprimă latura lor gay într-un mod foarte discret. În zonele urbane există comunități LGBTQ cu activități discrete, dar dacă vrei să călătorești în zone rurale unde atitudinile sunt mai conservatoare, e bine să fii cu mare băgare de seamă, pentru localnicii nu vor privi cu ochi buni manifestarea ta.

10. Riscuri naturale

De cele mai multe ori, lucrurile sunt destul de calme în Mexic, dar în diferite perioade ale anului, natura decide să-i pună la încercare pe localnici prin activarea unor vulcani, erupții, cutremure, uragane. Chiar și mersul la plajă poate prezenta un risc pentru turiști căci valurile mari își iau tributul în fiecare an.

https://turisminternational.com/2021/10/19/egipt-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-de-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/09/07/turcia-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-de-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/09/22/dubai-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-de-vacanta/

https://turisminternational.com/2022/01/03/thailanda-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-de-vacanta/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: