5 Sfaturi – Cum să nu fii înșelat atunci când rezervi biletelor online
1. Evită biletele de avion gratuite
Una dintre cele mai frecvente escrocherii este aceea de a-i face pe călători să creadă că vor primi un bilet de avion gratuit. În realitate, companiile nu oferă bilete gratuite, iar dacă fac acest lucru atunci nu vor cere parole de e-mail sau detalii bancare !
Victimele acestui tip de înșelătorie, sunt persoanele ce folosesc platformele Facebook, Twitter sau Instagram, unde sunt promovate ,,oferte promoționale” cu bilete gratuite din partea unor companii aeriene. Utilizatorii dau clik pe astfel de anunțuri și apoi sunt redirecționați către o pagină unde trebuie să introducă id-ul de e-mail, parola și detaliile cardului de credit.
2. Primirea de e-mailuri spam
Unii călători s-au plâns că au primit un e-mail care li cerea să confirme biletul de zbor deja achiziționat. De reținut e faptul că, orice companie aeriană are o adresă de e-mail profesională folosită pentru confirmare zborului, în timp ce un scammer va folosi o adresă de e-mail falsă.
Deci, atunci când vei fi înșelat, ți se va cere să dai un click pe un link din mail, urmat de o redirecționare către un site fantomă (asemănător celui oficial), unde ți se poate solicita confirmarea zborului prin completarea unor date personale. Dacă ai făcut acest lucru, escrocul își poate deturna biletul în câteva secunde. Deci, nu da click pe link-urile din interiorul e-mail-urilor dubioase.
3. Site-uri de rezervare false
Călătorii compară adesea prețurile biletelor de avion găsite pe diverse site-uri de rezervare zboruri. Doar că unele dintre acestea pot fi false ! Cum deosebim ,,grâul de neghină”? De regulă, site-urile false nu au certificat SSL instalat, iar cele reale nu cer niciodată detaliile cardului de credit.
Eu folosesc instrumente precum Momondo, Kayak sau Skyscanner.
4. Rezervarea unor camere ce nu există !
Alături de biletul de avion, mai întotdeauna ai nevoie și de o cameră pentru cazare. Booking.com, Airbnb, etc. au oferte multiple și corecte în acest sens. Însă escrocii vor căuta să te ,,agațe” făcându-și publicitate cu niște prețuri de neegalat ! De regulă, acestea vizează călătorii ce doresc să aibă parte de reduceri speciale, folosind reclamele Craigslist sau Facebook.
Escrocul îți va trimite detaliile locației unde vei locui, însă după ce ai făcut plata, vei observa că locația ta pur și simplu nu există sau că proprietarul casei este de fapt o altcineva !
5. Citește cu atenție politicile de rambursare
Mai înainte de a efectua plata pentru o rezervare, citește cu atenție politicile de rambursare afișate pe site-ul respectiv, pentru că anumite tipuri de bilete de zbor sau de rezervare a camerelor de hotel pot impune condiții speciale în caz de anulare.
În urma acelor politici îți va fi rambursată doar parțial o sumă de bani sau chiar vei putea pierde întreaga sumă plătită ! …definitiv !
https://turisminternational.com/2021/07/19/turcia-ii-escrocherii-in-care-sunt-atrasi-turistii/
https://turisminternational.com/2022/03/15/6-sfaturi-pentru-ca-turistii-sa-nu-fie-inselati/
https://turisminternational.com/2021/08/11/cat-de-sigura-e-o-camera-de-hotel/
https://turisminternational.com/2021/07/12/maroc-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/