3 octombrie 2023

Cipru (II) – 5 înșelăciuni în care pot fi atrași turiștii

cipru

cipru

Cipru este o țară sigură ! Dar acolo unde sunt turiști, vor exista întotdeauna și escroci ! …iar dacă nu am căzut noi victime, nu însemnă că alții nu au fost păgubiți !

1. Înșelăciunea cu taxe vamale sau poștale

Cum funcționează : după ce te-ai instalat la hotel, poți primi un e-mail prin care vei fi anunțat că trebuie să plătești o sumă modică de doar 1,99 euro. …o nimica toată ! Mesajul pare a fi trimis de o instituție a statului cipriot (vamă, poștă, etc.) care te somează să-ți achiți datoria. Cum suma nu este una mare, mulți turiști nu se mai obosesc să verifice sursa mesajului și efectuează plata fără a clipi. Exact pe acest lucru se bazează escrocii care, strâng sume semnificative de la un număr mare de plătitori !

Locuri în care trebuie să ai grijă : oriunde

Ce să faci : ignoră mesajul, căci instituțiile statului nu-ți vor cere bani prin mesaje.

2. Escrocheria cu operatorii IT falși

Cum funcționează : un operator, care vorbește cursiv limba engleză, te va suna și-ți va spune că este reprezentantul băncii tale și că există o problemă cu contul tău. Pentru remedierea probleme îți va indica pașii pe care trebuie să-i parcurgi pe o anumită aplicație trimisă de el, iar în cele din urmă un virus se va descărca în telefonul tău.

Sub pretextul că remedierea problemei costă 10 euro, apelantul va încerca să te determine să-ți introduci datele bancare și ulterior îți va goli cardul. Poliția din Limassol a fost sesizată despre mai multe înșelăciuni de acest gen, iar un card a fost debitat cu 15.000 EUR !

Locuri în care trebuie să ai grijă : Limasol, Phasos

Ce să faci : nu da curs acestor solicitări și raportează incidentul la unitatea de criminalitate cibernetică a poliției telefon 22607250/22808200.

3. Escrocheria cu bani murdari de cerneală

Cum funcționează : poliția cipriotă investighează cazul unui turist din Larnaca ce susține că a fost înșelat cu 53.000 euro de către o persoană pe care a cunoscut-o pe internet și care i-a promis că îi va tripla suma de banii. Este posibilă o asemenea înșelătorie ? Da ! Este o escrocherie care se practică de ceva vreme prin lume.

Un escroc îți va spune că are mai multe bancnote ce au fost colorate accidental de o cerneală care nu poate fi îndepărtată decât cu o substanță chimică specială. Bineînțeles că el posedă și lichidul respectiv, însă nu are timpul necesar spălării banilor, așa că îți va vinde bancnotele cu doar 1/3 din valoarea lor, la care se adaugă și prețul substanței speciale ! 🙂 Pe loc îți va face și o demonstrație de…iluzionism ! 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă : Larnaca

Ce să faci : nu accepta sub nicio formă un asemenea negoț. Această escrocherie poate îmbrăca și alte forme, dar rezultatul este același !

4. Escrocherii privind cazarea prin Airbnb

Cum funcționează : Un val de escrocherii online care implică compania de închiriere pe termen scurt Airbnb, a lovit Limassolul. Escrocii își creează profiluri false pe site-ul Airbnb, după care fac publicitate unor proprietăți imobiliare ce nu le aparțin, dar pe care doresc să le închirieze. Odată ce plata a fost efectuată, escrocii încetează să mai comunice. În astfel de cazuri, turiștii ajung la ușile unor locuințe unde nu sunt bineveniți. Cele mai multe plăți au fost efectuate în conturi bancare din Spania, Italia și Portugalia. 

Locuri în care trebuie să ai grijă : Limassol (dar și în alte locuri).

Ce să faci : citește recenziile de pe site-ul Airbnb (peste 10.000 pentru locurile de cazare în Limassol).

5.Furtul bunurilor la alba-neagra

Cum funcționează : în timp ce te plimbi pe stradă, poți vedea un bărbat cu trei cutii și o minge, înconjurat de un grup de oameni care încearcă să ghicească sub ce cutie este plasată mingea. Una dintre persoane o va ghici și va fi recompensată cu bani. Acest lucru va atrage din ce în ce mai mulți oameni care vor veni să-l vadă pe generosul interpret stradal. Apoi, un spectator nevinovat din mulțime va fi rugat să ghicească și în timp ce se concentrează asupra mingii, membrii grupului îi vor fura bunurile din buzunare.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Paphos

Ce să faci : evită locurile aglomerate sau ține-ți bunurile sub control.

https://turisminternational.com/2022/05/25/cipru-i-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2022/05/10/zanzibar-tanzania-ii-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2022/01/12/iordania-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/08/12/maroc-iv-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: