7 decembrie 2023

  1. Locul de botez a lui Isus

Deși puțină lume știe, locul în care a fost botezat Isus nu este legat nicidecum de statul Israel, ci de Iordania ! Ajunsesem în punctul zero al excursiei ! Practic acela este locul sfânt în care Mântuitorul a fost botezat de către Ioan Botezătorul ! În acest loc, complet secat, fostul afluent Wadi al Kharrar, a fost martorul unuia dintre cele mai importante momente ale creștinătății ! Acolo fusese ridicat un mic edificiu, care să amintească de ceea ce s-a întâmplat aici. Bethany, locul în care a fost botezat Isus Majoritatea turiștilor vizitează malul drept al râului pentru că așa sunt îndrumați de ghizi !

2. Deșertul Wadi Rum

Wadi Rum -Iordania

,,În deșertul roșiatic și brăzdat cu munți, ce se deschidea în fața mea, regizorii Hollywood-ului turnaseră 16 filme SF, care au adunat peste 20 de premii Oscar ! Ce altă minune naturală de pe glob se mai poate lăuda cu o asemenea performanță ?! Când mă gândeam că scene din Războiul Stelelor, Transformers, Lawrence al Arabiei sau Ultimele zile pe Marte au fost filmate în acele locuri, parcă simțeam cum tremură de emoție până și caroseria mașinii în care mă aflam !”  Iordania (III) – O zi în deșertul Wadi Rum ! …sau o vizită pe ,,planeta Marte” de pe Pământ !

3. PETRA

Petra – Iordania

,,Dacă Harrison Ford s-a luptat cu tâlharii în film pentru comoară, în realitate aici s-au tras focuri de armă pentru găsirea unei averi ascunse de bandiți. Doar că, beduinii s-au luptat cu urna cioplită în vârful Trezoreriei, asupra căreia au executat un ,,foc de voie” până și-au terminat muniția. Rezultatul ? Au obținut doar praful de pe… urnă ! Comoara…ioc ! Urmele lăsate de gloanțele acelei ,,lupte” îndârjite sunt încă vizibile, însă eu mi-aș fi dorit să văd mai degrabă o comoară ! ”Petra – minunea scoasă din piatră seacă !

4. Aqaba

,,Cu o viteză redusă și cu explicații date de șefa expediției, am început să vizionăm tot ceea ce reușise să adune fundul mării de-a lungul anilor : un deșert de nisip, vapoare, avioane. …ba chiar și un tanc !  Ce putea să caute un asemenea arsenal pe fundul mării ?  Fusese un război submarin ? … între cine și cine ?  Până la urmă am aflat că armele fuseseră scufundate intenționat pentru a fi recreat habitatul marin. …ele urmau să devină corali artificiali ! ”Iordania(II)- Aqaba sau…două leghe sub mări !

  5. Muntele Nebo

Muntele Nebo- Iordania

,,Am trecut în viteză pe lângă ,,ușa” fără clanță (fiind atent să nu-mi cadă pe picior) și m-am dus în grabă spre marginea prăpastiei. …e drept că era și un gard ! Acela era locul în care, în timp ce Moise privea în zare (asemenea mie) vocea lui Dumnezeu îi spus : ,,Aceasta e țara pe care i-am promis-o lui Avraam… Te-am lăsat să o vezi cu ochii tăi, dar nu tu vei putea trece peste ea ”. Iar Moise s-a conformat ! …și a îndeplinit rolul unui topograf de la distanță ! M-am uitat spre orizont și am constatat că stăteam bine cu vederea ! Vedeam, până ,,hăt” departe în Țara lui Israel ! ” Iordania(IV) – Amintiri creștine de pe un pământ arab.

6. Mabada

Mabada -Iordania

,,Și dacă tot mă aflam în patria mozaicurilor am dat o fugă și până la biserica Sf. Gheorghe, cea care adăpostește o hartă a Ierusalimului formată din 2 milioane de bucăți de ceramică. Dacă mie mi-ar fi fost greu să le număr, atunci oare cum le-o fi fost celor care au construit-o ?! Nici nu vreau să-mi imaginez !”  Amintiri creștine de pe un pământ arab.

7. Cetatea Mukawir

Cetatea Mukawir – Iordania

,,Un obiectiv pe care doream cu ardoare să-l vizitez ! Fosta cetate (situată la 1.100 m altitudine) este locul unde a fost întemnițat (2 ani) și decapitat Ioan Botezătorul. Însă, degeaba mi-am riscat carnetul de șofer pe serpentinele iordaniene… Când am ajuns la poalele fostei cetăți, programul de vizită se încheiase ! Nu-mi rămânea decât să privesc de la distanță ruinele Mukawirului, loc în care Salome dansase în fața lui Irod Antipas având drept premiu capul lui Ioan Botezătorul. …și să-mi imaginez muzica, dansul, celula în care era închis sfântul și…execuția !” Iordania(IV) – Amintiri creștine de pe un pământ arab.

8. Marea Moartă

,,În mai puțin de jumătate de oră am coborât de la 1.100 m până la malul Mării Moarte. …adică la -430 m față de nivelul oceanului planetar ! Ajunsesem în cel mai jos punct de pe glob ! ” Iordania(IV) – Amintiri creștine de pe un pământ arab.

Marea Moartă

Marea Moartă este lipsită de viață și are o salinitate ce depășește de 4 ori nivelul obișnuit al oceanelor planetare ! Pe lângă faptul că poți înota chiar dacă nu șții să plutești, poți face și un tratament balnear care să-ți ajute tenul.

9. Muzeul aflat în cel mai jos punct terestru din lume

Acest muzeu este situat la capătul dinspre sud al Mării Moarte și conține date și vestigii despre civilizațiile care au locuit în aceste locuri. Muzeul nu este unul foarte mare, dar dacă ai ajuns în acest loc, atunci merită să arunci o privire în el.

10. Peștera lui Lot

Pentru cei care au ajuns la capătul sudic al Mării Moarte și vor să mai viziteze și altceva în afară de muzeul din acea zonă, vor putea să vadă peștera în care s-a retras Lot. Adică locul în care s-a refugiat personajul biblic atunci când Gomora a fost pustiită de focul divin !

11. Citadela din Amman

,,Am trecut pe lângă templul lui Hercule, care mai avea rămase doar câteva coloane rămase în picioare și un… pumn. Dar nu orice pumn, ci pumnul lui Hercule ! Cel pe care multe personaje din Legendele Olimpului îl simțiseră pe pielea lor ! Probabil că dușmanii săi comandaseră fără remușcări, cutremurul care i-a rupt brațul eroului legendar și a pus templu la pământ.” Amman – Apus de vacanță în Iordania !

12. Amman – Teatrul roman

Amman -Teatrul Roman

,,Am coborât la poalele cetății, locul în care anticii mai construiseră ceva de valoare : un teatru roman ! O arenă de 6.000 locuri în care s-au ținut tot felul de spectacole, care, probabil că se jucaseră cu casa închisă. Mi-aș fi dorit să văd și eu o piesă antică, însă întârziam un pic la achiziționarea biletelor. …cam 2.000 de ani !  Așa că am plătit doar biletul de intrare pentru a vedea un spațiu gol, dar frumos. Deși nu eram un sclav, am urcat până la ultimele rânduri (ce le erau destinate lor) ca să studiez ecoul ! …și pot spune că se puteau auzi foarte bine orice fel de replică.” Amman – Apus de vacanță în Iordania !

13. Amman- Scările colorate

Amman este singura capitală musulmană care să aibă o reală plăcere în a-și colora o mare parte din scări în culorii vii. O plimbare prin zona centrală, îți va scoate înaintea ochilor o priveliște inedită !

14. Amman – Moscheia Regelui Abdullah I

Amman – Moscheia Regelui Abdullah I

Cea mai frumoasă moscheie din capitala iordaniană este situată în zona centrală a orașului, chiar peste drum de biserica coptă. O vizită în interiorul ei poate fi o oază de liniște și răcoare , mai ales dacă perioada călătoriei este pe timpul verii.

15. Amman – Rainbow Street

Amman – Rainbow Street

,,Strada este foarte aglomerată doar în seara de joi…adică echivalentul unei zile de sâmbătă în restul lumii. De-a lungul străzii sunt amplaste ceainării, restaurante și baruri, care de care mai selecte dar și cu prețuri pe măsură ! Nefiind o zi de joi, locul era unul liniștit și am putut admira arta stradală.” Amman – Apus de vacanță în Iordania !

16. Jerash Ruinele romane

Ruinele romane din Jerash sunt printre cele mai bine conservate ruine romane din lume. Punctele de atracție includ hipodromul care, cândva a găzduit curse de car vizionate de până la 15.000 de spectatori și Arcul lui Hadrian, construit pentru a comemora o vizită a împăratului.

17. Castelul Kerak

 

Kerak este o veche cetate de cruciată aflată la 900 de metri deasupra nivelului mării, situată în interiorul zidurilor vechiului oraș. Orașul astăzi găzduiește aproximativ 170.000 de oameni și continuă să se mândrească cu o serie de clădiri otomane restaurate din secolul al XIX-lea. Însă, punctul cel mai important este fără îndoială, Castelul Kerak, cel care domină întreaga zonă.

18. Umm Qais

Umm Qays / Qais : Activities & What to do

A fost casa mai multor poeți și filozofi clasici, inclusiv Theodorus și a fost numit cândva „o nouă Atena”. Așezat pe un deal splendid cu vedere la Valea Iordaniei și Marea Galileii, Gadara este cunoscut astăzi sub numele de Umm Qays și se mândrește cu o stradă impresionantă marcată de coloane, o terasă boltită și ruinele a două teatre.

19.Wadi Al Mujib

Wadi Al Mujib: Activități și ce trebuie făcut

Wadi Mujib este un canion spectaculos cunoscut sub numele de Marele Canion al Iordaniei, iar râul intră în Marea Moartă la 410 de metri sub nivelul mării. Aceasta este cea mai mică rezervație naturală din lume și se crede că Moise a trecut cândva prin ea. Rezervația se extinde pe munții Karak și Madaba , ajungând la 900 de metri deasupra nivelului mării și are un flux de apă de la șapte afluenți.

20. Um Ar-Rasas

Umm Ar-Rasas este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO cu mozaicul său spectaculos, perfect conservat (cel mai mare din Iordania). Situl găzduiește ruine extinse romane, bizantine și musulmane timpurii, precum și podeaua cu mozaic din Biserica Sfântul Ștefan. Mozaicul înfățișează marile orașe ale Iordaniei antice, precum și tehnicile de vânătoare și pescuit din cele mai vechi timpuri.

 

https://turisminternational.com/2022/01/12/iordania-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/12/11/iordania-i-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/10/10/petra-minunea-scoasa-din-piatra-seaca/

https://turisminternational.com/2021/09/05/iordania-i-o-tara-cat-un-desert/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d