13 iunie 2024

Vietnam (I) – înșelăciuni în care pot fi atrași turiștii !

vietnam mare munti

vietnam mare munti

Vietnamul este o țară cu peisaje naturale unice și cu un patrimoniu uimitor. Însă, asemenea oricărei alte destinații turistice, țara are și escroci în mintea cărora turiștii sunt bogați, naivi și ușor de păcălit. Iată care sunt cele mai des întâlnite escrocherii din Vietnam:

1. Vânzători de fructe care-ți fac o fotografie ,,gratuit”

Cum funcționează : în timp ce te plimbi pe străzile viu colorate, privirea ți se va încrucișa la un moment dat cu un vânzător stradal de fructe sau de gogoși. De îndată ce contactul vizual a fost stabilit, el se va apropia de tine pentru a-ți oferi o felie de ananas (gogoașă) gratuită, apoi va insista să-ți facă o fotografie în timp ce ții ,,magazinul” de fructe în spinare și pălăria de paie pe cap. O astfel de imagine îți va aduce ulterior o mulțime de like-uri pe social media ! …dar și o factură finală pe măsură ! 🙂 În ea va fi inclusă atât ,,taxa” de fotograf cât și prețul fructului consumat ! …la un preț dublu față de o piață obișnuită.

Locuri în care trebuie să ai grijă : cele frecventate de turiști.

Ce să faci : refuza oferta lor !

2. Înșelătoria cu cartele SIM

Cum funcționează : deoarece nu toate locurile pe care le vizitezi vor avea WiFi disponibil, vei avea nevoie de o cartelă SIM locală. Ea poate fi achiziționată și de la vânzătorii stradali, care îți vor vor garanta că acea cartelă SIM este valabilă pentru un anumit număr de zile, în care poți folosi date nelimitate ! Însă, de regulă, pachetul pe care îl primești este unul supraevaluat ! Cantitatea de date este este una mult mai mică decât îți promite vânzătorul, iar valabilitatea cardului durează mai puține zile.
Locuri în care trebui să ai grijă : la vânzătorii stradali. Au fost raportate cazuri chiar și cu cartelele achiziționate din aeroport.

Ce să faci : cumpără cartele SIM de la un magazin oficial de la una dintre cele 3 rețele mobile majore:  Viettel, Mobifone sau Vinaphone.

3. Taxiuri false

Cum funcționează : imediat cum vei păși dincolo de ușa aeroportului, vei fi înconjurat de o armată de oameni care vor dori să-ți care bagajele până la primul taxi. În unele cazuri, binevoitorul tău te va duce la o mașină care face serviciu de taximetrie fără a deține licență în acest sens. În cazul în care taxiul este totuși unul legal, există tendința ca șoferul să te conducă la destinație parcurgând un traseu ocolitor, astfel încât prețul să fie unul mai umflat.

Locuri unde trebuie să ai grijă : aeroporturile din Hanoi, Ho Chi Min și Da Nang.

Ce să faci : folosește una dintre companiile Mai Linh Taxi sau Vinasun Taxi, a căror șoferi poartă întotdeauna uniformă și au afișată legitimația în interiorul mașinii. Verifică pe GPS dacă parcurgeți traseul cel mai scurt.

4. Înșelăciunea cu cyclos : ,,plătești cât vrei”!

Cum funcționează : cyclos este o bicicletă cu 3 roți ce are un loc în față pentru pasager. Acesta este cel mai popular mijloc de transport din Vietnam pentru că îți permite să te integrezi în comunitate, conservându-ți resursele fizice fără costuri majore.

Cei mai mulți dintre ,,șoferi” sunt cinstiți, însă printre ei există și unii escroci care doresc să te ,,ardă” la buzunar ! Aceștia vor refuza să stabilească cu tine prețul cursei dinainte, făcându-se că nu înțeleg ce spui sau că vei plăti atât cât vei dori. La sfârșitul călătoriei, însă, te vor duce într-o zonă mai retrasă unde îți vor arăta o listă cu prețuri care, desigur, este una extrem de umflată.

Locuri unde trebuie să ai grijă : cartierul vechi din Hanoi, Hoi An Ancient Town

Ce să faci : Dacă insistați să vă confruntați cu o plimbare cu bicicleta, este recomandat să conveniți mai întâi asupra unui preț cu șoferul și să plătiți în avans. O plimbare de o oră ar trebui să vă coste VND200,000-VND250,000 (~ USD8.61-USD10.76). Nimic mai mult decât atât ar trebui să fie considerat un sfat și, prin urmare, este opțional.

5. Înșelătoria cu taxa de intrare în orașul vechi

Cum funcționează : este întâlnită în orașul vechi din Hoi An, acolo unde escrocii profită de neștiința turiștilor. Autoritățile locale percep o taxă (de cca.5$) pentru cei care doresc să viziteze casele vechi și pagodele care au fost conservate pentru expoziție. Această taxă nu se aplică și celor care doresc doar să meargă pe stradă și să admiri clădirile pe dinafară ! Însă, unii localnici care se pretind a fi oficiali, stau în zona intrărilor în orașul vechi și îi acostează pe turiști, cărora li se va cere să prezinte biletele la control. Celor confuzi și fără de bilet, escrocii le vor percepe taxa necesară doar pentru vizitarea obiectivelor. …iar turiștii naivi, vor plăti !

Locuri unde trebuie să ai grijă : orașul Hoi An

Ce să faci : nu-i bagi în seamă și treci pe lângă ei sau căută o altă intrare.

https://turisminternational.com/2022/02/09/brazilia-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2022/01/12/iordania-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/09/14/italia-ii-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/08/31/turcia-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/06/29/egipt-iv-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!