1 martie 2024

Cairo – 25 de obiective turistice de neratat

1. Piramidele din Giza

,,Piramida lui Keops a fost vreme de mai bine de 3800 ani cea mai înaltă construcție de pe Terra și nu degeaba Napoleon le-a spus soldaților săi, să se uite la ea cu atenție, pentru că din vârful ei îi privesc 40 de secole de istorie ! Cuvinte care te fac să-ți reamintești cât ești de limitat în fața timpului ! Câte sute de generații au privit-o asemenea soldaților lui Napoleon ?! Dar ea tot acolo a rămas ! Doar oamenii s-au schimbat ! În schimb. e un pic mai scundă cu vreo 8-9 metri (139 m față de 148 m), semn că și ea se pleacă în fața vremii. Doar, Dumnezeu e singurul care poate învechi piramidele !”

Interiorul piramidei lui Keops

,,Agentul de pază te lăsa să faci orice, mai puțin să probezi cavoul proprietate personală a lui Keops. În afara câtorva poze, în rest nu prea aveam ce să mai fac… Dar important era că ajunsesem acolo ! De ce ?! Cândva, Ed. Hillary, cuceritorul celui mai înalt vârf din lume, a fost întrebat de un reporter de ce a urcat Everestul, din moment ce acest lucru a cerut sacrificii uriașe. Ce a răspuns singurul alpinist care a primit vreodată titlul de Sir ? ,,Everestul a fost cucerit pentru că există !” Simplu și frumos ! Pentru câteva momente stătusem în aceeași cameră unde a stat și Keops ! E adevărat că în perioade de timp diferite, despărțite doar de câteva mii de ani distanță… Dar am fost acolo ! ”

https://turisminternational.com/2021/02/15/giza-i-keops-piramida-invechita-doar-de-dumnezeu/

2. Spectacol de lumini și sunete la piramide

,,În acest timp, mai mulți câini fără stăpâni se plimbau nestingheriții printre scaune, semn că acesta nu era primul show din viața lor. Stinsul luminii a dat semnalul că show-ul era pe cale să înceapă. Într-o liniște ca-n deșert, au apărut jocuri de lumini urmate un schelălăit prelung al unui câine ce părea să fie cotonogit. Oare, care era sensul acestor sunete în coloana sonoră a spectacolului ?  În cele din urmă schelălăitul s-a stins după intervenția unui om de ordine, care a a alungat cu un retevei potaia ce se dorea a fi artist ! O regie pe care nici Spielberg nu ar reușit să o conceapă !”

 https://turisminternational.com/2021/02/27/giza-iii-sfinxul-si-piramidele-fac-show-de-lumini/

3. Sfinxul

,,Cică, undeva prin sec.14 î.H., Thutmoses III, care dormea lângă Sfinxul îngropat în nisip, ar fi visat că sculptura i-ar fi cerut să o „elibereze” și că i-ar fi promis drept recompensă titlul de faraon. Somnorosul a luat visul în serios și după ce a eliberat pe Sfinx din strânsoarea nisipului, ar ajuns faraon peste Egipt. Ca să nu uite niciodată povestea, faraonul a cerut să fie concepută o Stelă a Visului, pe care să fie așternută toată întâmplarea. Frumoasă legendă ! Doar că, Stela Visului chiar există și poate fi zărită între labele din fața ale Sfinxului !” https://turisminternational.com/2021/02/21/giza-ii-un-sfinx-dominat-de-vant-si-de-nisip/

4. Strada Al Moez

Al Moez – Cairo

,,Acesta e principala alee comercială a orașului, locul unde vânzători cu suflete de vioară, îți oferă suveniruri cu 50% mai ieftine decât ar costa în apropierea unor obiective turistice. Bineînțeles că prețul e obținut abia după ce negociezi câteva minute și ai aflat numele tuturor copiilor vânzătorului !  Până la urmă mai coboară el din preț, mai urci și tu puțin, iar la final se bate palma și afacerea e încheiată ! O piramida (în miniatură) își va găsi locul în sufrageria ta. …sau a prietenilor tăi ! ”

,,Am văzut meșteșugari pricepuți, care sculptau în metale și dădeau naștere unor forme ce păreau a fi vii ! …așa ceva mai văzusem doar în labirintul medinei din Fes. Clădirile din jur nu se lăsau deloc mai prejos, scoțându-și la iveală niște forme ca de cadână ce-și doreau să fie admirate !”

5. Cairo Tower

Cairo Tower

,,Turnul din fața mea are o înălțime de 187 m și a fost cea mai înaltă clădire din Africa până când un edificiu din Africa de Sud i-a furat ,,coronița”. Interesantă mi s-a părut și istoria sa: SUA au încercat să-l mituiască pe președintele egiptean pentru ca acesta să intervină în lupta dintre Algeria și Franța, însă arabul a luat banii, apoi a denunțat înțelegere și a folosit sumă pentru a ridica acest turn. 

Luminile orașului și ale vaselor de croazieră de pe Nil, se vedeau până departe ! Podurile supraaglomerate care traversau apa, semănau la rândul lor cu un fluviu de lumini !  Deși mi-aș fi dorit să cobor în restaurantul din turn, aflat cu un etaj mai jos, am zis pas pentru că era o coadă cam mare. Mi-ar fi plăcut să beau o Stella (bere) în timp ce restaurantul făcea o rotație completă (în 90 min.), dar așteptarea ar fi fost prea lungă ! https://turisminternational.com/2021/02/08/cairo-iii-un-oras-de-la-inaltime/

6. Moscheea Muhammad Ali

Moscheea Muhammad Ali

,,Citisem că a luat numele ctitorului ei (învingător în războiul civil ce a urmat retragerii franceze), deși a fost ridicată în memoria fiului acestuia. Nu departe de intrare am găsit și mormântul lui Ali, cu marmură de Carrara și calcar ,,furat” din piramidele din Giza. Tot în incintă moscheii am văzut și un un ceas dăruit de regele Louis Philippe, unul identic cu cel aflat pe obeliscul din Paris.” https://turisminternational.com/2021/03/13/cairo-vi-un-oras-frumos-daca-stii-sa-l-privesti/

7. Grota în care a locuit Isus

Grota în care a locuit Isus – Cairo

,,Însă principala comoară a bisericii este alta ! Sub criptă se află unul din cele mai importante locuri sfinte ale creștinismului ! Acolo e grota în care a locuit Isus împreună cu familia Sa în timpul șederi în Egipt. Cu cât coboram treptele, cu atât simțeam cum mă cuprinde un val de emoție ! Să fii în grota unde a locuit Mântuitorul, să calci pe aceleași pietre pe care a călcat El, să vezi piatra pe care Îl așeza Fecioara Maria după ce-L înfășa, vasul de piatră în care era scăldat…”

https://turisminternational.com/2021/03/06/cairo-v-pe-urmele-lui-isus-o-vizita-in-grota-unde-a-ocuit-mantuitorul/

8. Nilometrul

Nilometru – Cairo

 ,,La intrarea în Nilometrul, un bărbat mi-a verificat ticket-ul, apoi a intrat cu mine pentru a-mi fi ghid. Având experiența din ziua precedentă i-am spus că nu am inclus în pachet și acest serviciu. 😉 Supărat că l-am ,,concediat” a ieșit în grabă afară. Oare urma să-mi ceară taxă de ieșire sau să mă sechestreze până când cota de inundație a Nilului mă făcea să apelez la serviciile lui de salvamar ?! Am coborât treptele situate de-a lungul pereților și am privit marcajele de pe coloana a cărei semne indicau nivelul apei din perioada inundațiilor…”https://turisminternational.com/2021/03/13/cairo-vi-un-oras-frumos-daca-stii-sa-l-privesti/

9. Citadela

Citadela – Cairo

„Am urcat dealul spre Citadela. Imensa cetate din vârful căruia domini cu privirea o mare parte din Cairo, este opera lui Saladin ( 1176-1183). Cu biletul în mână, am trecut dincolo de măreața poartă de la intrare ! Aici fusese sediul guvernului egiptean vreme de 7 secole și poate că situarea la înălțime a dus la luare unor decizii mai… înțelepte ! În mijloc era un zid ridicat de mamelucii care nu au dorit să amestece zona unde locuia sultanul cu familia și haremul (la sud) de cea zonă militară (la nord). …fiecare era cu treaba lui !”

10. Muzeul Poliției Cairo

Muzeul Poliției Cairo

,,Tot acolo e expus și pistolul cu care s-a încercat asasinarea președintelui Nasser (1954) la Alexandria, ca urmare a faptului că acesta încheiase pacea cu Israelul. Dacă din cele 8 focuri trase, niciunul nu l-a afectat pe șeful statului, înseamnă că Allah avea alte planuri cu el . În schimb după s-a întors la Cairo, i-a afectat Nasser pe Frații Musulmani ! …adică le-a cam pus pielea pe băț” ! ”

11. Pivește Cairo de sus, de la Citadela

,,Însă mai aveam câteva minute și nu văzusem cel mai frumos lucru din Citadela : orașul Cairo privit de sus !  ,,Înarmat” cu aparatura necesară am ,,atacat” priveliștea desprinsă parcă dintr-un film ! Așa că am fotografiat și filmat cât mi-a permis timpul și…vântul ! Însă nu e prima dată când vântul îmi marca amintirile așa cum vroia el, fără să țină cont și de dorințele mele. …însă probabil că știe el de ce !” 

12. Biserica ortodoxă Sf. Gheorghe 

Lanțurile cu care a fost legat Sf. Gheorghe

,,Interiorul, unul nu prea mare, conține câteva piese legate de tortura la care a fost supus Sfântul. Piese, care, pe mine m-au impresionat ! Cât or fi fost ele de autentice, asta e o cu totul altă discuție… Chiar lângă intrare erau atârnate lanțurile cu care ar fi fost legat Sf. Gheorghe atunci când a fost încarcerat ! Pentru că insistasem cu privirea asupra lor, o femeie le-a luat în mână și mi-a cerut să le pozez. Ce puteam să fac ?”

13. Moscheea Amr 

Moscheea Amr 

,,M-am îndreptat spre cea mai veche moschee din Africa-Moscheea Amr (641 d.H.).Legenda sa e una deosebit de frumoasă ! Un comandant militar musulman( Amr inb al As) a intrat în cortul său (după ce obținuse victoria împotriva Egiptului) și a văzut cum o porumbiță își depusese ouăle. Era un semn divin, și-a zis el ! Așa că a poruncit ca acolo să fie ridicat orașul Futsat, iar în locul cortului său să fie construită prima moschee africană.”

14. Muzeul Coptic

Muzeul Coptic – Cairo

Acolo unde sunt expuse două pagini celebrele manuscrise Nag Hammdi. Povestea lor este foarte interesantă ! În anul 1945 un țăran ce prășea pe câmp, a dat peste un vas îngropat în pământ în care se aflau 13 codexuri. Deși știa că deținerea lor e ilegală, le-a dus acasă și apoi a început să le vândă separat (bani mai mulți ). Nu era prost deloc țăranul ! Însă, maică-sa cam era… Așa că, atunci când autoritățile i-au bătut la ușă, ea a ars în sobă o parte din ,,probe” . Până la urmă s-au recuperat o mare parte din papirusurile vândute (unele chiar din Germania), astfel că în prezent există peste 1000 de pagini. Datorită valorii lor, doar două pagini sunt expuse către public ! https://turisminternational.com/2021/03/06/cairo-v-pe-urmele-lui-isus-o-vizita-in-grota-unde-a-ocuit-mantuitorul/

15.Biserica Atârnată (Biserica Sf. Maria)

Biserica Atârnată

,,Biserica Atârnată (Biserica Sf. Maria), cea care fusese construită deasupra unei porți pe câțiva stâlpi din palmier. M-am tot uitat după niște stâlpi vechi de doua milenii, însă singurii pe care i-am văzut erau la exterior și arătau prea bine pentru o asemenea vechime. Dar ce știam eu ?!  Poate că tocmai aceia erau originali !”

16. Muzeul de egiptologie

Masca mortuară a lui Tutankamon

,,Într-o încăpere în care se aflau mai mulți agenți de pază, se află și ,,perla coroanei” : Masca mortuară a lui Tutankamon. O poți vedea, dar nu o poți fotografia ! Agenții vigilenți peste măsură, de parcă fusese emisă o ordonanță militară, te apostrofau cu voce tare la cea mai mică tentativă. Păi am venit până aici ca să plec fără cea mai de preț amintire ?! Eu cred că nu ! Trebuia să-i păcălesc într-un fel pe cei de la pază ! M-am dus către ei și am început să le pun întrebări despre exponate. Dacă inițial au răspuns cu o reală plăcere, ulterior și-au pierdut entuziasmul de a fi ghizi neplătiți și au plecat. Au lăsat masca mortuară fără apărare, iar aceasta a devenit o victimă sigură a camerei foto. Tutankamon, cu dinții crescuți în afara gurii, îmi zâmbea dincolo de mască și îmi făcea semn de…big like ! Piesa confecționată din 11 kg de aur masiv (22 K) era acum (și) în telefonul meu ! ”

https://turisminternational.com/2021/02/11/cairo-iv-muzeul-de-egiptologie-sau-la-un-pas-de-cartonasul-rosu/

17. Piața Tahrir

Piața Tahrir

Și dacă tot mă aflam în zona Pieții Tahrir, mi-am aruncat ochii asupra acelei locații care în timpul revoluției arabe din 2011, a găzduit 1 milion de protestatari. Bărbați și femei ! Partea haioasă e că a doua zi, doar femeile erau cele care făceau curățenie în piață. Probabil că prestația lor din timpul revoluției fusese mult sub așteptări și tocmai de aceea fuseseră trecute la munca de jos. 

18. Palatul Aberdeen

Palatul Aberdeen

,,Curând am ajuns la imensul palat în care președintele Egiptului își desfășoară activitatea, în interiorul căruia se regăsesc mai multe muzee. Eu speram să fie acasă și șeful cel mare al țării, ca să-l întreb dacă nu vrea să doneze și României măcar o piramidă ! …că ei oricum aveau prea multe ! Dar pentru aceasta, trebuia să îndeplinesc o singura condiție: să ajung înainte de ora închiderii ! Cum timp nu prea mai aveam, am luat-o la galop! Un galop lung de o jumătate de km, pentru că a trebuit să înconjor o jumătate de palat !…și am ajuns exact după închidere !”

19. Zuwayla Gate

Zuwayla Gate

,,Citisem că în acest loc erau executați cei condamnați la moarte, iar capetele lor erau expuse pe zidurile orașului pentru a-i speria pe nelegiuiți. O legendă spune că așa au pățit și șase soli mongoli care ceruseră predarea orașului, iar egiptenii le-au răspuns prin afișarea capetelor pe ziduri. Demoralizați, mongolii au pierdut lupta ! Eu nu aveam de ce să tem, căci Cairo fusese de multă vreme cucerit ! … de turiști ! ”

 ,,Tot în edificiul din fața mea fusese închis sultanul Al Mayyad, care a promis că va ridica două minarete și o va transforma în moschee, dacă va scăpa de temniță . Mi-am ridicat privirea deasupra clădirii și am văzut minaretele. Deci sultanul scăpase cu viață !”

20. Moscheea Imamului Al-Hassan

 ,,Imamului Al-Hassan a fost unul din nepoții profetului Mohammed. M-am dus spre sala unde se află mormântul din argint masiv, de unde se auzeau mai multe voci care vorbeau în același timp. Să se certe oare din pricina cutiilor metalice în care se puneau donațiile și care erau legate cu câte 3-4 lanțuri și lacăte masive, pe care nici măcar Houdini să nu le-ar fi putut rupe ?! Păi, la musulmani nu se fură (din) cutia milei ! Greu era să le urnești, dar să mai și fugi cu ele în spinare ar fi fost o provocare chiar și pentru anumiți creștini ! …însă nu și dacă ele ar fi fost pline cu bani !”

21. Moscheea Al Azhar 

Moscheea Al Azhar 

,,Aceasta a fost ridicată în cinstea fiicei lui Mohammed, Fatima (,,Cea strălucitoare”). Am pășit în clădirea în care s-a aflat a doua cea mai veche universitate din lume care are continuitate și în ziua de azi (după Fez). În prezent cursurile s-au mutat într-un campus din apropiere, pentru că numărul studenților a ajuns la 1.3 milioane ! Curtea interioară placată cu marmură albă, oglindea în ea cerul albastru și norii bătuți de vânt. Cum nu puteam rata o asemenea imagine, am folosit rapid camera, ca nu cumva vântul să risipească norii din…marmură !”

22. Barca solară a lui Keops

Barca solară a lui Keops

,,Apoi pe niște scări am urcat spre tavan, pentru a privi mai de aproape barca la care vechii egiptenii nu folosiseră alte materiale în afara lemnului și a funiilor ! Cu ea făcuse Keops călătoria în spațiu și timp, alături de regele soare (Ra) ! Totuși se pare că barcă a fost folosită și în scopuri pământene, posibil pentru a-l aduce pe faraonul mort de la Memphis la Giza, Mai apoi a fost și ea ,,îngropată” lângă piramida lui Keops, pentru a-i servi acestuia în călătorie !”

23. Piramida lui Meres Ankh

Piramida lui Meres Ankh

,,Omul și-a dres vocea, semn că urma să vorbească ! Am pregătit telefonul să înregistrez o poveste de neuitat ! Baterie aveam ! Cu mâna întinsă, mi-a indicat unul dintre morminte și a rostit grav : ,,The king “ ! Splendid ! Am început să filmez ! Apoi a arătat spre celălalt mormânt :,, The queen “ ! Minunat ! După cum știa să creeze suspansul, îmi era clar : omul avea stofa unui actor de tragedie antică ! Ce mai, îmi captivase toată atenția ! Doar că a urmat…tăcerea ! L-am întrebat dacă vrea o gură de apă, iar el mi-a făcut semn că nu. ,, Atunci…hai, continuă !“, l-am încurajat cu entuziasmat !  Ușor încurcat, a ridică mâna dreaptă și a arătat iarăși mormântul mai mare : ,, The king “. Apoi pe cel de alături : ,, The Queen “! Păi asta înțelesesem de prima dată ! Se trage dubla doi ?!  ,,Mai departe” l-am încurajat din nou…Oarecum stânjenit, bărbatul mi-a răspuns că….asta e tot. Păi și cu așteptările mele ce facem ?! Poveștile nemuritoare despre actele de vitejie ale faraonului, hoții de morminte ce fuseseră prinși după ce cămile dresate le-au mirosit urma… ce facem cu ele ?! Profund dezamăgit de prestația pseudoghidului, i-am lăsat totuși câțiva bănuți, apreciind faptul de a nu fi încurcat mormintele în cele două prezentări.” https://turisminternational.com/2021/02/21/giza-ii-un-sfinx-dominat-de-vant-si-de-nisip/

24. Magazinele de antichități

,,Am intrat prin câteva magazine, unde mi-au fost prezentate cele mai ,,originale” fake-uri de antichități egiptene. Părea să fiu cel mai important client al lor din acea zi ! Probabil că așa și era din moment ce eram și singurul ! Vânzătorii obositori erau gata să mi-l vândă și pe Tutankamon gata împachetat ! Mort sau viu…după cum îl doream ! Eu nu trebuia decât să spun ce dorință am, iar ei se transformau în peștișorul de aur și îmi puneau ,,visul” pe tejghea ! Măgulit de atâta exclusivitate, am ieșit din magazin fără a fi cumpărat nimic, lăsând oftaturi prelungi în urma mea !”

25. Piața Khan Al-Khalili

Piața Khan Al-Khalili

Deși majoritatea o numesc simplu Khan, această o simplă piață din Egipt unde se comercializa aur, cupru, condimente și multe altele. Astăzi poți cumpăra orice, bijuterii și cămile de jucărie și este una dintre cele mai vechi piețe în aer liber din zonă. După o zi de negocieri te poți relaxa cu o ceașcă de cafea în cea mai veche cafenea din Cairo – Fishawi’s Coffee Shop.

În timp ce miroși condimentele, un localnic te va întreba la ce hotel locuiești. După ce îi spui numele locației, mai că îi vine să te pupe ! Exact acolo este el bucătar ! În timp ce vă plimbați printre tarabe, îți va spune că este pe cale să cumpere șofran și te va încuraja să cumperi și tu prețiosul condiment. De regulă se va opri ,,întâmplător” în fața unei tarabe cu un înlocuitor mai ieftin, turmeric sau chiar tăiței de culoare roz ! …pentru cine nu cunoaște ! 🙂 Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Un singur kg este obținut din recoltarea a peste 150.000 de flori și costă 30.000-40.000 euro !

https://turisminternational.com/2021/10/19/egipt-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-de-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/06/29/egipt-iv-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/06/21/egipt-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/03/25/egipt-5-inselatorii-in-care-sunt-atrasi-turistii-partea-ii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!