CUM S-A CREAT HAOSUL DIN AEROPORTURI ÎN ACEASTĂ VARA ?
Totalul întârzierilor de zbor ale companiilor aviatice în data de 4 iulie 2022 a fost de 19.472 ore (din care 2.062 în SUA), iar total anulărilor a fost de 1.773 (22 în SUA) !
Aceste date m-au făcut să aprofundez ceea ce se întâmplă în lumea aviatică în ziua de azi, ocazie cu care am citit cele scrise de Patrick Smith ( pilot de avion și blogger de călătorii) și mi-am dat seama că dedesubturile acestei industrii sunt mult mai adânci ! https://askthepilot.com/mad-summer-2022/
Dacă ai fost la aeroport în ultimul timp, ai trecut printr-un întreg haos, cu terminale aglomerate, avioane supraîncărcate, anulări și întârzieri scăpate de sub control.
Iată o radiografie pe scurt a lui Patrick Smith : ,,Este suficient să spun că în 30 de ani de zbor comercial nu am văzut niciodată așa ceva ! Esența problemei este personalul. Mass-media vorbește despre o lipsă de piloți, dar criza se extinde în întreaga industrie: la companiile aeriene, la controlul traficului aerian, securitate, etc..
Totul e legat de modul în care au fost gestionate lucrurile în apogeul pandemiei, atunci când mii de angajați au fost abandonați, iar pe măsură ce lucrurile au revenit la normal, reîncadrarea lor a fost un eșec. În timpul crizei, industria care nu se confruntase niciodată cu așa ceva era disperată să rămână în viață. Restricțiile de călătorie și închiderile de frontieră s-au schimbat de la o săptămână la alta și nimic nu mai era sigur. Nimeni nu a prezis atât de curând o revenire la cifrele din 2019 , ci doar una progresivă pe o perioadă îndelungată . Și așa am ajuns aici !
Trecerea prin liniile de securitate și de check-in la unele aeroporturi europene durează trei sau mai multe ore. Am zburat din Dublin zilele trecute, iar cozile șerpuiau până la etajul doi. Amsterdam-Schiphol a adoptat restricții de zbor, iar o defecțiune a sistemului de bagaje la Londra-Heathrow a lăsat pasagerii fără bagaje timp de câteva zile.
Deficitul de piloți are de fapt, două lipsuri. Unul este pe termen scurt și este legat de pandemie, iar al doilea este sistemic și pe termen mai lung.
Transportatorii preiau acum sute de piloți nou-angajați în fiecare lună, a căror instruire poate dura câteva săptămâni, la fel ca trecerea de la un tip de aeronavă la altul sau trecerea de la primul ofițer la căpitan.
Apoi avem cealaltă lipsă, sistemică. Toate companiile aeriene vechi vor să angajeze, iar acești piloți trebuie să vină de undeva. Acest lucru provoacă un efect de unda în jos în industrie. Sectorul regional s-a reinventat practic, oferind pachete de salarii și beneficii nemaivăzute până acum pentru piloții entry-level. Timp de decenii, salariile și condițiile de muncă au fost ridicole, piloții plătindu-și cursurile de formare, iar salariile nefiind unele de excepție ! Acest lucru a făcut ca tot mai puțini piloți să intre în afacere, contribuind la crearea penuriei pe care o avem astăzi. Companiile nu au acum de ales și trebuie să-și îmbunătățească grilele de salarizare și beneficiile, atât pentru a atrage piloții noi și pentru a-i păstra pe cei pe vechi.
Numărul total de pasageri este încă în scădere cu aproximativ 15% față de 2019. Problema este că cei 85% care s-au întors sunt înghesuiți într-o infrastructură care nu îi poate face față.
Când se va termina nebunia? Să sperăm, în schimb, că această criza este temporară. Între timp, dacă aduci cu tine un lucru la aeroport în această vară, acesta trebuie să fie : răbdarea !
https://turisminternational.com/2022/06/10/blueair-20-noi-zboruri-anulate-pana-la-toamna/
https://turisminternational.com/2022/06/09/numere-de-urgenta-pentru-calatorii-in-intreaga-lume/