EGIPT – 20 DE OBIECTIVE TURISTICE DE NERATAT

karnak
1. Templele și Mormintele din Luxor

Luxor (Teba antică), oraș renumit pentru Valea Regilor, Templul Karnak și Templul lui Hatshepsut, găzduiește mai multe obiective turistice decât ai putea vedea într-o singură zi. Tocmai de aceea sunt necesare 2-3 zile pentru a vizita totul în voie. Pe malul estic se află orașul modern (cu souk-ul său vibrant), templele din Karnak și Luxor și muzeul. Pe malul de vest se află cel mai mare muzeu în aer liber din lume (cu morminte și temple arhicunoscute).
2. O croazieră pe Nil

Pentru mulți călători, o croazieră pe Nil este punctul culminant al călătoriei în Egipt. Croaziera este o modalitate de a vedea templele înșirate de-a lungul râului pe ruta Luxor – Aswan și ai posibilitatea de a vedea răsăritul sau apusul soarelui din spatele palmierilor sau a dunelor de nisip. Cele mai celebre atracții sunt Templul Kom Ombo și Templul lui Horus, locuri unde opresc vasele de croazieră.
Dacă vrei o experiență mai puțin aglomerată, poți naviga pe Nil cu o felucă (bărci tradiționale din lemn cu vele), care îți permite să-ți creezi propriul traseu.
Croazierele pleacă din Luxor sau din Aswan, iar feluca poate fi închiriată doar pentru excursiile din Aswan.
3. Aswan

Cel mai linistit oras din Egipt este Aswan, situat pe curbele sinuoase ale Nilului. Susținut de dune portocalii, acesta este locul perfect pentru a vă opri și a vă relaxa câteva zile.
Luați feribotul spre insula Elephantine și plimbați-vă pe străzile pline de culoare ale satelor nubiene. Apoi poți călări pe o cămilă până la mănăstirea Sf. Simeon de pe malul de est. Cu ajutorul unei feluci poți naviga la apus în jurul insulelor Aswan, acesta fiind cea mai populară activitate. Tot aici există o mulțime de situri istorice, inclusiv Templul Philae, situat pe insula cu același nume.
4. Abu Simbel

Într-o țară plină de temple, Abu Simbel reprezintă ceva special. Marele templu al lui Ramses al II-lea este păzit la exterior de statui colosale și este decorat în interior cu picturi murale somptuoase. Renumit pentru proporțiile sale gigantice, templul este cunoscut și pentru incredibila ispravă inginerească realizată de UNESCO (1960) care a mutat întregul complex din cadrul său inițial pentru a-l salva de la dispariția sub apele barajului Aswan.
5. Scufundări în Marea Roșie

Recifele din Marea Roșie sunt renumite printre scafandrii datorită coralilor și peștilor viu colorați, delfinilor și țestoaselor. Sharm el-Sheikh, din Peninsula Sinai, este apropiat de recifele Parcului Național Ras Mohammed, precum și de recifele din Strâmtoarea Tiran.
Pentru a face scufundări în strâmtorii Gubal, mergeți la Hurghada sau El Gouna, în timp ce scafandrii avansați ar trebui să meargă în Marsa Alam.

Marea Roșie este o destinație importantă și pentru scufundările în epave. Cea mai faimoasă epavă este Thistlegorm, o navă de marfă britanică, ce urma să aprovizioneze trupele aliate atunci când a fost bombardată de germani (1941). Astăzi, site-ul este considerat ca fiind unul dintre primele 5 locuri de scufundare în epave din lume, datorită încărcăturii de mașini, motociclete și suveniruri din al Doilea Război Mondial care pot fi văzute pe fundul mării cât și în interiorul navei.
Excursii cu barca la epavă sunt organizate atât din Sharm el-Sheikh, cât și din Hurghada.
8. Viața pe plajă în Sinaiul de Sud

Sharm el-Sheikh este un oraș stațiune în stil european, plin de hoteluri de lux, restaurante și cu multe opțiuni de divertisment. E un loc preferat de europeni în timpul vacanțele de iarnă.
Dahab este un oraș cu o plajă discretă, vizitat de călătorii cu buget redus, care oferă excursii în deșert și în mare. Este cunoscut pentru ofertele sale ieftine de pachete de scufundări și pentru zona de plajă, unde windsurfing și kitesurfing sunt activitățile de top.
Pe coastă, între orașul-port Nuweiba și Taba (orașul de la granița cu Israelul) se află refugiile de cabane din bambus care oferă o relaxare completă. Din taba se poate ajunge cu ferry și în Aqaba- Iordania.
9. Saqqara

Toată lumea a auzit de Piramidele din Giza, dar acestea nu sunt singurele piramide din Egipt. La cca. 20 km sud de Cairo se află Saqqara, o vastă necropolă, acesta fiind totodată și locul de ,,naștere al piramidelor”!
Piramida Djoser, cea mai veche piramidă din lume este opera arhitectului Imhotep. În zonă sunt și alte atracții ce merită a fi văzute, cum ar fi Piramida lui Teti sau mastabele care prezintă unele dintre cele mai frumoase picturi din morminte din întreaga lume, Piramida Roșie și Piramida Îndoită, care ar trebui incluse în orice vizită la Saqqara.
11. Deșertul Alb

Cea mai ciudată minune naturală a Egiptului este Parcul Național Deșertul Alb, situat chiar la sud de Oaza Bahariya. Acolo, vârfurile de cretă și bolovanii uriași ce se profilează peste platou, creează o scenă care te face să te întrebi cum de au ajuns ,,aisbergurile” în mijlocul unui peisaj de nisip. Acest mediu extrem de pitoresc pare desprins dintr-un film SF și este destinația preferată pentru excursiile cu 4×4 și cu camping peste noapte. Ambele pot fi organizate din Bahariya Oasis.
12. Alexandria

Fondat de Alexandru cel Mare și fostă reședință a Cleopatrei, acest oraș de pe malul mării are o atmosferă deosebit de atrăgătoare. Deși astăzi, mai sunt puține rămășițe istorice te poți plimba pe esplanada Corniche, cea care duce la fortul așezat pe locul unde odată a stat faimosul său far antic.
Proiectele arheologice subacvatice au umplut muzeele Alexandriei cu exponate interesante. Moderna Biblioteca Alexandrina este o interpretare contemporană a renumitei biblioteci antice, iar numeroasele atracții istorice din oraș includ și un sit cu catacombe.
13. Templul Abydos

Templul lui Osiris din Abydos este una dintre cele mai fascinante comori ale Egiptului Antic. Început de Seti I, el se află în mijlocul unei necropole. Sălile împodobite de coloane cu cap de papirus, conțin unele dintre cele mai frumoase lucrări în relief din Egipt, cu diverse scene înfățișând faraonul și zeii Egiptului Antic.
Deoarece templul aflat la nord de Luxor nu se află pe ruta principală a navelor de croazieră pe Nil, el primește mai puțini vizitatori decât templele din sud.
14. Oaza Siwa

Așezat în colțul vestic al deșertului, Siwa este o mică oază superbă înconjurată de plantații de palmieri și numeroase izvoare cu apă caldă. Este unul dintre cele mai pitorești locuri din Deșertul de Vest. Orașul Siwa este centrat în jurul ruinelor unei cetăți cu pereții din cărămizi din pământ, cunoscută sub numele de Cetatea Shali, în timp ce diferite rămășițe ale templului, inclusiv Templul Oracolului, (unde Alexandru cel Mare a primit sfaturi) sunt împrăștiate în întreaga zonă.
15. Mănăstirea Sfânta Ecaterina

Una dintre cele mai vechi mânăstiri din lume, Sfânta Ecaterina se află la poalele Muntelui Sinai, unde se spune că Moise a primit cele Zece Porunci. Această mănăstire din deșert găzduiește o colecție de iconografie religioasă și manuscrise, precum și Rugul Aprins (rugul care arde și nu se preface în cenușă văzut de Moise).
Pentru majoritatea vizitatorilor de aici, o excursie implică și o urcare pe Muntele Sinai pentru a vedea răsăritul sau apusul. Luați poteca cămilelor pentru traseul ușor sau urcați pe faimoasele Trepte ale Pocăinței, dacă doriți vederi mai bune.
16. Plaje de la Marea Roșie
În timpul iernii, Hurghada prinde viață pe măsură ce familiile europene sosesc cu pachete turistice. Marele avantaj al alegerii unei stațiuni de pe coasta Mării Roșii în detrimentul uneia din Peninsula Sinai este acela că vă aflați la o zi distanță de Luxor sau Cairo. … așa că acesta este cel mai bun loc pentru plajă și excursii din Egipt.
Hurghada și El Gouna sunt cele două orașe stațiuni principale, în timp ce orașul mai mic, în curs de dezvoltare, Marsa Alam este mult mai la sud.
18. Wadi Al-Hitan

Wadi Al-Hitan se află în zona Fayoum, o depresiune înconjurată de deșert. Acolo se poate vizita Lacul Coran, satul de ceramică Tunis și ruinele faraonice împrăștiate în hinterland. Însă, principala atracție turistică este Wadi Al-Hitan.
În mijlocul dunelor portocalii și a stâncilor zimțate din această vale deșertică, a fost descoperită fosila celei mai vechi balene preistorice. Unele descoperiri au fost păstrate în sit, având trasee de mers pentru vizitatori către schelete așezate în mijlocul nisipului.
În Centrul de vizitatori, un muzeu expune multe dintre celelalte descoperiri ale sitului, inclusiv un schelet al unei balene basilosaurus care măsoară 18 metri lungime.
19. Templul lui Hathor

Templul lui Hathor de la Dendara a fost construit în epoca faraonică târzie și extins în perioada romană. Se merită o excursie de o zi din Luxor, deoarece acesta este unul dintre cele mai complete temple din Egipt, păstrând reliefurile și decorul într-o stare excelentă. În sala hipostilă, construită de împăratul Tiberius, pot fi remarcate coloanele ce au capetele zeului egiptean Hathor, precum și reliefurile de pe zid în care împăratul care plătește tribut zeilor egipteni.
Dendara se află chiar în afara orașului Qena, la 80 de kilometri nord de Luxor.
20. Mănăstirea Sfântul Antonie

Ascunsă în munții din nordul Mării Roșii, Mănăstirea Sf. Antonie este funcțională încă din secolul al IV-lea, iar astăzi găzduiește 120 de călugări. Biserica găzduiește mormântul Sfântului Antonie și este o destinație de pelerinaj pentru creștinii copți (are una dintre cele mai importante colecții de artă coptă din lume).
Călugării fac tururi ale mănăstirii care includ vizitarea bisericii, a unora dintre grădini și vă permit să mergeți în partea de sus a zidurilor mănăstirii.
Mănăstirea Sfântul Antonie este foarte izolată, iar dacă nu ai propriul transport, cel mai simplu mod de a ajunge aici este să angajezi un șofer din Cairo sau Hurghada.
https://turisminternational.com/2022/06/28/cairo-25-de-obiective-turistice-de-neratat/
https://turisminternational.com/2021/06/29/egipt-iv-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/
https://turisminternational.com/2022/04/28/10-informatii-istorice-pentru-cei-care-viziteaza-egiptul/