Ce înseamnă literele și numerele înscrise pe biletul de avion
Unele dintre literele și cifrele tipărite pe document sunt explicite (numărul zborului, grupul de îmbarcare și abrevierea unei companii aeriene), dar restul par a fi un amestec aleatoriu de litere și cifre. …totuși, există o logică a acestora !
Codul de bare
Banda magnetică, apare de regulă în partea dreaptă jos a biletului, dar nu există o regulă strictă cu privire la plasarea acestuia. Codul de bare trebuie să îndeplinească standardele Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), cel care stabilește criterii de consecvență între companiile aeriene și țări. Codul de bare este adesea scanat la poartă și ușurează îmbarcarea. Scannerul înregistrează informațiile, iar agenții de la poartă și echipajul din avion știu câți pasageri s-au urcat, ce locuri sunt ocupate și câte bagaje există.
Identificatorul tău unic
Codul alfanumeric format din șase cifre care apare pe cartea de îmbarcare este Referința numelui pasagerului, fiind cunoscut și sub numele de cod de rezervare. El este generat aleatoriu odată ce a fost cumpărat biletul și va identic pentru toți pasagerii care au achiziționat biletul prin aceeași tranzacție. Doar că, pentru verificarea rezervării de oricare dintre pasageri va trebuie trecut acel cod cât și numele de familie. La fel se va proceda și la efectuare checkin.
Codul și numărul zborului
Acesta este format din două litere mari urmate de patru cifre. Literele sunt codul companiei aeriene recunoscut universal (AA – American Airlines). IATA deține o listă cu codurile tuturor companiilor aeriene membre.
Numărul zborului este stabilit de fiecare companie aeriană, folosind-se un algoritm complex care ia în calcul numerele de zbor ale celorlalte companii din trecut sau cele programate să zboare prin același spațiu aerian în același timp. Acest lucru ajută la evitarea unei posibile confuzii între piloți și controlorii de trafic.
,,Operat de” !
Fii atent dacă scrie pe cartea de îmbarcare „operat de”, ceea ce înseamnă că zborul tău nu este de fapt operat de compania aeriană de la care ai rezervat biletul. Adesea, companiile aeriene vând bilete pe site-urile lor pentru zboruri operate de companii aeriene partenere, uneori cunoscute sub denumirea de zboruri partajate de cod. Adică, poți cumpăra un bilet de la Air France și poți zbura cu Tarom sau KLM.
Codul care te marchează pentru un control de securitate suplimentar
Acesta este o practică ce se aplică în special în aeroporturile din SUA. Acolo nu poți ști cu certitudine dacă vei fi sau nu percheziționat la controlul de securitate din aeroport. Acesta este un scenariu probabil dacă există un ,,SSSS” în partea de jos a cărții tale de îmbarcare ! Acest cod este o modalitate de a-i semnala pe pasagerii care necesită un control suplimentar ! Pasagerii pot fi semnalați pentru că zboară din țări „cu risc ridicat”, că numele lor se aseamănă cu cineva aflat pe lista de supraveghere, că există o neconcordanță cu tiparele din timpul cumpărării biletului.
O escală
Dacă ai o escală vei vedea un S/O pe cartea de îmbarcare și un „SPTC” dacă escală care durează o perioadă mai lungă de timp, caz în care compania aeriană poate chiar să te cazeze într-un hotel. Deși multe programe de escală sunt încă în pauză pe fondul pandemiei, unele sunt din nou în funcțiune, inclusiv escală la Istanbul de la Turkish Airlines, care vine cu un sejur gratuit într-un hotel de patru stele.