29 septembrie 2023

Există o regulă nespusă în Bali : acolo unde există temple hinduse și panorame, va urma cu siguranță și un potop de turiști. Însă, acest lucru nu trebuie să-i descurajeze pe turiști, indiferent de numărul de vizitatori. 

  1. Centrul de eliberare al broscuțelor

,,Din ligheanul roșu am ochit o broscuță care înota cu vigoare din perete în perete și încerca fără succes să escaladeze ,,zidul” din fața sa. Îmi era clar : avea spirit de luptătoare ! …și mai ales de învingătoare ! Așa că, am luat-o în ,,custodie” și am început să-i dau sfaturi despre cum urma să se ferească de rechini și balene ucigașe ! Apoi ne-am îndreptat împreună spre mare, acolo unde, la semnalul primit am eliberat-o alături de suratele sale. După un start perfect, a avut un moment de cumpănă și s-a oprit derutată pentru câteva secunde.” https://turisminternational.com/2021/08/25/bali-v-am-fost-nasul-unei-testoasa-eliberate-in-mare/

2.Pădurea maimuțelor Ubub

,,Am trecut în grabă pe lângă câțiva elevi în uniforme ce se întorceau de la școală și m-am îndreptat spre Monkey Forest. Locul unde turiștii merg pentru a vizita cele 5 clanuri rivale de macaci mâncători de crabi. Cum crabi nu prea se găsesc în zonă (ci doar vânzători de banane și cartofi dulci) era limpede ce tip de hrană intra în dieta rudelor noastre îndepărtate. După ce am plătit biletul de intrare, am cumpărat și un set de ,,aperitive” (banane) pe care l-am ascuns bine în rucsac, pentru a nu fi mirosit înainte de vreme de ,,străjeri” de la poartă ! … apoi am pătruns în pădurea luxuriantă !”

O vizită în Bali este una incompletă dacă nu ajungi și în acest loc din Ubud ! Însă, acolo trebuie să fii cu băgare de seamă pentru că unii dintre macaci au în sânge ADN-ul unui hoț, așa că e bine să nu-ții la vedere lucrurile. https://turisminternational.com/2021/07/20/bali-ubud-ii-printre-regii-neincoronati-din-monkey-forest/

3. Templul Tanah Lot

Un templu așezat chiar dincolo de malul mării, la care poți ajunge doar dacă ții cont și de orarul fluxului. …și al refluxului ! 🙂 Însă odată ajuns la el, te vei bucura de adevărata artă balineză în timp ce privești cel mai apreciat templu din Bali.

Tanah Lot înseamnă „Țara din mare” și este situat la cca. 20 de kilometri de Denpasar. Se crede că templul este opera lui Dang Hyann Nirartha (sec. XVI), care în timpul călătoriilor sale a văzut insula și a decis să se odihnească acolo. Pescari l-au văzut și i-au adus cadouri, iar Nirartha și-a petrecut apoi noaptea acolo. El le-a spus pescarilor să construiască un altar pe stâncă, pentru că a simțit că este un loc sfânt pentru a se închina zeilor mării balineze.

4. LAJA NYANG NYANG

Plaja Nyang Nyang Bali

În Bali, cuvintele „sud” și „retras” sunt rareori rostite în aceeași propoziție, dar în plaja Nyang Nyang, din Uluwatu, ele sunt acceptate laolată. Nisipuri albe, stânci mărginite de verdeață și absența mulțimilor, face ca această plajă să fie una tot mai căutată de turiști. Cine știe, s-ar putea să ai noroc și să ai coasta linrta numai pentru tine. Dacă te-ai plâns cât de invadate au devenit plajele în zilele noastre, Nyang Nyang îți oferă liniștea pe care ai căutat-o.

5. TEMPLUL GUNUNG KAWI

Gunung Kaw Bali

Gunung Kawi este un complex (sec. XI) de curți și altare sculptate în stânci de-a lungul râului Pakerisan, lângă Ubud . Teoriile și miturile înconjoară vechiul sit hindus, iar o legendă spune că un războinic feroce pe nume Kebo Iwa a sculptat reliefurile complicate cu unghiile sale, ceea ce îi sporește alura. Pentru a ajunge la această minune învăluită în junglă va necesita o plimbare serioasă, dar recompensa este imensă la orele dimineții.

6. Piața de artă Sukawati

Indonezia Bali Market Sukawati Art Market

Piața de artă Sukawati este o alternativă mai ieftină și mai liniștită decât Piața Ubud din apropiere și la alte locații populare din sudul Bali. Există o gamă impresionantă de lucrări de artă artizanale de vânzare, de la picturi înrămate ale vieții agricole locale până la sculpturi mari din lemn ale zeităților hinduse. Fără mulțimile intimidante, este un loc ideal pentru a vă împinge abilitățile de negociere cu rochii și accesorii cu model vibrant, bunuri de casă și genți de tote pentru toate gusturile.

7.Cascada Banyu Wana Amertha

Indonezia Bali Atracție Cascada Banyu Wana Amertha

La Cascada Banyu Wana Amertha, o atracție recent deschisă din nordul Baliului, unde este un pic mai greu de ajuns. Va trebui să conduceți cel puțin 90 de minute până la Ubub și să faceți o excursie șerpuitoare de 20 de minute printr-o plantație de banane. Dar odată ce ai terminat călătoria, vei fi răsplătit cu o pădure luxuriantă care ascunde un cvartet de cascade mărețe care să nu fie cumva să fie invadate de mulțimi. Cascada principală este cea mai spectaculoasă – un amfiteatru înverzit de stâncă, cu pâraie încețoșate.

8. Muntele Bature

Indonezia Bali Atractie Muntele Batur

Pe o insulă plină de frumusețe naturală, Muntele Batur și împrejurimile sale senine ar putea fi cea mai dramatică destinație dintre toate. Vulcanul de cca. 3,000 m înălțime conține cel mai mare lac în crater din Bali ; un loc splendid pentru ciclism și pante pentru drumeții, cu sate pitorești de-a lungul drumului. Răsăritul, văzut de pe vârf, este spectaculos. Nu e pentru cei slabi de inimă sau cei care detestă trezire devreme – ascensiunea durează cca. două ore. Dar odată ce ați ajuns în vârf, s-ar putea să asistați la una dintre cele mai maiestuoase priveliști acoperite de ceață pe care le-ați văzut vreodată.

9. Pura Lempuyang Luhur

Pura Lempuyang Luhur Bali

Situat departe de agitația turistică din UBUD , Templul Lempuyang este un complex sacru cu șapte temple din estul Bali, cel mai cunoscut pentru Poarta către Rai, care încadrează perfect formidabilul Munte Agung, cel mai înalt vârf al insulei. Aceasta este una dintre cele mai maiestuoase obiective turistice din Bali – veniți la răsăritul soarelui pentru cele mai bune vederi. Intrarea necesită o donație, un sarong (disponibil și împrumutat) și un jeep de 40.000 de rupii (3 USD) dus-întors, pe coasta abruptă a muntelui.

10. Cascada Tukad Cepung

Tukad Cepung Bali

Tukad Cepung, situată în estul Bali, este una dintre cele mai fotogenice căderi de apă ale insulei, un loc mic care îi convinge pe călătorilor să fie dispuși să urce numeroasele trepte și traversări pentru a o vedea. Atuul aici este spectacolul de lumină naturală care are loc în prima parte a zilei. Sosiți la mijlocul dimineții până târziu pentru întâlniri mai puțin aglomerate, deoarece turiștii mulțumiți încep să inunde zona până la prânz.

11.Beji Guwang Hidden Canyon,

Canionul ascuns Beji Guwang

Aceasta este o râpă din Sukawati și un sit sacru balinez, ascuns de vedere. Dincolo de intrarea cu bilet se află o serie de canioane de înălțime mijlocie care mărginesc râul Oos: pregătiți-vă să urci, să vă plimbați, să înotați și să vă escaladați printr-un peisaj stâncos-tropical nemaivăzut nicăieri pe insulă. Ghidurile sunt necesare pentru siguranță și, dacă este posibil, evitați sezonul ploios, deoarece curenții pot crește la niveluri periculoase, iar canionul se închide în zilele în care este deosebit de periculoasă.

12. INSULA MENJANGAN

Insula Menjangan Bali

Insula Menjangan este o bijuterie minusculă, mai puțin bătută, la opt mile de coasta de nord-vest a Baliului. Supranumită „Insula Căpriorului” pentru numeroasele căprioare rusești din Java care se plimbă prin jur, este neaglomerată și în mare parte nelocuită, iar recifele de corali marginale o fac printre cele mai bune locuri de scufundări și snorkeling din Bali. Pe uscat, căprioare sălbatice, dar accesibile, se plimbă în jurul insulei și fac scufundări până la piept în apa plajei.

13.Tegalalang Rice Terrace

Câmpul de orez Tegallalang Bali

La 20 de minute nord de UBUD , este una dintre cele mai fotogenice și mai vizitate destinații din Bali. Situl Patrimoniului Mondial UNESCO conține straturi largi și ondulate de orez, ținute în viață de un sistem antic și sofisticat de irigare și de fermieri care îngrijesc terasele așa cum au făcut-o generațiile anterioare. Puteți explora această zonă în mod liber. Faceți o scurtă plimbare sau navigați pe toată lungimea acesteia; coborâți pe unii dintre versanții de jos pentru un alt punct de observație; sau luați loc la o cafenea în aer liber atunci când aveți nevoie de o pauză.

14. Templul Uluwatu

Indonezia Templul Bali Templul Uluwatu

Templul Uluwatu, situat în sudul extrem al orașului Bali, în satul Pecatu, este un sit antic care i-a protejat pe insularii hinduși de spiritele rele încă din anul 900 d.Hr. Locația sa este principala atracție pentru turiști: la aproximativ 230 de metri în sus, pe marginea unei stânci abrupte, cu valurile puternice ale plajei Uluwatu zâmbește ! Apusurile de aici sunt printre cele mai senzaționale din Bali. Ca supliment, spectacolele zilnice de dans kecak (aproximativ 7 USD), cu cântece, spectacole costumate și inele de foc, fac decorul și mai încântător.

15.Tirta Empul

Cascade gemene Banyumala Bali Indonezia

„Izvorul Sfânt”, este un important templu de apă sacru de mai bine de 1.000 de ani, ce conține un labirint de altare, porți, curți și bazine de purificare în care hindușii balinezi se „botezează” sub o succesiune de ape. La fel de popular printre călători, templul impune o taxă de intrare de 15.000 de rupii (1 USD) și purtarea unui sarong.

16. Cascade gemene Banyumal

Indonezia Bali Plaja Thomas Beach

Ascunse adânc în ținuturile luxuriante din nordul Baliului se află Cascadele Gemene Banyumala, o pereche puternică de cascade înalte de 11 etaje care se încadrează într-o piscină naturală. Locația îndepărtată – la cel puțin două ore de principalele străzi ale Ubud și Seminyak – și drumeția abruptă țin mulțimile încântător de scăzute. Acest loc este perfect pentru oricine care caută frumusețea naturală brută a Baliului, fără pachetul turistic tipic. Vino devreme pentru a-ți maximiza timpul.

17.Thomas Beach

Thomas Beach, situată în sudul Baliului, nu departe de Uluwatu, este o plajă lungă, întinsă, cu nisip alb, flancată de palmieri cu salcie. A reușit să păstreze un secret bine păzit, atrăgând doar cei mai curioși călători. Treptele care coboară până la plajă îi îndepărtează pe unii vizitatori – cei care îi gestionează vor găsi cu atât mai mult spațiu pentru a se întinde și a sorbi din apă proaspătă de nucă de cocos de la unul dintre vânzători.

18.Deși Tirta Gangga

Indonezia Bali Templa Tirta Gangga

Un fost palat transformat în grădini de apă generoase, pare să existe de câteva secole, a fost de fapt conceput în 1946 de familia regală Karangasem ((2 dolari intrare). Dar locația sa extinsă din estul Bali nu i-a împiedicat pe călători să-și exploreze fântânile magice, arbuștii, sculpturile și florile sau să se poziționeze pe pietrele octogonale și să hrănească crapii. Există și bazine cu apă de izvor de piatră și puteți chiar să înotați într-una dintre ele.

19. Echo Beach

Indonezia Bali Plaja Echo Beach

O plajă cu nisip maro cărbune, pauze de surf stelare și opțiuni generoase de mâncare și băutură. Dar Echo se simte mai puțin dezvoltat, iar valurile sunt mai mari și mai bune pentru pasionații de surf. Localnicii și un număr tot mai mare de turiști se adună aici din ce în ce mai mult, dar veți avea totuși spațiu amplu de respirație pentru a vă întinde, a privi, a șerpui sau a vă scufunda degetele în apă.

20. Cascada Sekumpul

Cascada Sekumpul Bali

Dacă explorexi peisajului din Bali, atunci trebuie să faci o vizită și la Cascada Sekumpul . Este considerată cea mai bună destinație de cascade din insulei. Dup cca. 2 ore de mers pe trasee aproximativ o oră să mergi pe trasee și să cobori în râpa înverzită, dar odată ce faci vei fi răsplătit cu o vastă întindere de peisaje tropicale idilice și căderi de mare amploare, care par să se reverse din ceruri.  

21. Pantai Pasir Putih

Cuprinsă între două promontori, Pantai Pasir Putih (plaja cu nisip alb) este cunoscută drept una dintre cele mai bune plaje „secrete” din Bali. Cei cunoscători călătoresc aici în estul Bali pentru a se bucura de o experiență mai relaxată și de acces la ape perfect albastre – atribute greu de găsit în popularele plaje din vest. Apa este mai mult decât bună: limpezimea este printre cele mai bine văzute de pe insulă și este suficient de calmă pentru înotări relaxate și snorkeling.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: