13 octombrie 2024

Harbin, China – 15 obiective turistice de neratat

1. Ice and Snow Festival Word 

Oricât aș încerca să descriu feeria de gheața și lumină din capitala mondială a iernii, nu aș reuși să o fac mai bine decât fotografiile sau filmările efectuate la fața locului. … unele lucruri nu pot fi descrise ! Pot spune doar că blocuri de gheață ce compun clădirile sunt decupate în fiecare an din râul Songhua (ce taie orașul în două), fiind selectate doar acele bucăți fără impurități, care sunt apoi tratate cu apă ionizată pentru a deveni în final transparente. Cel mai mare parc tematic de gheață din lume se dezvăluie în toată splendoarea sa, abia după lăsarea întunericului, atunci când construcțiile din gheața sunt aduse la viață de luminile ce vin din interiorul blocurilor. https://turisminternational.com/2020/09/28/harbin-feeria-ghetii-chinezesti-in-siberia/

2. Festivalul internațional de sculptură în zăpadă

sculpturi din zăpada - Harbin
Sculpturi din zăpada – Harbin

,,Intrarea nu e deloc ieftină, dar merită ! Aici e bine sa vii pe timp de zi, atunci când sculpturile din zăpadă sunt puse mai bine în valoare de lumina naturală și nu ar strica să ai și ochelari de soare. Construcțiile uriașe  sunt formate dintr-o zăpadă ce trebuie sa fie cât mai compactă pentru a-și păstra forma și a rezista la propria-i greutate. Primele sculpturi au fost create de 4 artiști în 1987, iar de atunci numărul lor a crescut an de an, iar în prezent sunt create de echipe ce lucrează câte 10 ore pe zi la temperaturi de -20 C. ,, https://turisminternational.com/2020/10/03/harbin-iii-capitala-mondiala-a-iernii/

3. Siberian Tiger Park

După ce cumperi biletul ți se spune nr. autobuzului în care urmează să te urci și cu care te vei plimba prin diferite secțiuni ale parcului. Bus-ul este unul care are  gratii atât la geamuri cât și la roți. Dar până la îmbarcare poți cumpăra anumite animale vii, care vor fi aduse cu un jeep și eliberate mai târziu chiar în fața ta, acestea fiind lăsate în grija tigrilor. Vizitatorii urmează să asiste la o lupta (ne)dreaptă între un animal domestic și un tigru 

https://turisminternational.com/2020/09/30/harbin-ziua-ii-printre-tigri-si-gheata/

4. Zhaolin Park

Zhaolin Park

,,Zhaolin Park e locul unde în fiecare an are loc un concurs internațional de sculptură în gheață și sunt expuse lucrările unor artiști din peste 20 țări. Ei își prezintă viitoarele opere pe site, iar dacă sunt selectate, artiștii se deplasează la fața locului pentru a se apuca de treabă ! Primul festival a fost numit Festivalul lanternelor de gheață. De ce ?! Pentru că în acea vreme (1911) cei săraci nu își permiteau niște felinare adevărate, așa că au găsit o soluție inedită. Turnau apă într-o găleată pe care mai apoi o lăsau afară, ca să înghețe Ulterior scobeau în gheață până când aceasta căpăta forma unui felinar, în care introduceau o lumânare aprinsă pe timp de noapte. Așa au apărut felinarele din gheață…”

5. Show-ul pe gheață

În același cost al biletului de intrare inițial am vizionat un show live ce circa o oră, ținut pe o scenă de gheață de unde foști sportivi ce ofereau numere de patinaj, acrobație, contorsionism, plus alte activități interactive în care este atras și publicul. …artiștii nu aveau deloc ochii oblici, ci proveneau din țara unde Siberia era mare cât un continent (Rusia).

Dansatoare de samba îmbrăcate în haine sumare și colorate de parcă s-ar fi aflat la Rio, dansau printre spectatori îndemnându-i să le imite pașii, iar publicul a luat foc, deși afară erau -25 C ! 

6. Harbin Opera House

Harbin Opera House

Opera a fost proiectată de un arhitect chinez și a fost dată în folosință în anul 2015, fiind apoi răsplătită cu multe premii internaționale. Ansamblul arhitectonic de culoare albă la exterior (plăci din aluminiu ) are o formă sinuoasă, asemeni iceberg-urilor sau unor iurte acoperite zăpadă. Ea se încadrează perfect cu acest ținut al iernilor de basm.

7. Parcul de distracție de pe…gheața râului !

,,Dacă în fiecare an, râul se transformă radical, atunci de ce chinezii să nu se folosească de acest lucru în favoarea lor ?! Dacă românii spun că fac bani și din piatră seacă, chinezii fac averi și din apă înghețată ! Accesul în parc se face gratuit pe niște scări, care te duc exact pe gheața sub care se află albia râului. Sponsorii din Harbin știu că gheața este…sufletul comerțului, așa că și-au conceput propriile creații (tot din gheață, desigur), care să-ți amintească că berea Tsingtao se poate bea în orice anotimp.

8. O plimbare pe râul înghețat Hongshua

Harbin – râul înghețat Hongshua

Râul Honghua, pe timpul iernii, este înghețat bocnă. El este asemenea unei autostrăzi care cam seamănă cu cele din țara noastră : adică plină de denivelări ! Grosimea gheții era de peste 1 metru, motiv pentru care municipalitatea dăduse dă undă verde în mod oficial ca cetățenii să traverseze râul pe jos, chiar dacă acesta are o lățime de 400-500 m !

9. Catedrala Sf. Sofia(ortodoxă)

Catedrala ortodoxă Sf. Sofia – Harbin

 ,,Catedrala Sf. Sofia(ortodoxă), semn al unui număr important de ruși care au trăit cândva aici, dar care se afla în renovare, urmând a deveni muzeu. În acea zonă am întâlnit vânzători de mâncăruri stradale, care rezistau la -12…-15 C de parcă era o zi de vară.”

10. Parcul oamenilor de zăpadă

Harbin-om de zăpadă reprezentând România

În apropierea râului este o zonă rezervată oamenilor de zăpadă, fiecare dintre ei reprezentând o anumită țară prin fularul pe care îl purtau la gât ca să nu ,,răcească”. Am căutat printre ei o anumită eșarfă tricoloră și nu mică mi-a fost mirarea să găsesc și pe ,,românul! nostru !

11. Piața interioară din mall

Piața interioară – Harbin

,,Pentru că eu simțeam iarna, am intrat într-un mall, la parterul  căruia se află piața centrală a orașului. Cârnați, pește, intestine, burta dar și mâncăruri absolut normale pentru un european înfometat îmi făceau cu ochiul de dincolo de galantar, dar au rămas la locul lor…”

12. Dragon Tower

,,Dragon Tower (336 m) al 2 lea cel mai mare turn din oțel din Asia. La etajul 2 e un muzeu al poliției ce conține un pistol deținut de o oficialitate, la ceremonia de proclamare a Republicii Populare Chineze. La etj. 3 mă așteaptau câțiva războinici din teracotă și o sală a dragonilor, dar nu am răspuns provocărilor. Oricum nu ar fi avut nicio șansă ! :-)) Un lift m-a urcat până la 180 m unde am călcat pe pardoseala suspendată, formată din 80 bucăți de sticlă -,,Coridorul printre nori “. Ceva mai sus (186 m) se află cel mai mare restaurant rotativ din lume, cu o capacitate de 300 locuri. La ultimele etaje se mai găsesc o sală cu fluturi, un templu și o colecție de săbii. Un turn cât o poveste !”

13. Mâncăruri stradale

Deși frigul este greu de suportat (mai ales în primele zile), nu poți trece nepăsător pe lângă ,,bucătarii de ocazie” care prepară tot felul de bunătăți chiar și la – 25 C ! Cele mai bune preparate sunt de departe cârnații rusești, pe care nu ai voie să-i ratezi sub nicio formă ! …Hazliu (și ciudat în același timp) e faptul că mulți chinezii preferă la acele temperaturi…înghețata ! 🙂

14. Zhongyang Street

Harbin – Zhongyang Street

De pe această stradă, mi-au plăcut în mod deosebit sculpturile făcute în blocuri de gheață. Acestea erau de o claritate asemănătoare cristalului, adevărate opere selectate și expuse de-a lungul străzii ce încântau privirile trecătorilor până când soarele urma să le topească. Văzusem la televizor un reportaj despre modul în care artiștii lucrau la ele și-mi aminteau de măiestria lui Michelangelo. Doar că ei sculptau ,,apa în formă solidă ” !  O mașină decapotabilă din gheață era locul unde tinerii stăteau la rând pentru urca la bordul ei , imortalizând clipa. https://turisminternational.com/2020/09/30/harbin-ziua-ii-printre-tigri-si-gheata/

15. O plimbare cu taxiul

Ca să poți vedea cât mai mult din orașul cu o populație de cca. 10 milioane de locuitori, vei fi nevoit să apelezi și la serviciile unui taximetrist. Deși cu greu vei întâlni unul care să știe o limbă străină, îi poți comunica foarte ușor destinația dorită, arătându-i pe telefon poza cu locația unde dorești să ajungi. Cu această ocazie vei putea și frumusețea unui oraș de clasă ,,mijlocie” în China…

https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/07/19/bali-20-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/18/iordania-obiective-turistice/

https://turisminternational.com/2022/06/28/cairo-25-de-obiective-turistice-de-neratat/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!