12 octombrie 2024

Florența – 20 de obiective turistice de neratat !

1.Catedrala Santa Maria del Fiore

,,Am zărit la înălțime un cap de taur care, se uita peste capetele turiștilor spre o casă de peste drum. Ce să caute pe o catedrală un cap de taur cu gura deschisă ? Păi, să vedem povestea sa… Un bărbat ce avea casa peste drum, s-a plâns episcopului că un meșter ce lucra la ridicarea catedralei îi vizita cam des soția, după ce el pleca la lucru. Meșterul venea să-și bea cafeaua cu soția reclamagiului  În urma reclamație, ,,pauzele de cafea” au fost anulate, spre nemulțumirea meșterului și a soției necredincioase  , iar catedrala s-a ales cu o podoabă inedită ! De supărare, meșterul a cioplit capul unui taur cu coarne, pe care l-a așezat pe catedrală cu fața către casa cu pricina. El dorea ca ,,pârâciosul” să vadă în fiecare zi boul încornorat atunci când va deschide fereastra și astfel să-și aducă aminte de el.” https://turisminternational.com/2021/03/27/florenta-i-un-oras-cat-o-inima/

2.Domul lui Brunelleschi

Florența – Domul

,,O minune inginerească despre care văzusem atâtea reportaje la tv ! Culmea e că cel care l-a construit, Brunelleschi, nici măcar nu câștigase concursul în acest scop. Cum toți candidații picaseră examenul, în cele din urmă proiectul i-a fost încredințat în mod direct lui. Ce a ieșit apoi, știe o lume întreagă ! După ce am stat la o nouă coadă la intrare, eram gata de ascensiune. În câteva minute urma să privesc Florența de pe terasa domului aflată la 91 m înălțime ! ”

Orașul, văzut de sus îmi părea asemenea unei inimi ! O inimă în care continua să bată pulsul lui Da Vinci și Michelangelo, al lui Brunelleschi și Botticelli, a lui Alighieri și Petrarca ! …și a atâtor alte mari personalități ! Florența, îmi părea a fi un oraș mare cât inima lor la un loc !

3.Campanile

Campanile – Florența

Cum aveam deja bilet valid în acest sens, nu trebuia decât să urc treptele spre cer ! Și le-am urcat ! Pe toate cele 414, atâtea câte avea Campanile (turnul lui Giotto) !

4. Baptisteriul

,,Ghilberti a făurit cele 28 de panouri ale Porții Noului Testament, în 21 de ani. E adevărat că a câștigat concursul împreună cu Brunelleschi, însă părintele domului s-a retras, simțindu-se jignit că este pus în compania unui tânăr necunoscut (de 21 de ani)… În toată acea perioadă el nu a avut voie să dețină un alt contract ! Însă breasla comercianților de lână, l-a plătit pe măsură … Pentru că succesul Noului Testament a fost atât de mare, Ghilberti a primit fără concurs executarea celei de-a doua porți : Poarta Paradisului. Ce a ieșit ?! O capodoperă care nu are cu se compara nici măcar în ziua de azi ! Timp de alți 27 de ani, el a trudit la 10 panouri !” https://turisminternational.com/2021/04/03/florenta-ii-david-sau-creme-de-la-creme/

5. Fontana del Porcellino

Florența – Fontana del Porcellino

 ,,Am privit cum oamenii puneau câte o monedă în gura porcului, apoi îi frecau râtul, închideau ochii și își puneau dorința. Dar șansele ca aceasta să se împlinească erau nule, pentru că două femei ce vorbeau o limbă ce-mi părea cunoscută, adunau toate monedele căzute prin grilaj. Am urmat la rând, așa că am frecat botul mistrețului, iar după ce moneda a căzut, mi-am pus o dorință ! ,,Dă Doamne ca ,,bandiții” să nu fie români !” Cu ce oi fi greșit în acea dimineață, nu știu… dar cert e că cele două lichele ce adunau cenții și visele turiștilor, erau de etnie rromă ! ,,N-ar fi bine să lăsați banii la locul lor pentru a se împlini dorințele oamenilor ? ” le întreb eu naiv. ,,Dar ,,pe” dorințele noastre cine le „îndeplinește” ?” îmi răspunde una dintre ele ce avea o prestanță de lideră de ..sindicat” ”. ,,Munca”, îi zic eu. Însă răspunsul meu a lovit-o mai abitir decât un tsunami ! ,,,Noi nu putem să muncim ! Avem niște ,,boale ” îmi spune ,,lidera”. ,,Păi, dacă pui mâna pe o mătură, aia nu cauzează la ,,boale”, răsucesc eu cuțitul în rană, iar replica nu a mai venit.” https://turisminternational.com/2021/03/27/florenta-i-un-oras-cat-o-inima/

 6.Ponte Vecchio

ponte vecchio
 Ponte VecchioFlorența

,,Am privit cele 3 rânduri de ferestre mari situate în zona centrală, a căror poveste e una poate mai puțin știută. În 1938 Hitler aflat în vizită la prietenul Mussolini, a dorit să viziteze Coridorul Vasari. Cum putea să-l refuze dictatorul italian ?! Și pentru că pe pod ferestrele erau mici, Mussolini a dispus ca o parte din pereți să fie înlocuiți de ferestre mari prin care Hitler să poată privi până departe râul Arno ! Ce consecințe a avut acest gest ? Unele majore pentru Ponte Vecchio ! El a fost cruțat de bombardamentul din 1944 la ordinul precis al lui Hitler ! ”

7. DAVID – statuia lui Michelangelo

DAVID – statuia lui Michelangelo

,,Am pășit în sala Tribuna, ce-l adăpostea pe ,,omul” care-l învinsese pe Goliat prin forța minții ! Praștia și piatra nu erau decât o extensie a IQ-ului său ! Am făcut înconjurul statuii și am privit mușchii de parcă eram la o lecție deschisă de anatomie. M-am uitat la venele lui de la mâna dreaptă și apoi la ale mele. Tot de la dreapta…. Eram în pericol de corigență!  Nu se putea ca David să fie doar o statuie ! Cu siguranță că el a fost viu cândva, iar Michelangelo folosise o dalta pe post baghetă fermecată și l-a transformat în piatră ! Altfel, cum ar fi putut reda tensiunea fiecărui mușchi ?! În timp ce David părea viu, vizitatorii, culmea, păreau a fi niște statui împietrite ! Probabil că din invidie, un bărbat a lovit (1991) cu ciocanul un deget de la piciorul drept al lui David. …sau o fi fost vreun urmaș de-al lui Goliat care dorea să se răzbune ?”

8.Galleriei dell” Academia

Galleriei dell” Academia – Florența

,,Pentru prima dată în istorie, un sculptor (Giambologna) reușise performanța de a scoate 3 figurine dintr-un singur bloc de marmură. Dacă ar fi funcționat Guinness Book-ul și în acea vreme .. ! Privind mai atent, am văzut că personajele principale aveau mai degrabă grația unor patinatori, decât a unora ce sunt implicate într-o lipsire de libertate ! Le mai lipseau doar patinele și…hainele de pe ei ! ”

Sclav cu barbă – Michelangelo

Probabil că spiritul lui Michelangelo bântuia prin sală, doar că eu nu eram vrednic să-l văd… Poate că în acel moment el era prezent în unul dintre Sclavi neterminați, care se luptau cu piatra pentru a se descătușa din strânsoarea ei ! De ce nu o fi reușit oare sculptorul să termine timp de 40 de ani niciunul dintre sclavii ce urmau să susțină mormântul papei Iulius II Rovere ?

9. Artiștii stradali

Odată cu lăsarea întunericului, principalele obiective turistice din oraș sunt împânzite de artiștii stradali ! Așa că, nu e recomandat să te retrageri în camera hotelului imediat, ci să asiști la un show muzical în piața Domului sau pe Ponte Vecchio!

10.Mercato Centrale

Carne de vită florentină care părea că se topea doar cât o priveai, brânză al cărei miros (plăcut) părea că sparge geamul galantarului, pizza aburindă și mai ales berea, îmi făceau cu ochiul pentru a-mi deveni prieteni de… ,,pahar”

Mercato Centrale – Florența

11. Galeria Ufizzi

Nașterea lui Venus – Florența

Era locul unde se aflau expuse ,,perlele coroanei” lui Boticelli : ,,Primăvara” și ,,Nașterea lui Venus” ! Multe ,,clasamente” întocmite de nume de prestigiu în artă situează ..Nașterea lui Venus” printre primele 10 picturi din toate timpurile ! Dacă tot eram în fața ei, era musai să o analizez ! 

 Căci nu orice zeiță se naște din mare ! Acest fapt s-a întâmplat pentru că, Cronos și-a ascultat mama și i-a retezat tatălui său (Vulcan) ceea ce avea el mai de preț ! ,,Obiectul” care a căzut în mare a dus la nașterea zeiței … Dar de ce a pedepsit-o Boticelli pe Venus, așezând-o într-o poziție imposibilă, dacă Cronos era cel vinovat ? Modul în care zeița se sprijină pe piciorul stâng, ar favoriza o aterizare drept în nas … Ori să aibă legătură cu faptul că Zefir sufla cu putere, pentru a duce barca (scoica) la mal ?! 

12.Museo dell”Opera del Duomo

Pieta Bandini – Michelangelo

”Concepută la vârsta de 70 ani (după moartea prieteniei sale), lucrarea exprimă atât geniul cât și latura umană a artistului ! Căci ce altceva ar putea spune urmele loviturilor de ciocan de pe statuie ?! Supărat că dalta sa provoca scântei la fiecare lovitură aplicată în marmura imperfectă (în loc să-i modeleze picioarele lui Isus) Michelangelo a vrut să distrugă sculptura ! A lovit-o cu furie, iar urmele ciocanului pot fi văzute și azi. Deci, până la urmă, avem dovada că Michelangelo era un simplu om ! Deși eu încă mă îndoiesc de lucrul acesta…” https://turisminternational.com/2021/04/19/florenta-iv-oare-ce-ar-fi-fost-florenta-fara-michelangelo/

13.Basilica Santa Croce

,,Am privit din nou treptele și mi l-am imaginat pe celebrul scriitor Stendhal, cel care, după de a vizitat Santa Croce era gata să se prăbușească la pământ. De vină era sindromul Stendhal (ce urma să-i poarte numele) ! Acesta poate apărea după ce sunt vizualizate lucrări ce provoacă emoții puternice, ce fac ca bătăile inimii să o ia ,,razna”, iar genunchii să se înmoaie ! Exact asta pățise Stendhal după ce vizitase Santa Croce ! Asemenea celui ce a scris romanul ,,Roșu și negru ” am pășit în clădirea în care ,,stelele” Florenței își aveau ,,casa” pentru vecie. Acolo urma să văd monumentele funerare ale lui G. Galilei, N. Machiavelli, G. Rossini, etc.”

14.Piazza della Signoria Florența

Piazza della Signoria Florența

,,După lungi căutări, am găsit și placa ce marchează locul în care a fost ars Savonarola, călugărul ce se ridicase împotriva clasei conducătoare. Însă așa cum se întâmplă și în ziua de azi, el avea să ,,muște” mâinile celor care-l ajutaseră să urce în carieră, inclusiv pe cea a papei. Cea din urmă răzvrătire avea să-i semneze sentința finală : arderea pe rug ! ”

14.Loggia dei Lanzi

Loggia dei Lanzi

Loggia dei Lanzi, cel mai vechi spațiu expozițional din lume. Păi, unde altundeva putea fi ,,inventată” o asemenea zonă care să găzduiască sculpturile expuse în aer liber, dacă nu în Florența ?! Acolo aveam să revăd sculptura ,,Răpirea sabinelor”, doar că de data aceea înaintea mea stătea originalul.

15.Palazzo Vecchio 

Palazzo Vecchio – Florența

,,După ce am epuizat obiectivele ce prezentau interes, am plecat spre etaj. Pe drum am văzut două uși închise, care păreau mai degrabă neinteresante. Prima era o ușă secretă, pe care cu greu o deosebeai de desenele de pe pereți. Aceea nu putea fi decât o ușă de… urgență ! În schimb, cea de-a doua, era poarta de intrare în coridorul Vasari. Acesta avea să-l impresioneze atât de mult pe Hitler, astfel încât germanul ordonase ca bombardamentele să-l ocolească ! ” https://turisminternational.com/2021/04/19/florenta-iv-oare-ce-ar-fi-fost-florenta-fara-michelangelo/

16.Palazzo Pitti

Principala parte a palatului datează din 1458 și a fost inițial reședința lui Luca Pitti, un bancher florentin. Apoi, palatul a fost cumpărat de familia de Medici în 1549 și a devenit reședința Ducatului de Toscana. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, palatul a fost folosit ca sediu al puterii de către Napoleon, iar mai târziu a servit ca palatul regal principal al Italiei unite. Regele Italiei (Emanuel III)a donat palatul italienilor în 1919 și ușile au fost deschise pentru public. Astăzi, găzduiește mai multe colecții minore în plus față de cele ale familiei Medici și este complet deschis pentru public.

17.Grădinile Boboli

Proiectate inițial pentru Medici, ele reprezintă primele și cele mai importante exemple ale grădinii italiene, care ulterior au servit drept inspirație pentru alte grădini europene. Zona verd este un adevărat muzeu în aer liber cu statui din perioade antice și renascentiste, care sunt distribuite în întreaga grădină. De asemenea, are fântâni și peșteri mari, printre care splendida grotă Buontalenti.

18.Stadio Artemio Franchi

Stadio Artemio Franchi e arena unde naționala României a scos în 1982 un 0-0 eroic cu Italia, apărându-se în repriza a doua ca la Mărășești ! A fost un egal cât o victorie ! 

19.  Muzeul Interactiv Leonardo

În interior poți vedea mașinile construite la scară naturală și conform modelelor originale ale lui Da Vinci. Acolo puteți afla despre principalele studii de anatomie ale lui Leonardo și veți vedea replici ale principalelor sale picturi. Expozițiile sunt organizat în 4 secțiuni : pământ, apă, aer și foc cu descrieri în italiană, engleză, franceză, germană, spaniolă și rusă

20. Muzeul ,,Casa lui Dante ”

Sunt 3 etaje cu panouri care explică diversele lucruri, poți interacționa cu ecrane care îți arată conținutul acelor vremuri. Deosebit de interesantă este camera Divinei Comedie, cu texte în 49 de limbi și o carte digitală interactivă în care vizitatorul ascultă vocea care citește. Panourile reprezentând Iadul, Purgatoriul și Paradisul.

https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/28/cairo-25-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/18/iordania-20-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/07/19/bali-20-de-obiective-turistice-de-neratat/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!