Roma – 25 obiective turistice de neratat
1. Colosseumul și Arcul lui Constantin
Colosseumul a servit ca model pentru cele mai populate arene de sport din lume : stadioanele ! Marele amfiteatru putea găzdui 65.000 de spectatori, iar în arenă se luptau gladiatori între ei sau cu animale sălbatice. Clădirea a fost începută de Vespasian în anul 72 d.Hr. și a fost terminată de fiul său Titus, fiind inaugurată în anul 80 d.Hr. Lângă Colosseum se află Arcul lui Constantin, un arc de triumf ridicat de Senat pentru a-l onora pe împărat ca „eliberator al orașului și aducător de pace” după victoria sa în bătălia de la Podului Milvian.
2. Vatican
Vaticanul este cel mai mic stat din lume, având o suprafață mai mică de 1 km2, iar cea mai mare parte fiind închisă de zidurile Vaticanului. În interior se află palatul și grădinile Vaticanului, Bazilica Sf. Petru, Piața Sf. Petru și o zonă condusă de papă. Punctul culminant al muzeelor Vaticanului este Capela Sixtină , al cărei tavan magnific cu fresce este cea mai faimoasă lucrare a lui Michelangelo. În Palatul Vatican sunt Camerele Rafael ; Apartamentele Borgia ; Biblioteca Vaticanului și o serie de muzee care includ Galeria de imagini, Muzeul de Artă Seculară, etc. În interiorul Bazilicii se află capodopera lui Michelangelo, Pieta , împreună cu statuare și altarele lui Bernini.
3. Panteonul
Panteonul e cel mai bine conservat monument al antichității romane, fiind intact de mai bine de 2000 de ani. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că s-au îndepărtat țiglele din bronz aurit, iar acoperișul a fost topit pentru baldachinul altarului din bazilica Sf. Petru și tunurile din Castelul Sant’Angelo. Panteonul a fost reconstruit după incendiului în anul 80 d.Hr., are un dom de 43 de metri, iar deschiderea centrală de 9 metri este singura sursă de lumină. Deși primii împărați creștini au interzis folosirea lui, Papa Bonifaciu al IV-lea l-a dedicat Fecioarei și tuturor martirilor creștini, iar de atunci, a devenit locul de înmormântare al regilor italieni și a altor italieni celebri (Rafael).
4. Forumul Roman
Plimbarea prin forum, este ca și cum ai face un pas înapoi cu 2000 ani în inima Romei antice. Viața politică și religioasă romană era centrată aici, împreună cu curțile, piețele și locurile de întâlnire. După secolul al VII-lea, clădirile au căzut în ruină, iar bisericile și cetățile au fost construite în mijlocul vestigiilor antice. Pietrele sale au fost extrase pentru alte clădiri și abia în sec. XIX săpăturile au scos la lumină clădirile antice de sub un strat de pământ și moloz de 10 metri.
Cele mai importante atracții sunt : Templul lui Antoninus Pius , Templul lui Castor și Pollux, Templul lui Saturn , Arcul lui Septim Severus , Curia , Templul lui Vesta și Arcul lui Titus.
5. Fântâna Trevi
Această capodopera din secolul al XVII-lea a fost imortalizată în numeroase filme, o vizită aici fiind obligatorie. Aruncarea unei monede în Fântâna Trevi este o tradiție care ar trebui să vă asigure întoarcerea la Roma. Cea mai mare fântână din Roma, Fontana di Trevi, este alimentată de un apeduct construit inițial de Agrippa, pentru a aduce apă în băile sale. Fântâna a fost creată pentru Papa Clement al XII-lea între 1732 și 1751 de către Nicolò Salvi și construită pe zidul din spate al palatului Ducilor de Poli. Ea îl înfățișează pe zeul mării Neptun, cu cai, tritoni și scoici. Apa se învârte în jurul figurilor și stâncilor artificiale și se adună într-un bazin mare, mereu plin cu monede.
6. Monumentul Vittorio Emanuele II
Acest monument grandios, unul dintre simbolurile naționale, este asemănat cu un tort de nuntă sau cu o mașină de scris. Structură sa încununează Dealul Capitolin, centrul simbolic al Romei antice, cu vedere peste Piazza Venezia. Construit între 1885-1935, este un monument al regelui Vittorio Emanuele al II-lea, primul rege al Italiei unificate, reprezentat aici printr-o statuie ecvestră. Mormântul soldatului necunoscut al Italiei este tot aici, împreună cu un muzeu al unificării italiene. Un lift vă va duce la cea mai înaltă terasă pentru o vedere de 360 de grade asupra Romei.
Adresa: Piazza Venezia, Roma
7. Centro Storico și Treptele Spaniole
Centro Storico este centrul istoric al Romei, cu multe biserici, palate și piețe pline de viață. Alături de Piazza Navona , Fontana di Trevi și Bazilica Santa Maria Maggiore, oprește-te și în Santa Maria del Popolo, unde vei găsi lucrări ale lui Bernini și Caravaggio.
O pauză la Treptele Spaniole te duc la biserica franceză Trinità dei Monti. Scările își iau numele de la Piazza di Spagna, piața de la baza lor și una dintre cele mai atipice piețe din Roma. Fântâna în formă de barcă de la poalele treptelor este cunoscută sub numele de Barcaccia și a fost creată de Pietro Bernini. Caffè Greco este renumit pentru artiștii, scriitorii și muzicienii care au frecventat-o.
Adresa: Piazza di Spagna, Roma
8. Santa Maria Maggiore
Santa Maria Maggiore a visat într-o noapte de august că va ninge a doua zi. A luat acest semn ca pe o minune și acolo unde a căzut zăpadă, pe dealul Esquiline a doua zi dimineață, a fost construită bazilică. Cele trei culoare ale interiorului său de 86 de metri lungime sunt separate de coloane de marmură și de granit, iar absida e căptușită cu mozaicuri cu teme ale Vechiului și Noului Testament. Cele mai vechi mozaicuri ale Romei, decorează pereții superiori, pe care a fost aplicat și primul aur care a ajuns în Italia din America. Doi papi sunt îngropați aici; este una dintre cele patru bazilici papale din Roma, un important loc de pelerinaj. În criptă se află câteva ieslele aurite, despre care se spune că ar provine de la locul nașterii lui Isus.
Adresa: Piazza di Santa Maria Maggiore, Roma
9. Piazza Navona
Piazza Navona are conturul stadionului roman construit aici de împăratul Domițian, fiind folosită pentru festivaluri și curse de cai. Deși Borromini a proiectat piața, Bernini a fost cel care i-a creat frumoasa Fontana dei Fiumi. Fântâna reprezintă cele patru râuri considerate atunci a fi cele mai mari de pe fiecare dintre continentele cunoscute, cu figuri care personifică Nilul, Gangele, Dunărea și Rio de la Plata, fiecare fiind însoțit de plante și animale din regiunile lor.
Celelalte două fântâni din piață sunt Fontana del Moro din fața Palazzo Pamphili și Fontana del Nettuno. Astăzi, piața este plină de turiști, artiști stradali, chioșcuri de suveniruri, cafenele .
10. Piazza del Popolo & Santa Maria del
Piazza del Popolo a fost proiectată la începutul secolului al XIX ca intrarea din nordul orașului. În centrul său, obeliscul egiptean Flaminio, se ridică deasupra unei fântâni, unde patru lei de marmură albă vărsă apă în patru bazine rotunde de travertin. Pe fiecare parte a Via Coorso se află bisericile gemene Santa Maria dei Miracoli și Santa Maria in Montesanto, iar în partea opusă a pieței mari se află Bazilica Augustiniană Santa Maria del Popolo. Puteți urca treptele către Terasa Pincio pentru o vedere frumoasă asupra Romei.
11. Dealul Palatin
Amplasat strategic aflat la 50 de metri deasupra Tibrului, Dealul Palatin arată dovezi ale celei mai vechi așezări a Romei. Mai târziu, acesta a fost locul ales de împărați și marile familii aristocratice pentru palatele lor. Grădinile Farnese au fost amenajate pe deal pentru cardinalul A. Farnese, un parc cu terase, peluze, flori, copaci și fântâni concepute pentru adunări sociale.
Punctele de atracție sunt : Casa Liviei, Cryptoporticus semisubteran, Domus Flavia, Domus Augustana și Băile lui Septimius Severus.
12. Galeria și grădinile Villa Borghese
Grădinile Borghese conțin o serie de atracții care includ două muzee, dintre care cel mai proeminent este Vila Borghese . Construită ca o vilă de petrecere și pentru a găzdui colecția de artă Borghese, galeria conține picturi, sculpturi, mozaicuri (lucrări ale lui Rafael, Titian, Caravaggio și Rubens_ .
În altă parte a parcului, Villa Giulia a fost construită ca reședință de vară pentru Papa Iulius al III-lea din și găzduiește Muzeul Etrusc .
Parcul este o grădină în stil englezesc, cu poteci de plimbare, iazuri și o grădină zoologic Bioparco di Roma. Adresa: Piazzale del Museo Borghese, 5
13. Castelul Sant’Angelo
Început în anul 135 d.Hr. ca mausoleu pentru împăratul Hadrian și familia sa, castelul a fost folosit de-a lungul mileniilor ca reședință papală și cetate, iar mai recent ca Muzeu Național. În anul 271 d.Hr. împăratul Aurelian a profitat de poziția structurii și a încorporat-o în sistemul de ziduri care înconjoară orașul. Ca bastion, el a protejat orașul de atacurile barbare, iar papii se refugiau aici printr-un coridor secret Passetto di Borgo. Vizitatorii pot ajunge la castel trecând peste podul pietonal al lui Bernini și urcând cele cinci etaje pe o rampă în spirală. La diferitele niveluri pot vedea celulele închisorii, o colecție de arme, apartamente papale și o terasă cu vederi asupra orașului.
Adresa: Lungotevere Castello 50, Roma
14. Muzeul Capitolin
Două palate de pe Piazza del Campidoglio găzduiesc cea mai veche colecție publică de artă din Europa (1471) și în care poți vedea sculpturile Băiat cu spine; Venus capitolină – copie; o statuie ecvestră a lui Marcus Aurelius, Lupoaica Capitolină, Capul Medusei, etc. Deși Muzeul Capitolin este cunoscut pentru colecția de sculpturi clasice, Galeria sa de pictură expune picturi ale lui Titian, Veronese și Rubens, Ioan Botezătorul al lui Caravaggio. Adresa: Piazza del Campidoglio, Roma
Site oficial: http://www.museicapitolini.org
15. Bocca della
Bocca della Verita, gura adevarului, este un disc de marmura cu un basorelief ce înfățișează fața unui om cu gura deschisă. Conform legendei, dacă un mincinos își punea mana în interiorul gurii, aceasta se închidea (un fel de detector de minciuni). Cei care erau acuzați de sperjur sau adulter, erau aduși aici pentru mărturisiri și apoi să își puneau mâna în gura discului de marmura. Un călău stătea ascuns în spatele discului cu o sabie ascuțita, gata pregătit să lovească. Discul masiv din marmura cântărește cca. 1,3 tone și îl înfățișează pe zeul marilor, Neptun.
16. Băile Caracalla
Finalizate de Caracalla în 216, acestea erau mult mai mult decât băi publice, erau un centru sportiv complet, cu băi calde și reci, o piscină, saune, facilități de sport și de socializare, grădini, biblioteci, coafor și magazine. Structura impunătoare putea găzdui 1.500 de persoane o dată. Podelele și pereții erau acoperiți cu marmură, mozaicuri și fresce; chiar şi în ruină splendoarea lor este încă evidentă.
Adresa: Via delle Terme di Caracalla 52, Roma
17. San Giovanni in Laterano
Acesta e basilica care m-a impresionat cel mai mult în Roma ! Tavanul aurit, statuile celor 12 apostoli, moaștele sfinților Petru și Pavel (bucăți din cranii) și tezaurul expus, nu au cum să nu te impresioneze ! După secole de modificări, ea își păstrează încă forma inițială din epoca lui Constantin, când a fost construită și este totodată cel mai vechi baptisteriu din lume.
18. Columna lui Traian
Construit de arhitectul Apolodor din Damasc, din ordinul împăratului Traian, monumentul reprezintă o cronică vizuală a războiului daco-roman. Monumentul este decorat cu un celebru basorelief în formă de spirală, care înfățișează scene din timpul luptelor. Columna are o înălțime de cca. 30 de metri și este formată din 18 blocuri de marmură de Carrara. După moartea lui Traian, urna cu cenușă a fost depusă la baza monumentului de unde a dispărut. În 1598, din ordinul papei Sixtus V, în vârful Columnei a fost așezată statuia de bronz a Sf. Petru, deoarece statuia lui Traian dispăruse între timp.
19. Largo di Torre Argentina
Aceasta piazza se află la mică distanță de Piazza Italia, iar iubitorii de istorie trebuie neapărat să o vizitezi pentru că în acel loc a fost ucis cel mai mare conducător roman din toate timpurile : Iulius Cezar ! Drama s-a petrecut în data de 15 martie 44.Î.H.. Ruinele celor 3 temple se poate viziona doar dincolo de gard.
20. SCALA SANTA
În biserica cu același nume se află Scara Sfântă, care are 28 de trepte despre care se crede că au fost aduse la Roma în secolul al IV-lea de Sfânta Elena. Conform datelor oficiale acesta este scara pe care a pășit Isus atunci când a urcat în palatul lui Pilat din Ierusalim, atunci când a fost judecat. Aceste trepte pot fi parcurse doar în genunchi în timp ce rostești rugăciuni.
21. Catacombele și Via Appia Antica (Drumul Appian)
Catacombele San Callisto și San Sebastiano sunt locuri de înmormântare subterane de pe Via Appia Antica, cu pasaje sculptate în tuful moale. În Cripta Papală se află mormintele papilor martiri din sec. III. Catacombele de la Domitilla sunt cele mai mari din Roma, cu 15 km de camere și pasaje subterane și o bazilică subterană. Ea este dedicată sfinților martiri înmormântați acolo, Nereu și Ahile. Peste 80 de morminte pictate și o frescă Cina cea de Taină supraviețuiesc în galeriile sale.
Adresa: Via Appia Antica, Roma Site oficial: www.catacombe.roma.it
22. San Pietro in Vincoli
Este unul dintre primele 5 obiective turistice pe care le-aș recomanda celor ce vizitează Roma ! De ce ? Pentru simplul motiv că în interiorul ei se află două comori ale omenirii : cătușele cu care a fost legat Sf. Petru și inegalabila statuie Moise a lui Michelangelo !
23. Palazzo Doria
Cea mai bună colecție privată de artă a Romei este expusă în galerii din Palazzo Doria Pamphilj. Ea prezintă picturi ale lui Filippo Lippi, Brueghel cel Bătrân, Correggio și Rafael, Caravaggio (Odihna în fuga în Egipt) și Tițian ( Salomeea cu Capul lui Ioan Botezătorul). Portretul lui Inocent X al lui Velázquez este unul dintre cele mai importante momente ale colecției. Grădinile sunt frumoase, cu un parter cu modele complicate cu elemente labirint.
Adresa: Via del Corso 305, Roma
24. Biserica San Clemente
Una dintre cele mai vechi biserici din Roma e acoperită cu mozaicuri de scene din Vechiul și Noul Testament. Puteți coborî într-o biserică anterioară din sec. IV, iar mai jos la fundațiile excavate ale unei case romane ce are un altar pentru zeul soarelui Mithra. De la temeliile casei, te poți plimba pe străzile străvechi ale acestui fost cartier roman.
Adresa: Via San Giovanni in Laterano 108, Roma
Site oficial: http://basilicasanclemente.com/eng/
25. Terme di Diocleziano
Băile lui Dioclețian au fost atât de uriașe încât astăzi conțin două biserici, mari părți ale unei mănăstiri și un muzeu important. Michelangelo a folosit băile fierbinți ca structură pentru biserica sa Santa Maria degli Angeli, iar Muzeul Național al Romei umple o altă secțiune cu comori ale antichității: sculptură greacă și romană, sarcofage, mozaicuri și fresce frumoase. Biserica San Bernardo alle Terme a fost construită într-o rotondă la colțul băilor; cupola ei este seamănă cu cea a Panteonului, dar are doar jumătate din dimensiunea lui.
https://turisminternational.com/2022/07/27/italia-iii-5-escrocherii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/
https://turisminternational.com/2022/08/01/bangkok-20-obiective-turistice-de-neratat/
https://turisminternational.com/2022/07/25/florenta-20-de-obiective-turistice-de-neratat/
https://turisminternational.com/2022/07/14/egipt-20-de-obiective-turistice-de-neratat/