13 octombrie 2024

Bogota – obiective turistice de neratat

bogota el paraiso

1.Piscul Montserrat

Montserrat

,,Odată ajuns la 3.150 m, panoramă orașului ce are o populație de peste 10 mil. de locuitori, s-a deschis brusc în fața mea. Aveam așezată la picioarele mele cea mai mare metropolă din lume aflată la o înălțime de peste 2.500 m ! E drept că La Paz e mult mai aproape de cer, însă e un biet sătuc pe lângă capitala columbiană !”

2.Plazza Simon Bolivar

Plazza Simon Bolivar

,,Mă uitat la Palatul de Justiție și încercam să mi-l imaginez arzând în flăcări în timp ce tancurile armatei intrau în plin în el, iar luptătorii de gherilă, ce se baricadaseră în interior, trăgeau în toate părțile. Întâmplător sau nu, focul a mistuit arhiva în care se aflau toate dosarele lui Pablo Escobar ! În partea opusă se afla Congresul, locul în care a visat Pablo să ajungă ! …și a ajuns în cele din urmă ca parlamentar ! Doar că, după ce și-a văzul visul cu ochii, totul a început să se dărâme în jurul său. …acela a fost începutul sfârșitului ! Asemenea lui, am pășit și eu pe treptele de marmură și am privit dincolo de coloanele grecești, spre locul unde Pablo fusese oprit pentru că nu purta cravată !”

3.Muzeul Poliției

Muzeul Poliției Bogota – afiș cu Pablo Escobar dat în urmărire

,,Pe un raft am văzut aparatul care cândva îi numărase banii lui Escobar. Când mă gândeam cât a muncit sărmanul aparat la numărat dinero, parcă mă apuca un sentiment de milă față de el! Probabil că din același motiv a hotărât și Pablo să-și îngroape banii în pământ, dându-i un concediu de odihnă binemeritat mașinării ! …că nu a avut un topograf bun și că a uitat pe unde a îngropat o mare parte din banii, asta e o cu totul o altă poveste !” https://turisminternational.com/2022/02/06/bogota-ii-la-un-pas-de-universul-lui-pablo-escobar/

4.Mâncarea stradală

Mâncare stradală – Bogota

,,Până și găinile gata jumulite ce-și așteptau rândul să fie mestecate de meseni înfometați, erau mândre și fudule că se aflau în acel loc din Bogota! Căci, cum altfel s-ar putea explica pozițiile trufașe a celor 4 galinacee ce-și etalau pieptul vânjos, în timp ce făceau saună într-o oală încinsă pe post de jacuzzi ?!” https://turisminternational.com/2022/04/10/bogota-iv-o-capitala-de-smarald/

5.Piața Palaquemao 

Piața Palaquemao Bogota

,,Oprirea a fost utilă și pentru hidratare, căci emoțiile declanșate de personalitățile din cimitir, precum și razele soarelui de la 2.600 m, mă ardeau direct pe (și în) gâtlej. Peste tot erau fructe și legume, unele mai puțin știute de mine, proaspete și gata de sacrificare ! Prețurile ? Ridicole față de cele europene ! Așa că am cumpărat o nucă cocos ce abia fusese decapitată și i-am sorbit sucul dulce, dar un pic cam cald.”

6.Cimitirul Național

Cimitirul Național Bogota

,,Însă, după ce am ajuns pe aleea președinților, înconjurată cu garduri înalte, a venit și ,,bomboana de pe colivă” : agentul a încuiat poarta de la intrare și a plecat ! Mă băgase în ,,ședință” cu foști președinții, care oricum nu se înghesuiau să ia cuvântul. Așa că l-am luat eu și am început să fac prezența ! Primul strigat la catalog : El presidente Vargas ! El a fost cel care a declanșat prigoană lui Pablo Escobar și i-a pecetluit soarta, folosind doar un singur cuvânt : plumbul ! În mod ciudat, piatra funerară era tot din marmură neagră, asemenea celei de pe mormântul lui Escobar (pe care aveam să-l văd peste două zile) !” https://turisminternational.com/2022/03/11/bogota-iii-o-zi-imbibata-cu-adrenalina/

7.Carrera 7

Bogota – Carrera 7

,,O stradă pietonală animată, unde m-am oprit să admir câteva produse locale, unele făcute din coca. În 3 secunde, vânzătoarea a scos de sub tarabă o pungă de cel puțin 1 kg de canabis ! Să fi avut cumva o față de traficant ce era căutată de toți câinii polițiști aflați în serviciu prin aeroporturile internaționale ?! I-am refuzat politicos până și fumul pe care mi-l dădea ca fiind din partea ,,casei”, convins că masca ținută pe față mă apară și de necazurile cu legea ! 🙂 …deși fumul de marijuană din jurul meu putea afuma chiar și un porc mistreț ! 😉 ”

8.Muzeul Del Oro

Muzeul Del Oro Bogota

,,Întrebându-mă dacă nu cumva și coca o fi avut vreo contribuție la realizările meșterilor, am ajuns în dreptul ,,perlei de pe coroană ” : ,,Pluta Muisca” ! O plută din aur ce găzduia un rege abia înscăunat, înconjurat de soldații săi. Potrivit tradiției, regele arunca în sus cu pulbere de aur și smaralde, pentru ca să devină strălucitor asemenea astrului ceresc ! Povestea plutei e una deosebit de haioasă ! Aceasta a fost găsită într-o peșteră de niște țărani amărâți, care au încercat ulterior s-o valorifice, fără a-i cunoaște adevărata valoare. Pentru a-i scăpa de ,,păcate”, preotul satului le-a luat pluta, dorind să o vândă el în ,,interesul” sătenilor analfabeți ! Doar că, diavolul și-a băgat coada în afacere, iar autoritățile au confiscat comoara și uite așa am putut-o vedea și eu expusă în muzeu !

” https://turisminternational.com/2022/04/10/bogota-iv-o-capitala-de-smarald/

9.Casa Simon Bolivar

,,Apoi am pășit într-o încăpere în care, pe un perete erau atârnate o spadă și un revolver. Știind că spada lui Bolivar se află în Lima, îl întreb pe responsabilul de încăpere dacă pistolul a fost cumva mânuit de eroul sud-american. ,,Sigur că da. Atât sabia cât și arma au fost ale lui Bolivar”, primesc rapid răspunsul lui. Mă uit strâmb la interlocutor, apoi la cele două arme… ,,Păi, eu am citit că aici e doar o copie spadei, originalul fiind în Peru”, îi retez eu din elan. Oarecum fâstâcit, ,,șeful de cameră” bate în retragere și nu mai e gata să jure pe spada din teacă că aceasta ar fi chiar cea originală…”

10.Muzeului Internațional al Smaraldelor

Muzeului Internațional al Smaraldelor Bogota

,,Din explicațiile date de ghidul, ce avea un aplomb de luptătoare de gherilă comunistă, am înțeles cum se ,,naște” un smarald, cum se extrage și mai ales cum poți deosebi o piatră veritabilă de una falsă. Așa am realizat că, dacă aș fi cumpărat în zilele anterioare un smarald din Plazza Simon Bolivar aș fi făcut o afacere păguboasă pentru buzunarul meu ! Înainte de ieșire am văzut o hartă a lumii pe care erau punctate țările ce au zăcăminte de smaralde, iar un sentiment de invidie mi-a invadat mintea aerisită de giuvaerele din jur. Brazilia, Columbia și Zambia erau trecute cu brio capete de ,,afiș” pe acea hartă ! Bravo lor ! Apoi am văzut că Italia, Austria, Bulgaria și Ucraina se aflau tot acolo ! Dar unde era România ?! ”

11.Palatul Prezidențial Narino

Palatul prezidențial Narino – Bogota

,,Nu departe de muzeu se află intrarea principală în Palatul Narino, clădirea în care locuiește și lucrează președintele Columbiei. În mod normal aceasta se poate vizita dacă ai făcut o rezervare pe site-ul oficial. Însă, covid-ul a afectat până și spațiul on-line, așa că am privit palatul printre căștile celor doi ,,gardieni”! ”

12.Muzeul Militar 

,,Imediat după ce am intrat, am dat cu ochii de un bust ce-mi părea cunoscut… M-am uitat atent la el, apoi m-am frecat bine la ochi și m-am uitat din nou ! Alexandru Ioan Cuza în Columbia ! 🙂 Nu-mi venea să cred ! Mă duc către primul soldat pe care l-am văzut în cale și l-am întrebat care este povestea statuii domnitorului român… ,,Cuza a fost primul vostru domnitor, iar Santander a fost primul președinte ales al Columbiei ! …asta dacă nu-l punem la socoteală pe Simon Bolivar, care s-a cam ales de unul singur ! Așa că cele două țări au făcut schimb de busturi !” am primit răspunsul. ,,Adică, în România ar trebui să existe pe undeva un bust al președintelui vostru ?” am întrebat mirat ! ,,Așa ar trebui… !” mi-a răspuns militarul. Am intrat pe google, și ce să vezi ?! Bustul lui Santander se află încă din 1994 în curtea muzeului Militar din București ! A trebuit să vin în Columbia ca să aflu acest lucru !”https://turisminternational.com/2022/02/06/bogota-ii-la-un-pas-de-universul-lui-pablo-escobar/

13.Muzeul Botero

 ,,Cu certificatul verde în mână și cu un zâmbet dincolo de mască, am intrat în Muzeul Botero. Artistul care și-a permis să scrie negativ la adresa lui Salvador Dali (motiv pentru care a fost dat afară din Universitatea Medellin) are un stil inconfundabil, iar lucrările sale voluptoase îți dau aduc seninătate, indiferent de culoarea cerului din acel moment ! Cu anii în urmă văzusem pe străzile Parisului o sculptură de-a lui Botero, iar de atunci, cel mai bine plătit sculptor în viață, mi-a intrat la ,,inimă”! ”

14.Mall Palaquemao 

Mall Palaquemao Bogota

,,

Cel mai mare mall din Bogota, care avea cam 5 etaje, dar nu era unul care să mă dea pe spate. Poate doar bradul artificial din zona centrală. Produsele erau la prețuri acceptabile dacă le raportam la Europa, însă calitatea acestora nu era de top class. Așa că am căutat un restaurant unde să mănânc. Și am găsit ! La o coadă de peste 50 persoane se aștepta să se intre în zona food court. M-am dus acolo și am văzut că trebuia să ai vaccinul ca să poți intra ! Eu îl aveam ! …dar, nu aveam timp pentru a aștepta !”

15.Grădina Botanică

Grădina Botanică Bogota

Deși eu nu am reușit să o vizitez pentru că era în renovare, aceasta este una dintre cele mai frumoase grădini botanice de pe continentul sud-american, având recenzii foarte bune. Cei care vor dori să o viziteze, vor trebui să-i aloce cel puțin două ore !

16.El Paraiso

El Paraiso Bogota

,,La fel ca în toată Columbia, și în Paraiso, între turist și dinero este pus semnul egal ! Mai întâi de atacă dacă ești în loc expus și apoi te controlează prin buzunare ! Am intrat pe strada principală unde am avut senzația că eram confundat cu o mare vedetă a cinematografiei columbiene, căci prea se uitau toți la mine ! …alt semn rău ! Orice gest necontrolat din partea mea ar fi fost luat drept o declarație de război ! …poate că și lipsa oricărui gest ar fi avut aceeași semnificație !” Acest cartier este bine să-l vizitezi doar pe timp de zi și nu pe timp de noapte , așa cum am făcut eu ! 

https://turisminternational.com/2022/08/01/bangkok-20-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/08/11/roma-25-obiective-turistice-de-neratat-2/

https://turisminternational.com/2022/07/19/bali-20-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/28/cairo-25-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!