7 decembrie 2023

FILIPINE (I) – 5 ÎNȘELĂTORII ÎN CARE POT FI ATRAȘI TURIȘTII !

philippines-scams

philippines-scams

Filipine este o țară superbă cu orașe pline de viață, plaje magnifice, sălbăticie vastă și culturi unice. Dar înșelătoriile sunt frecvente în cele mai aglomerate zone turistice ale țării. 

1.Escrocheria cu bani în autobuz

Cum funcționează : dacă călătorești cu autobuzul în Filipine, s-ar putea să vezi cum un călător își scăpă câteva monede pe pardoseală „din greșeală”. Pe măsură ce autobuzul se mișcă, monedele sunt răspândite peste tot, iar câțiva cetățeni de bună credință vor încerca să le ridice și să le predea proprietarului. Dacă acest lucru se întâmplă în fața ta, fii foarte atent cu lucrurile tale. Odată ce ești distras de acest eveniment, hoții îți vor tăie geanta și îți vor fura bunurile de valoare.

Cum să evitați: hoții operează foarte ușor și rapid. Ține-ți geanta strânsă și protejă-ți buzunarele. Dacă monede sunt aruncate chiar în fața ta, acesta este un semnal că ai fost depistat ca o potențială victimă.

2. Escrocheria cu închirierea de telefoane mobile

Cum funcționează: dacă va trebui să dai câteva telefoane, atunci vei avea nevoie de o cartelă locală. Unii furnizori de telefonie mobilă, te vor întâmpina cu o ofertă de nerefuzat : „Închiriază un telefon de la noi, iar dacă nu ești mulțumit, îți vei primi banii înapoi dacă îl returnezi în termen de 14 zile”. Deoarece stai acolo doar câteva zile, te gândești să-l închiriezi, să-l folosești și apoi să-l returnezi înainte de a pleca. În acest fel, îl poți folosi gratuit și vei plăti doar pentru minutele folosite. Inteligent? Nu chiar. Ceea ce nu știi este că tarifele pentru minutele consumate sunt de patru ori mai mari decât cele normale.

Cum să evitați: Dacă chiar trebuie să închiriați un telefon, asigurați-vă că știți în prealabil tarifele pe minut, scrise tot în contract.

3. Escrocheria cu schimbarea banilor

Străzile aglomerate din Quiapo din Manila, Filipine

 Cum funcționează : Primul semnal de avertizare al înșelătoriei este un semn ce anunță un curs de schimb foarte generos, cu mult peste prețul pieței. Aceasta este o capcana cu miere. Dorința de a obține o sumă mai mare îi orbește pe turiști care uită că banca este cel mai sigur loc de schimb valutar. Vânzătorul de la tarabă va lua mai întâi valuta ta și apoi îți va număra în față suma corectă în peso filipinez. Apoi, vânzătorul va strânge bancnotele pentru a le lega într-o bandă elastică. Majoritatea turiștilor pleacă fericiți, pentru ca mai târziu, când vor număra banii, să vadă că o parte din bani au fost sustrași !

Ce să faci : În timp ce vânzătorul lega banii, el a împins o parte din banii printr-o fantă îngustă de pe tarabă sau direct pe podea. De aceea, e bine să numeri banii în fața vânzătorului înainte de a pleca. 

4. Escrocheria cu trăsura

Cum funcționează : se regăsește în zonele turistice din Manila, de la întinsul Parc Rizal până la cetatea Intramuros. Kalesa sunt trăsuri decorate în stil spaniol, care oferă plimbări turiștilor ce doresc să vadă orașul într-un alt mod. Din păcate, birjarii sunt lipsiți de scrupule și evită orice discuție despre preț. La sfârșitul călătoriei, ei vor cere o sumă exorbitantă, iar dacă obiectați, vă vor intimida prin ridicare vocii și prin gestică, pentru a vă jena în public. Uneori oferă un preț rezonabil la începutul călătoriei, pentru ca să spună la sfârșitul cursei că acela a fost prețul de pornire !

Ce să faci : negociați prețul final și apoi repetați ferm că acesta este maximul pe care îl veți plăti la sfârșitul călătoriei. Dacă ați bătut palma, atunci faceți cursa.

5. Escrocherii cu taxiuri în Filipine

Cum funcționează : Șoferii taxiurilor vorbesc destul de bine engleza și pot fi o sursă excelentă de conversație cu sfaturi privind mâncarea și obiectivele turistice. Din păcate, există o minoritate de șoferi care suprataxează masiv străinii. Pentru a te proteja, înainte de a urca într-un taxi, întrebă-l pe șofer dacă va folosi contorul și vezi dacă-l pornește. Uneori, dacă este ora de vârf, vor refuza să folosească contorul. iar în această situație negociază un tarif rezonabil.

Ce să faci : Dacă șoferul te tratează rău, fă o fotografie la ID-ul afișat pe bord sau sună la compania de taxi și fă o plângere. Oricare dintre aceste lucruri ar trebui să-l sperie pe șofer.

https://turisminternational.com/2022/08/15/spaniai-5-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2022/07/11/cuba-i-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2022/08/04/india-i-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2022/07/27/italia-iii-5-escrocherii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d