OLANDA (I) – 5 ÎNȘELĂTORII ÎN CARE POT FI ATRAȘI TURIȘTII !
Olanda este o țară minunată, iar Amsterdamul a fost pe nedrept catalogat de către emisiunea ,,Scam City”, al cărui producător și-a cerut scuze, ca fiind unul din cele mai periculoase orașe din Europa. Dar, la fel ca oricare altă țară, și Olanda își are escrocii ei !
1. Escrocheria cu bulbi de lalele
Cum funcționează : de când au fost importate pentru prima dată din Imperiul Otoman în urmă cu 400 de ani, lalelele au devenit un simbol național, iar industria lor a înflorit în economia olandeză. Piața de flori din Amsterdam este unul dintre cele mai faimoase repere ale orașului, așa că turiștii se vor îngrămădi să o viziteze și să cumpere bulbi de lalele. Însă, acolo turiștii sunt înșelați fără scrupule, pentru că puțini dintre ei știu că doar 1% din bulbi cumpărați vor produce vreodată o floare.
O problemă similară se întâlnește pe bulevardul cu bulbi de flori din Lisse, unde se află și faimoasele grădini Keukenhof.
Ce să faci : nu cumpăra bulbi de lalele decât dacă iei în calcul că șansele de a obține o plantă sunt foarte mici.
2. Înșelăciuni cu locuri de cazare false în Amsterdam
Cum funcționează : Amsterdam este un oraș scump atunci când vine vorba de cazare, așa că mulți escroci s-au gândit să profite de această problemă. Este posibil să găsești o cazare ieftină pe termen scurt utilizând site-uri precum Craigslist, Gumtree, sau Marktplaats, acolo unde unii escroci postează proprietăți false. Ei folosesc de regulă texte slabe și imagini care arată prea bine pentru a fi adevărate. Respectivele site-uri au un design prost și adrese URL asemănătoare cu cele ale unor anunțuri de închiriere. După ce le-au fost transferați banii, escrocii întrerup contactul, iar site-ul devine inexistent !
Ce să faci : verifică dacă există recenzii multiple ale altor turiști și cere un sfat pe un forum de specialitate.
3.Escrocheria cu polițiști falși
Cum funcționează : pe diverse forumuri există postări ale unor turiști ce au căzut victime ale polițiștilor falși. Sub pretextul căutării unor bancnote sau droguri contrafăcute, doi ,,polițiști” în civil își vor prezenta legitimațiile false și apoi te vor controla în bagaje. În timp ce le vor scotoci meticulos, ei vor sustrage o parte din bani sau din obiectele de valoare pe care le ai. …apoi se vor preface că totul este în ordine și vor dispărea cu tot cu bunurile tale !
Ce să faci : polițiști olandezi efectuează foarte rar astfel activități, așa că cel mai probabil o asemenea activitate este opera unor escroci. Cere ca respectivul control să se facă la o secție de poliție.
4.Escrocheria excursiilor cu barca
Cum funcționează : în timp ce savurezi o bere sau o cafea cu prietenii într-un pub, se va împrieteni cu tine un bărbat care se va oferi să vă plimbe aproape gratis cu barca sa pe canale. Pentru că zâmbetul lui vă inspiră încredere, veți accepta plimbarea pe apă, urmând ca ulterior să vă spună și prețul excursiei. Doar că nicăieri în lume, niciun străin nu va face acte de caritate cu tine ! Așa că ,,bunul samaritean” va aștepta până când vă veți afla cu ambarcațiunea în mijlocul apei, ocazie cu care vă va comunica și prețul pentru serviciile prestate. …unul destul de piperat !
Ce să faci : nu te urca în barca unei persoane pe care nu o cunoști, iar dacă totuși ai făcut-o, atunci negociază mai întâi prețul.
5. Hoții de buzunare
Cum funcționează : Amsterdam are un număr însemnat de hoți de buzunare, iar acești oportuniști stau în locurile frecventate de grupuri mari de turiști : Gara Centrală sau Piața Dam. Unii hoți de buzunare distrag atenția oamenilor cerând indicații, în timp ce alții pur și simplu îi pradă oameni care nu sunt atenți la bunurile lor. Ținta predilectă a hoțiilor o constituie telefoanele mobile, care reprezintă 55% dintre obiectele sustrase, iar făptuitorii sunt, de regulă, tineri cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Tot adolescenții sunt și principalele lor victime.
Ce să faci : pentru a evita să devii o țintă, păstrează întotdeauna obiectele de valoare aproape și gândește-te de două ori înainte de a discuta cu străinii pe stradă.
https://turisminternational.com/2021/07/12/maroc-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/
https://turisminternational.com/2022/06/07/cipru-ii-5-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/
https://turisminternational.com/2022/02/09/brazilia-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/
https://turisminternational.com/2022/01/12/iordania-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/