13 iunie 2024

Medellin – 20 de obiective turistice de neratat !

1. Palatul de Cultură Uribe

1. Palatul de Cultură Uribe

1. Mormântul lui Pablo Escobar

Medellin – Mormântul lui Pablo Escobar

,, Am urcat treptele spre dealul unde se află cimitirul și odată ajuns în spatele capelei am văzut un mormânt de marmură neagră, care nu era deloc grandios. Acela era locul de odihnă eternă a lui Pablo Escobar și al familie sale ! Bineînțeles, că nu intră în discuție soției și cei doi copii, care trăiesc cu toții la Buenos Aires. Am încercat să descifrez cuvintele ce-i fuseseră scrise pe piatra funerară în spaniolă : ,,Ai fost un cuceritor de visuri imposibile, dincolo de legenda pe care astăzi o reprezinți. Puțini cunosc adevăratul sens al vieții tale”. Cuvinte frumoase și melodramatice, al căror sens trece dincolo de ororile pe care le-a comis Escobar. …dar aceste cuvinte, nu pot șterge lacrimile din memoria colectivă a columbienilor !” https://turisminternational.com/2022/04/23/medellin-i-o-vizita-la-mormantul-lui-pablo-escobar/

 2. Locul unde a fost omorât Pablo Escobar

Medellin – Locul unde a fost omorât Pablo Escobar

,, Niciun marcaj din acel loc nu amintea de evenimentul petrecut acolo ! Era o casă, la fel ca oricare alta, scufundată într-un anonimat total ! …dacă ar fi încăput pe mâna fratelui lui Pablo, ce interviuri mincinoase s-ar mai fi dat pe acolo ! …și câte ore de vizualizare s-ar mai fi strâns ! Apoi, mi l-am imaginat pe Pablo cum fuge pe țiglele din spatele casei, și într-o liniște ca de mormânt am auzit un pocnet ca de pistol ! Dacă aș fi fost într-o lume paralelă, acela era momentul în care Pablo fusese rănit la picior și se rostogolea pe țigle ca un urs supraponderal. Însă, cum mă aflam în lumea reală, era doar clipa în care o mașină din apropiere dăduse un rateu obișnuit ! …așa că visul meu de reconstrucție a scenei ucigașe, s-a spulberat ca și fumul ieșit din țeava de eșapament ! https://turisminternational.com/2022/05/03/medellinii-o-zi-prin-favele-asortata-cu-casa-unde-a-fost-impuscat-pablo-escobar/

3. Parque de la Inflexion – locul pe care s-a aflat casa lui Escobar

,,Pe o străduță centrală, s-a deschis deodată un parc ce era dedicat victimelor narcotraficanților, situat culmea, exact pe locul unde Pablo Escobar își avusese celebra proprietate Vila Monaco ! Adică, chiar cea care fusese supusă unui atentat cu bombă din partea cartelului din Cali și care rezistase cu brio, fiindu-i afectată doar colecția de mașini și timpanul fetiței lui Pablo. Am intrat în parc și am trecut pe lângă cele 8 pietre de culoare închisă ce conțineau citate celebre rostite de victimele lui Escobar. Mergând pe lângă peretele lung de 70m, am văzut că acesta este plin de găuri. …adică 46.612 găuri ! Oare ce reprezentau ele ? Aveam să aflu că fiecare gaură era… o viață de om! Cele 46.612 de găuri era echivalente cu tot atâtea drame și cu tot atâtea familii îndoliate de acțiunile teroriste ale narcotraficanților !” https://turisminternational.com/2022/04/23/medellin-i-o-vizita-la-mormantul-lui-pablo-escobar/

4. Comuna 13

Comuna 13 – Medellin

,,Comuna 13 a fost capitala mondială a infractorilor, însă, acum favela trăiește din turism !” îmi spune ghidul meu cu o oarecare mândrie în glas. ,,Vrei să spui că acum infracționalitatea e zero?”, întreb eu mirat. ,,Există arme și acum în favelă, dar ele sunt mai puține. Dar un călător solitar care trece dincolo de zona turistică, le poate vedea fără probleme înaintea ochilor ! ”, îmi răspunde, dându-mi de înțeles că nu am aruncat în vânt cei 20 de dolari ! 

Străzile ce urcau de-a lungul dealului erau împânzite de graffiti, magazine și de artiști stradali care își câștigă banii în mod cinstit. …armele erau de domeniul trecutului !

,,Care e povestea acestei favele ?”, o întreb eu. ,,Aaa, stai așa că-l chem pe bunicul meu ca să-ți povestească ”, primesc răspunsul și imediat e chemat la datorie un bătrân cu cămașă mov și cu masca purtată regulamentar… sub barbă. https://turisminternational.com/2022/05/03/medellinii-o-zi-prin-favele-asortata-cu-casa-unde-a-fost-impuscat-pablo-escobar/

Comuna 13 Medellin

5. Grădina Botanică

Grădina Botanică Medellin

Turistul care vizitează Medellinul va trebui să-și facă neapărat timp pentru o vizită de cel puțin o oră în Grădina Botanică. Este una în care poți vedea la un loc plante exotice, păsări și, dacă ai noroc, câteva iguane care se cațără în copaci fără a le păsa de turiști.

6. Cartieul El Poblado

Cartieul El Poblado – Medellin

,,Este locul în care distracția durează de seara până dimineața ! Însă, aveam să constat că datorită covidului, lucrurile nu mai stăteau chiar așa ! Pandemia schimbase în totalitate regulile jocului ! Cluburile, care altădată erau arhipline, acum erau destul de goale. Prin fața lor defilau cu poșetele pe umăr, câteva dame ce păreau a duce lipsă de clienți și care trăgeau cu sete din niște țigări de marijuană. Polițiștii din zonă, cu uniformele lor impecabilă, păreau să nu fie deloc deranjați de fumul aruncat în aer de madame, ca de niște furnale siderurgice.”

7. O călătorie cu telecabina peste favele

Cu aceeași cartelă pe care o folosești la metro, poți face o călătoria cu Transmicable peste favelele ce duc în cartierul La Aurora. Stația finală La Aurora era parcă dintr-un alt film ! Un cartier select aflat la marginea de sus a Medellin-ului, unde te puteai plimba cu portofelul așezat pe cap !  …doar dacă era gol, firește ! ,,Timp de 20 minute am trecut peste mai multe favele ale căror case mi-au arătat ce poate să însemne normalitatea pentru unii oameni ! Casele, parcă trase la indigo, construite pe dealurile abrupte păreau a fi opera unui singur arhitect specializat în acest domeniu : Sisif !”

8. Restaurantul Cerveza 20

Acesta e un restaurant excelent ! Mâncarea și berea produsă la fața locului sunt îmbinate cu muzica cântată de artiști care refuză să facă play-back… Deși localul nu este unul de rând, prețurile sunt cu mult sub cele din România. Este un local care nu trebui ratat ! Trebuie reținut faptul că la plecare e indicat să folosești taxiul decât să te aventurezi mergând pe jos…

9. Monumento a la raza

Monumento a la raza – Medellin

,,Monumento a la raza”, îmi părea a fi o felie ce fusese tăiată de columbieni, atunci când ultima lună plină poposise deasupra lor ! Dacă americanii au pus primii piciorul pe ea, atunci columbienii au fost cei dintâi care au cultivat-o ! Pe felia din fața guvernului erau sădite toate clasele muncitoare care au dus la dezvoltarea Columbiei. …însă, cu o singură excepție ! Deși m-am uitat foarte atent pe felia de bronz, nu am văzut niciun țăran necăjit cu mâinile crăpate care să adune frunză cu frunză o plantă de coca, deși motorul economiei Antioqiei fusese dintotdeauna substanța albă obținută din frunza… verde !”

10. Museo del Aqua

În timp ce așteptam să se facă ora de intrare, am început să calc pe diferite ,,ape” lingvistice, fără a păși însă și pe cuvântul ,,apă” scris în limba română. Un muzeu al cărui ,,patron” e gigantul industrial care livrează apă potabilă în întreaga regiune. Vizita ghidată explică importanța apei de la apariția vieții pe pământ până în zilele noastre. Este o vizită interesantă, dar care durează un pic cam mult !

11. Plaza Cisneros

Plaza Cisneros Medellin

Aceasta este localizată în zona centrală (vis-a-vis de Monumento a la Raza) și are în centrul său 300 de ,,sulițe” care l-ar face invidios până și pe Vlad Țepeș. Turiștii mai curajoși pot aștepta căderea întunericului pentru a vedea cum este luminată piața pe timp de noapte.

12. ,,Pasărea” lui Botero

,,Pasărea” lui Botero – Medellin

,,Am plecat spre Parcul San Antonio, pe care doream să-l văd neapărat. Acolo a avut loc în 1995 un atentat cu bombă, revendicat de gherile comuniste, în urma căruia și-au pierdut viața 22 persoane. Cum au făcut asta ? Cu ocazia unei adunări, au ascuns o bombă ucigașă în ,,Pasărea” lui Botero și…bum ! Însă, cel mai scump sculptor din lume în viață nu s-a lăsat mai prejos și a făurit o a doua ,,Pasăre”, pe care a așezat-o lângă cea cu pieptul sfâșiat !”

13. Muzeul Casa de la Memoria

,,După ce am intrat în muzeu, atenția mi-a fost atrasă în mod special de o secțiune în care editorialele unor vremuri apuse, îmi dezvăluiau o față mai puțin cunoscută a lui Pablo Escobar. Că a fost un geniul al răului, asta toată lumea o știe ! Dar că a el construit un cartier întreg de 320 de case, școli și biserici într-o groapă de gunoi (Moravia), în care trăiau peste 4.000 de familii, lucrul acesta nu e amintit nici măcar de celebrul film Narcos sau de interlocutorul meu din ziua precedentă. Că a fost un act cu iz electoral ? …se prea poate să fi fost așa! Dar, asta nu înseamnă că trebuie aruncată toată istoria la groapa de gunoi !” https://turisminternational.com/2022/05/22/medellin-iii-la-pas-domol-prin-centrul-unui-oras-nesigur/

14. Plaza Botero

Aceasta este inima orașului Medellin ! Este locul în care se plimbă atât localnicii cât și turiștii, alături de care își fac de treabă ca hoții de buzunare. În acest loc sunt amplasate mai multe sculpturi ale celebrului artist F. Botero care le-a donat orașului în care s-a născut și precum și Muzeul Antioqia.

15. Palatul Uribe

Palatul Uribe – Medellin

Palatul Culturii este astăzi considerat un monument național al columbiei și este deschis publicului. Vizitatorii au acces la arhiva istorică și fotografică , arhiva de muzică și sunet, cafenea, bibliotecă, centru de documentare, galerie de artă permanentă și sala Muzeului „Rafael Uribe Uribe”. Domul mare situat în clădire este folosit și ca auditoriu și sală de proiecție, putând fi folosit pentru vizionarea de filme.

16. Plaza Simon Bolivar

,,Senor, nu e bine ce faci ! ”, îmi spune un polițist care mă privea de parcă mă prinsese într-un flagrant delict ! ,,Păi, nu am voie să fac poze ?”, îl întreb eu. ,,Ba da, dar numai să mai ai cu ce !”, mi-a întors el vorba zâmbind. ,,Se vede din lună că ești un gringo, așa că ești o țintă pentru hoții din zonă !”, și-a completat el discursul. Păi, cum așa ?! Să vin până la Medellin și să nu pot face fotografii de frica hoților băștinași ?! Era un lucru de neconceput ! Cu o mână apăsată pe buzunare și cu cealaltă strângând bine aparatul, am continuat să filmez și să fac fotografii în Plaza S. Bolivar și în Plaza Botero. Doar odată în viață ajunge omul în Medellin și cum să plece el acasă fără Palatul Uribe și sculpturile lui Botero ca suvenir-uri fotografice ?! ”

17. Muzeul Antioqia

A fost primul muzeu înființat în Antioqia și al doilea în Columbia. Muzeul este situat în centrul orașului Medellín, lângă Plaza Botero, în vechiul Palat Municipal. Găzduiește o mare colecție de lucrări ale F. Botero și a lui Pedro Nel Gomez. .O sută opt lucrări Fernando Botero, unul dintre cei mai mari artiști ai artei plastice mondiale, alcătuiesc Colecția Botero, atracția Muzeului Antioquia. În Plaza Plaza Botero sunt situată 23 de sculpturi în aer liber ale aceluiași artist.

18.Avenida Carabobo

O strada pe care e bine să o parcurgi până la lăsarea serii, căci altfel este posibil să ai lipsă în gestiune în buzunar. …sau cel puțin așa am fost sfătuit de o altă patrulă de poliție din zonă. Amintindu-mi cum s-au terminat zielele anterioare, am considerat să las spectacolele stradale pe o altă vizită în Columbia …!

19. Mall Santafe

Mall Santafe – Medellin

Acesta este cel mai mare mall din Medellin și unul dintre cele mai mari din Columbia. Însă, el nu se poate compara nici pe departe cu alte mall-uri pe care le-am văzut în călătoriile mele. …în speciale cu cele de pe tărâmul asiatic ! 12 dintre cele mai frumoase mall-uri pe care le-am vizitat

20. Spectacole stradale

,,O formație în care o femeie cânta la saxofon, făcea toți banii mărunți pe care-i aveai în buzunar, plus ceva suplimentar ! În timp ce sunetele saxofonului îți ungeau sufletul, un om ceva mai în vârstă, vrăjit de acordurile obiectului în care se sufla, valsa într-un mod știut numai de el, părând că provoacă un taur văzut doar de el, într-o coridă invizibilă ! ”

https://turisminternational.com/2022/07/25/florenta-20-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/07/14/egipt-20-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/18/iordania-20-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!