6 februarie 2023

 1. Acvariul din Antalya

Acvariul din Antalya

Acvariu a fost deschis în 2012 și are peste 60 de rezervoare, cel mai mare având peste 5 milioane de litri de apă. Puteți trece printr-un tunel de sticlă de 131 de metri (cel mai mare din lume) și cu rechini și pești tropicali înotând deasupra capului, în jurul unor epave de avion și submarin. La ora 12:00 puteți vedea cum personalul acvariului în echipament de scuba hrănește vietățile marine. Lumea Zăpezii este un muzeu al gheții, cu o temperatură constantă de -5°C. WildPark este un spațiu tropical care conține șerpi veninoși, cameleoni, broaște și crocodili, în timp ce poți urmări un spectacol subacvatic palpitant la Cinema XD.

2. Cartierul vechi Kaleiçi

Orașul vechi (Kaleiçi)

Acesta este labirint plin de conace otomane, restaurante, magazine și străzi pietruite ce găzduiesc hoteluri tip boutique. Deși este un loc în care poți respira atmosfera din secolele trecute, există și multe atracții turistice. Piața principală are o poartă gen fortăreață, un turn cu ceas și Moscheea Tekeli Mehmet Pașa ( merită a fi vizitată pentru mozaicurile sale). De-a lungul Hesapçi Sokak se află minaretul Kesik, ce a fost construit pe locul unui vechi templu roman, transformat apoi într-o biserică bizantină și, în cele din urmă, a devenit moschee. El a care a fost distrus parțial de un incendiu în sec. XIX,

3. Portul Vechi

Portul Vechi

Vechiul port din Antalya este amplasat într-o zonă pitorească cu stânci, plină de cafenele și restaurante cu vedere spre iahturile care sunt gata să plece pe Marea Mediterană. Cu actuala sa atmosfera pașnică este greu de imaginat că acest loc a fost cândva principalul centru economic al Antalya, ce a adus cândva prosperitatea întregii regiuni. Locul este vizitat de turiștii care doresc să vadă apusul soarelui sau care vor să se urce la bordul unei bărci pentru o excursie de o zi.

4. Plaja Konyaalti

Plaja Konyaalti

Plaja Konyaalti este una dintre cele două zone principale cu nisip din Antalya. În timpul verii (deși are destul de mult pietriș) ea este extrem de populară printre localnici cât și printre străini. Acolo pot fi închiriate șezlonguri cu umbrele, există toalete și duș, iar promenada, mărginită de palmieri din spatele plajei, este înconjurată de cafenele și restaurante. Plaja este ușor de accesat, fiind o opțiune destul de utilă pentru cei ce s-au cazat în hotelurile din cartierul vechi sau în hotelurile de pe plajă.

Adresa: Akdeniz Bulvarı

5. Plaja Lara

Plaja Lara

Plaja Lara, aflată la sud de oraș, este populară pentru nisipul moale și pentru facilitățile oferite. În această zonă se află majoritatea hotelurilor din Antalya, așa că ea este principala atracție pentru turiștii care sosesc pentru soare și mare. De acolo se pot închiria jet-ski și șezlongurile cu umbrelele. Sandland Antalya este un muzeu în aer liber cu sculpturi în nisip create de artiști din întreaga lume și expuse aici. Chiar dacă expoziția are o temă diferită în fiecare an, aproape întotdeauna puteți găsi figuri mitologice grecești , egiptene, minunile antice, Turnul Eiffel, Colosseum,etc. Iluminarea de seară adaugă ceva cu totul special.

6. Minaretul Yivli

Yivli Minare

Yivli Minaret (minaretul canelat) este unul dintre cele mai distinctive repere din Antalya. El a fost construit de sultanul Aladin Keykubad (sec.XIII), fiind un exemplu tipic al arhitecturii selgiucide, cu o bază pătrată surmontată de un tambur octogonal canelat. Ulterior (sec.XIV) i-a fost atașată și o moschee care e utilizată și în ziua de azi. Minaretul este situat chiar lângă poarta de intrare Kale din orașul vechi, vis-a-vis de turnul cu ceas. În apropiere se află și câteva morminte care datează din secolul al XIV-lea.

Adresa: Cumhuriyet Caddesi

7. Poarta lui Hadrian

Poarta lui Hadrian

Poarta lui Hadrian (Uçkapılar) este principala cale ce duce în partea de est a orașului vechi. Porțiuni considerabile din zidurile grecești și romane au fost păstrate parțial până astăzi, iar Poarta lui Hadrian este cea mai notabilă zonă a acestei secțiuni. Poarta de marmură cu trei arcade, flancată de turnuri impunătoare, a fost ridicată în onoarea vizitei împăratului Hadrian din anul 130 D.H. În timp ce treceți prin arcade, priviți în sus la tavan pentru a vedea sculpturile bine conservate.

Adresa: Atatürk Caddesi

 8.Tünektepe Teleferik

Tünektepe Teleferik

Există o atracție incontestabilă pentru Munții Bey, ale căror pante ascuțite pot fi atinse în spatele portului pentru containere. Aici, într-o telecabină puteți urcă 1.700 m sus, pe dealului Tünek Tepe, de 618 m altitudine, până la un hotel, club de noapte, cafenea, restaurant rotativ, loc de joacă și bazar pentru meșteșuguri tradiționale. Inutil să spun că panoramele sunt fabuloase și puteți privi cu binoclu înapoi peste golf până în Antalya.

9. Parcul Karaalioğlu și Turnul Hidirlik

Cetatea Romană (Hidirlik Kalesi)

Acestea se află în centrul orașului (la sud de Kaleiçi) și ușor accesibil pe jos sau cu tramvaiul. Acolo sunt primăria, teatrul municipal și o fortăreață antică numită Turnul Hidirlik cu vedere la portul roman Aceste turn cilindric (sec. II) de 14 metri înălțime veghează de sus, la marginea Parcului Karaalioğlu, din vechiul port al Antalya. Nu se știe cu exactitate care a fost rolul său, considerându-se fie că a fost un turn de veghe, fie un far al vechiului port. Acum este un loc fantastic pentru a privi apusul, vizitat atât de localnici cât și de turiști !

10. Muzeul Antalya

Muzeul Antalya

Dacă vă place istoria, atunci nu ratați acest muzeu. Expozițiile de aici prezintă cele mai bune descoperiri din toate siturile arheologice majore din jur. Secțiunea arheologică oferă exponate din epoca bronzului până în Bizanț, create în epocile elenistice și romane ale orașelor antice Perge, Xanthos și Patara.

Adresa: Konyaaltı Caddesi nr. 88.

11. Excursie de o zi la orașul antic Aspendos

Aspendos

Situl arheologic Aspendos, aflat la 47 km distanță, găzduiește un teatru roman ce e considerat a fi unul dintre cele mai bine conservate teatre din lume. Orașul străvechi a avut zilele de glorie între sec. I-III. d.H., atunci când au fost construite majoritatea clădirilor care pot fi văzute astăzi. În afară de teatru (complet restaurat) care poate găzdui 15.000 de persoane, se pot vizita și ruinele altor clădiri interesante, precum Nymphaeum, Basilica, Stadionul, etc.

12. Ruinele Termessos

Termessos

Ruinele vechiului oraș Termessos, se află la 34 de kilometri N-V de Antalya. Rămășițele bine conservate ale acestui oraș antic se află împrăștiate de-a lungul unui deal accidentat. Strada cu colonade și agora superioară sunt deosebit de impresionante, dar nu ratați teatrul, de unde priveliștile peste vârfurile Munților Taurus sunt uluitoare. Pentru un confort sporit, e indicat să purtați pantofi sport și luați multă apă în rucsac.

13. Excursie cu pluta în Parcul Național Köprülü Canyon

Râul Köprülü

Pentru iubitorii de adrenalină, Parcul Național Köprülü Canyon, aflat la 90 de km N-E de Antalya, este una dintre destinațiile de top pentru excursii de o zi. Apa verde-albastru a râului Köprülü, care șerpuiește printre stânci, a devenit una dintre cele mai populare destinații de rafting din Turcia. Dacă nu vă place sportul nautic, atunci puteți să vă bucurați de peisajul canionului, stând într-o cafenea pe malul râului. Parcul Național Köprülü Canyon este ușor accesibil și din Side aflat la 64 km în direcția S-E.

14. Orașul antic Perga

Perge

Din Antalya se poate ajunge ușor, deoarece rețeaua de tramvai se extinde până la Aksu, de unde puteți merge pe jos ultimii doi kilometri până la poarta de intrare în site. Ruinele de aici, situate la 17 km est de Antalya, deși nu sunt cele mai faimoase de pe coasta Turciei, atrag turiști care doresc să exploreze străzile lungi cu colonade și templele pe jumătate prăbușite. Stadionul, agora, băile romane, poarta grecească și zona Acropolei sunt și ele deosebit de interesante.

Perge - Harta planului de etaj

15. Vizitați Olympos și Himera

Olimpul și himera

Site-urile de călătorie descriu flăcările Himerei ca fiind „fascinante” și recomandă focul etern din Lycia ca fiind o destinație obligatorie atunci când vizitezi Antalya. Flăcările ce ies din crăpăturile Munților Çirali, creditează această locație ca fiind sursa mitului Himerei, o creatură îngrozitoare compusă din părți ale diferitelor animale, care respiră flăcări. Explicația științifică a flăcărilor este gazul metan natural care iese din stânci.

Satele gemene Olympos și Çirali, se află la 84 km S-V de Antalya, pe o bucată de coastă, lângă ruinele acoperite de vegetație. Olympos este popular printre tinerii cu rucsac și are reputația de a fi plin de viață pe timp de noapte, în timp ce Çirali este pentru o relaxare pe plajă. Țestoasele marine apreciază și ele acest paradis natural. Țestoasele Caretta Caretta își depun ouăle aici. Dacă ai noroc, poți chiar să urmărești eclozarea unor mici țestoase marine vara.

16.Excursie de o zi la Phaselis

Phaselis

Vechiul port lician Phaselis (60 km S-V Antalya) este locul unde Alexandru cel Mare și-a stabilit cartierul de iarnă în 334 î.Hr. Există rămășițe ale unui teatru, un apeduct, temple, străzi cu colonade, precum și poarta Arcului lui Hadrian care a fost ridicată în anul 114 d.H. Locația de pe malul mării este una foarte frumoasă, iar micul muzeu de la fața locului afișează descoperiri excavate.

17. Olympos Teleferik

Înainte de Phaselis (la 57 km de Antalya) se află telecabina care urcă până în vârful Muntelui Tahtali la 2.365 m, de unde sunt vederi panoramice superbe deasupra coastei. Linia aeriană are o lungime de 4.359 m, fiind una dintre cele mai lungi linii de acest fel din lume. Stația de bază este situată între orașele Camyuva și Tekirova (districtul Kemer) la 726 m altitudine. Stația finală oferă o vedere impresionantă asupra litoralului și are un restaurant și magazine de cadouri. 

http://www.olymposteleferik.com/en/

18.. Izvoarele Carstice din Regiunea Antalya

Izvoarele Carstice

Peisajul rural calcaros din jurul Antalya este bogat în izvoare carstice și cascade. Depozitele de var de la aceste izvoare s-au acumulat pe o perioadă de 1,5-2 milioane de ani în vaste terase de travertin, similare procesului care a creat renumitele terase de la Pamukkale. Cascadele Upper Düden (10 km N de Antalya) se prăbușesc într-un defileu îngust, lângă o platformă de vizionare prevăzută cu o cafenea și o zonă de picnic.

19. Peștera Karain

Pestera Karain (Karain Magarasi)

Peștera Karain (27 Km N-V de Antalya; lângă Dösemalti) a fost locuită de oameni preistorici, în micul muzeu de la fața locului fiind expuse oase de-ale acestora. Peștera de aici se mândrește cu niște stalagmite mamut, care au luat niște forme ciudate. Dacă doriți să explorați interiorul peșterii, e indicat să aveți o lanternă și pantofi sport, deoarece pământul poate deveni alunecos. La intrarea în peștera lungă de 600 m se află o imensă cisternă romană. 

20.Cascada Manavgat

Cascada se află la 3 km nord de zona Manavgat și la 72 km de Antalya. Ea s-a format prin căderea apelor râului de pe o stâncă înaltă de 3-4 m, râu care curge cu debit mare pe o suprafață întinsă. În timpul inundațiilor, Cascada Manavgat poate dispărea sub apele mari.

21.Pamukkale

Locația se află la 240 km N-V de Antalya, în zona orașului antic Hierapolis, care a fost construit pe un „castel” alb cu o lungime totală de 2.700 de metri, o lățime de 600 de metri și o înălțime de 160 de metri. Pamukkale poate fi văzut de la 20 km distanță din centrul orașului din Denizli. Pe lângă bogăția vizuală, este bună pentru afecțiuni cardiace, reumatism, digestie, respirație, circulație și tulburări ale pielii. Pamukkale, este cel mai important centru balnear din Turcia : are ape fierbinți încărcate de calciu, care izvorăsc din pământ și cad în cascade de pe stânci. Pe măsură ce se răcesc, formează travertini de calciu tare, de un alb strălucitor, care formează bazine.

22.Orașul vechi din Side

Orașul vechi lateral din Antalya, Turcia

Side este cunoscută în primul rând pentru plajele sale, dar orașul vechi este ceva ce nu ar trebui să ratezi. Vechi de peste 3.000 de ani, aici se găsesc ruinele faimosului Templul a lui Apollo, ale cărui 6 coloane albe sunt reperul orașului. De menționat sunt și teatrul roman cu peste 10.000 de locuri și agora antică. Dacă sunteți în căutarea unui suvenir, trebuie doar să vă plimbați pe strada principală din Side, unde se vând în principal piele, bijuterii, textile și suveniruri.

https://turisminternational.com/2022/08/11/roma-25-obiective-turistice-de-neratat-2/

https://turisminternational.com/2022/07/25/florenta-20-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/06/18/iordania-20-obiective-turistice-de-neratat/

2 thoughts on “Antalya,Turcia – 22 de obiective turistice de neratat !

  1. Un paradis turistic. Pare însă important să te poți deplasa pe acolo comod și confortabil. Până în 100 de km… ar fi ok, să zicem; dar 240 km până la Pamukkale…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: