12 octombrie 2024

Istanbul – Ce trebuie să știi înainte a negocia prețurile în Marele Bazar

Marele Bazar din Istanbul este cea mai mare piață acoperită din lume, găzduind peste 3.000 de magazine. Deschisă încă din sec. XIV, ea este vizitată zilnic de mii de turiști care se tocmesc pentru obținerea unui preț cât mai bun. Iată câteva sfaturi în acest sens :

1.Verifică calitatea mărfii

Magazinele din bazar conțin atât produse de calitate superioară cât și articole de calitate îndoielnică. Vânzătorul știe care este valoarea fiecărui articol, dar va încerca să-ți vândă la un preț superior, produsul de factură mai proastă, urmând ca profitul să-l bage în buzunarul său.

Ce să faci : verifică mai întâi calitatea produsului și apoi negociază prețul. Dacă nu are un certificat (o etichetă) care să-i ateste calitate, atunci marfa respectivă este mai mult ca sigur de calitate inferioară.

Poza vânzătorului la Marele Bazar din Istanbul, Turcia.

2. Să nu te arăți niciodată prea interesat

,,Ce mai faci ?”, sunt vorbe pe care le vei auzi pretutindeni în bazar. …în mai toate limbile pământului ! Acesta este modul prin care comercianții vor dori să-ți atingă coarda sensibilă și să te atragă în magazinul lor. …și totodată să devii mai vulnerabil în tranzacție.

Ce să faci : Odată ce a intrat într-un magazin, nu te opri prea mult la piesa pe care dorești să o cumperi, ci continuă să vezi și alte produse. Astfel, nu îți vei demasca interesul și implicit nu-i vei da vânzătorului motive pentru care să-ți ceară un preț ,,nesimțit”. La final, întreabă prețul pentru mai multe dintre produse, refuzându-le apoi sistematic și abia la final cere, dezinteresat, prețul pentru produsul dorit.

3.Fii atent cu cine porți negocierea – patron sau angajat

De regulă, este puțin probabil ca vânzătorul să fie și proprietarul magazinului, el fiind doar un agent de vânzări care lucrează pentru patron. Acest lucru înseamnă că el va trebui să vândă zilnic o anumită cantitate de mărfuri, pentru a-și atinge target-ul. Prin urmare, la începutul zilei va fi nerăbdător să vândă la un preț decent, chiar dacă profitul lui e scăzut, dorind doar să-și atingă cota zilnică de vânzări. După ce și-a atins cota și are asigurat comisionul, accentul lui se va muta pentru vânzarea la un preț cât mai mare, pentru că diferența dintre prețul stabilit de patron și cel de la vânzare va intră în buzunarul lui.

4. Între ce ore se face cea mai bună negociere

Din recenziile celor care au făcut cumpărături în Marele Bazar, rezultă că la prima oră merg de regulă cumpărătorii care sunt grăbiți să cumpere anumite produse, așa că negocierea nu va fi una fructuoasă. Pe lângă faptul că te arăți prea nerăbdător, uneori va trebuie să aștepți până când vânzătorul își va termina de băut ceaiul. Din concluzia desprinsă de pe forum-uri, rezultă că perioada ideală pentru a încheia o negociere cu bune rezultate este cea cuprinsă între orele 11:00 și 13:00.

5. Nu spune niciodată cel mai bun preț pe care-l oferi

Negociere la Marele Bazar din Istanbul, Turcia.

În această etapă, vânzătorul va încerca să vă facă să prețuiți produsul, întrebând care ar fi cel mai bun preț al dvs. Nu cădea niciodată în acest truc. Odată ce i-ai pus preț, nu vei putea niciodată să mai scazi sub el.

Ce să faci : fă-l pe el să spună oferta de deschidere a negocierii, iar tu te vei arăta surprins și vei găsi drept unul scandalos. Lași produsul jos fără a te uita la un alt produs și să mergeți spre ușă, uitându-te spre produsele similare de la magazinul vecin. Dacă va cădea în capcana ta, vânzătorul îți va face rapid o nouă ofertă mult mai apropiată de cea înaintată de tine.

6. Verifică aceleași produse la magazinele din afara Bazarului

Înainte de a merge în bazar, cel mai important este să-ți faci ,,temele” ! Adică să te uiți la produse similare ce sunt afișate în alte magazine din oraș și la prețurile acestora. Apoi, cu ,,tema” făcută te duci în bazar și cauți același timp de articol, la un preț cel mult egal cu cel văzut de tine. Dacă negocierea se împotmolește la un preț superior, atunci bate în retragere și cumpără marfa de acolo unde prețul era mai mic.

7. Până la ce procent se poate face o negociere

Prețurile cerute pentru articolele din zonele cunoscute că atrag turiștii sunt de obicei cu cca. 30-40% mai mari decât valoarea lor reală. În timpul negocierii, oferiți întotdeauna puțin mai mult de jumătate din prețul cerut de vânzător. El crește artificial prețurile inițiale, știind că tu vei dori apoi să le scazi, așa că nu te descuraja dacă râd de oferta ta sau chiar par ofensați. Amintiți-vă că ei sunt maeștri în negociere și de cele mai multe ori indignarea lor este doar pentru spectacol. Spune-i vânzătorului că te-ai uitat în jur și că prețurile lui sunt mult peste prețul normale, dându-i și câteva nume concurente. 

https://turisminternational.com/2021/03/15/turcia-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2020/12/15/cele-mai-interesante-10-piete-din-lume-vazute-de-mine/

https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2021/08/31/turcia-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!