BARCELONA – 25 OBIECTIVE TURISTICE DE NERATAT !

1. Sagrada Familia

O vizită la Sagrada Familia este absolută obligatorie atunci când vizitezi Barcelona ! Începută în anul 1892, opera lui Gaudi este în prezent cea mai mare biserică neterminată din lume. Clădirea, care se ridică în prezent doar din donații și din vânzarea biletelor de vizitare, este una care te va cuceri atât la exterior cât și pe interior ! Turiștii care consideră că nu merită a fi plătit prețul cam piperat pentru o vizită internă, se cam înșeală ! …merită pe deplin !
Turnul cel mai înalt (care îl va reprezenta pe Isus) va fi doar cu un metru mai mic decât dealul Tibidabo din apropiere, pentru că Gaudi a considerat că opera sa nu poate fi mai presus de opera lui Dumnezeu ! El va fi însoțit de alte 17 turnuri ce vor reprezenta apostolii, evangheliștii și pe Sf. Fecioară.
2. Stadionul Nou Camp
Acesta e cel mai mare stadion din Europa (99.354 de locuri) și e primul pe care l-am vizitat din afara țării. Turul a început cu vizionarea unui film 3 D, în care jucătorii Barcelonei marcau goluri din toate pozițiile, iar publicul ovaționa fiecare gol ireal. Apoi am vizitat sala cu trofee și pentru 30 min. m-am confundat cu istoria clubului catalan. Cu această ocazie am aflat că blaugrana sunt culori ce au fost împrumutate de la clubul elvețian FC Basel. În mod sigur Gh. Hagi și Gh. Popescu nu puteau să lipsească de pe panourile cu fotografii ale destinate jucătorilor care au îmbrăcat tricoul lui Real.
3. MAGIC FONTANA
Atunci când am vizitat Barcelona (2009), a fost pentru prima dată când vedeam o fântână de asemenea dimensiuni, în care apa și lumina erau împletite fără a se ști dacă e aievea sau e magie. Până la sfârșitul sejurului, am fost convins că pe undeva prin apropiere, era ascuns Harry Potter cu bagheta sa magică ! Mai târziu am aflat că Potter avea bagheta ruptă în acea zi și că în realitate fântâna a fusese proiectată încă din anul 1929, atunci când Carles Buigas a folosit pentru prima dată apa în calitatea ei de conductor al luminii. După restaurarea din anul 1992, Magic Fontana a devenit principala atracție a Barcelonei și locul unde e aproape imposibil să găsești un spațiu liber dacă nu vii cu cel puțin 30 minute mai devreme. https://turisminternational.com/2020/11/22/cele-mai-frumoase-spectacole-de-lumini-pe-care-le-am-vazut/
4. CATEDRALA

Mulți dintre turiști confundă catedrala capitalei catalane cu Sagrada Familia. Catedrala care primea înainte de pandemie cca. 3 milioane de turiști anual, se află chiar în cartierul gotic al orașului, nu departe de La Rambla. Clădirea religioasă, ce are și câteva vitralii vechi de 500 ani, a fost ridicată pentru cinstirea St. Eulalia, patroana Barcelonei. Clădirea a fost finalizată în 1420, și în interior se poate vedea chiar locul în care a fost înmormântată patrona orașului. E bine de știu că localnicii numesc Catedrala- La Seu.
5. MONTJUIC

Montjuic este dealul cel mai popular al orașului. Denumirea lui s-ar traduce prin Muntele Evreiesc, deoarece acolo au fost găsite oseminte într-un cimitir evreiesc din evul mediu. Dealul se află la 173 m altitudine și este un loc un se regăsesc foarte multe atracții turistice : Castelul Montjuic, Stadionul Olimpic, Sala polivalentă (18.000 locuri), Grădina Botanică, Muzeul MNAC și Fundația Joan Miro. La baza lui se regăsesc Poble Espanyol și Magic Fontana. Pe deal se poate ajunge atât pe jos, cu un bus sau cu telecabina care pleacă din port.
6. PARK GUELL

O altă operă de-a lui Gaudi desprinsă parcă din cărțile de povești cu Hansel și Gretel. În realitate, arhitectul a fost inspirat de această piesă văzută la teatrul din Barcelona, așa că la intrare se pot vedea căsuțele din ,,turtă dulce” ce erau destinate portarilor. Inițial a fost locul pentru un cartier rezidențial de locuințe, dar pentru nu s-au vândut puține parcele, zona a fost luat de primărie și a ajuns o minunată grădină amplasată pe mai multe terase de pe El Carmel. După ce ai trecut de casele de ,,turtă dulce”, te va întâmpina un dragon și un spațiu cu multe coloane ce trebuia să susțină rezervorul de apă al zonei. Deasupra lor se află un loc de relaxare cu bănci ondulat acoperite cu bucăți sparte din ceramică sau sticlă colorate (stilul trencadi) și pasaje ce au coloane de forma unor copaci.
7. LA BOQUERIA

Piața din inima capitalei catalane, situată pe La Rambla, este cu siguranță una din dintre cele mai scumpe dintre cele întâlnite de mine. Lucrul ăsta se datorează cu siguranță și porcilor ce colindă ca niște haiduci prin pădurile spaniole, hrăniți doar cu ghindă și care apoi își ,,donează” carnea, pentru a fi obținut jamón ibérico de belotta, unul dintre cele mai gustoase jambonuri servite de mine. Dacă te plimbi prin piață fără a gusta din carnea uscată în sare, a cărei rețetă datează dinainte de a fi inventată refrigerare, atunci degeaba ai călcat în La Boqueria …

În piață există peste 200 de standuri care vând fructe, legume, mezeluri, brânzeturi și alte produse de calitate. Piața este faimoasă și pentru pentru ouăle prăjite cu pui de calamar.
8. LA PEDRERA (CASA MILLA)

Casa Milla este o altă clădire proiectată de Gaudi și a fost finalizată în 1912. Ea poartă atât numele de mai sus cât și pe cel de la La Pedrera (Cariera de piatră). Ințial a avut apartamente rezidențiale, iar în prezent este sediul băncii Caixa, dar etajele superioare (apartament),podul (expoziției Gaudi) și acoperișul fermecător, sunt vizitabile. În prezent mai există doar câteva apartamente în care mai locuiesc oamenii. Aspectul neobișnuit al clădirii este demn de remarcat, pentru că el este asemenea undei unde, neavând nici măcar o linie dreaptă.
9. PLAJELE DIN BARCELONA

Cu mai mult de 300 de zile de soare pe an și cu cei 4,5 km de plajă, Barcelona este o destinație de vacanță pentru turiștii îndrăgostiți de mare. Fie că doriți să participați la activități sportive (volei, windsurfing) sau pur și simplu doriți să vă bucurați de soarele mediteranean, o excursie la plajă o să vă facă bine. Așa că, dacă veți explora plajele Bogatell, Barceloneta, Mar Bella, Sant Sebastià sau Nova Mar Bella, nu veți fi dezamăgit! Pe multe dintre plaje veți găsi baruri (chiringuitos), care se transformă pe timp de noapte în baruri.
10. CASA BATLLO

Casa Batlló este considerată una dintre capodoperele lui Antonio Gaudi, această bijuterie arhitecturală primind anual peste 1 milion de vizitatori. Dacă te uiți atent la detalii, vei vedea că țiglele acoperișului par a fi solzii unui dragon, în timp ce corpul clădirii are coloane în formă de oase.
11. DEALUL TIBIDABO

Tibidabo este un deal de la marginea Barcelonei, în vârful căreia se află catedrala del Sagrat Cor. Această biserică ce a fost construită între 1902-1960, are intrarea gratuită, așa că poți să vezi frumoasele vitraliile și lucrările din piatră. Panorama din vârful dealului îți oferă o vedere de neuitat asupra Barcelonei. Un alt reper notabil este Turnul de televiziune Torre Collserola, care a fost construit pentru transmiterea Jocurilor Olimpice din 1992. Parcul de distracții din Tibidabo se află pe cel mai înalt punct de pe creasta Collserola. Este printre cele mai vechi parcuri de distracții din lume care încă funcționează.
12. MUZEUL CIOCOLATEI

Museu de la Xocolata este un muzeu privat din Barcelona care a fost deschis în 2000. El este situat în cartierul Born și prezintă istoria ciocolatei în Europa, adică drumul pe care îl parcurg fructele de cacao până la delicioasa ciocolată. Acolo veți afla și despre rețeta „Xocoatl”, care era renumita băutura de cacao a aztecilor. Muzeul de la Xocolata oferă evenimente regulate, tururi și ateliere unde poți învăța cum să faci sculpturi din ciocolată.
13. FUNDAȚIA JOAN MIRO

La fel ca Gaudí, Joan Miró a fost un artist prin excelență catalan, iar o vizită la muzeul său vă va oferi o imagine vie a spiritului Barcelonei. Fundația Joan Miró a fost înființată de artist în anii 60 pentru a încuraja arta contemporană în Barcelona, iar Miró a lucrat la proiectarea clădirii muzeului. În interior există o mare colecție de lucrări ale artistului, inclusiv sculpturi, desene și picturi.
14. PARC DEL LABERINT d”HORTA

Parc del Laberint d’Horta este cea mai veche grădină istorică din Barcelona, însă aceasta e situată în afara traseelor turistice. Parcul Labirintului este realizat din gard viu de chiparoși domestici în care există mai multe sculpturi mitologice, el fiind împărțit de un parc tradițional și o grădină romantică. Labirintul este mai greu de navigat decât pare, iar dacă ajungi la mijloc vei fi răsplătit cu o sculptură magnifică a lui Eros (zeul grec al iubirii).
15. MUZEUL PICASSO

Picasso s-a mutat la Barcelona la vârsta de 14 ani, așa că este corect să aibă și el un muzeu aici! Aceasta este una dintre cele mai populare atracții turistice din orașul Barcelona, situată în cartierul Ribera din orașul vechi. Muzeul conține o colecția proprie a Barcelonei ce cuprinde peste 4.000 de lucrări ale lui Pablo Picasso și descrie trecerea de la un pictor clasic la un pionier cubist. Colecția muzeului include două dintre cele mai mari lucrări ale lui Picasso, Prima Împărtășanie (1896) și Știință și Caritate (1897).
16. LA RAMBLA

La Rambla este cea mai faimoasă stradă a orașului, ea întinzându-se de la Plaça Catalunya până la Port Vell (1,2 km). Această stradă trece prin inima centrului orașului și este foarte aproape de Barri Gòtic. La Rambla este o zonă pietonală, mărginită de două străzi înguste cu sens unic. Aleea e înțesată de tot felul de artiști stradali (statui, cântăreți, mimi ) care fac deliciul trecătorilor. …însă, aceasta e zona în care se găsesc și cei mai mulți hoți de buzunare !
17. BARRI GOTIC

Barri Gòtic include cele mai vechi cartiere ale orașului Barcelona, în interiorul căruia sunt incluse rămășițele primei așezări romane. Străzile sunt lungi și înguste, vă permite să vă plimbați și să vă pierdeți în istoria Barcelonei, trecând prin mai multe piețe publice (Plaça Sant Jaume, Plaça Reial). Peste tot în zonă vei găsi restaurante și magazine cu mărci renumite.
18. PALATUL DE MUZICĂ CATALANĂ

Palatul Muzicii Catalane este foarte faimos pentru designul său atrăgător, el fiind construit în puțin mai puțin de trei ani (1905-1908). Magnifica clădire de concerte este reprezentativă pentru cultura catalană, este renumită mai ales pentru tavanul său plin cu vitralii, care lasă să pătrundă în interior o cantitate mare de lumină naturală. Aceasta, este singura sală de acest tip din Europa ! Peste tot există motive florale, care dau palatului de muzică, aspectul unei sere. Astăzi, Palau de la Música Catalana găzduiește încă spectacole regulate ale muzicienilor de seamă din întreaga lume.
19.MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CATALANĂ

Museu Nacional d’Art de Catalunya este muzeul național de artă al Cataloniei, ce a fost construit în 1934, fiind situat pe dealul Montjuïc. Muzeul este reprezentativ pentru arta catalană din sec. XII-XX, el găzduind cea mai mare colecție de fresce romane din lume și o colecție impresionantă de picturi și sculpturi romanice catalane. Pe lângă colecția sa permanentă, MNAC organizează și expoziții temporare pe tot parcursul anului. La muzeu există activități la care pot participa chiar și copiii!
20. GRACIA

Cartierul Gràcia este unul dintre cele mai puțin explorate din oraș. Această zonă conică nu a făcut parte din Barcelona până în secolul al XX-lea. Amenajarea străzilor și a piețelor i-a permis zonei să-și păstreze aspectul sătesc. În Plaça de la Virreina veți găsi statuia de bronz a personajului biblic Ruth în vârful unei fântâni. Există o mulțime de locuri unde să mănânci sau să bei și să cunoști oameni noi. La Fiesta de Gràcia este un eveniment așteptat cu nerăbdare în calendarul Barcelonei, ce are loc în august, atunci când străzile din cartier concurează pentru a câștiga premiul pentru cea mai bună decorațiune.
21. PLACA DE CATALUNYA

Placa de Catalunya este cea mai mare piață din Barcelona și totodată punctul în care își dau întâlnire localnicii. Locul este accesibil atât cu mijloacele de transport în comun cât și dacă vii dinspre La Rambla. Această piață a fost inaugurată de regele Alfonso XIII în 1927 și se întinde pe o suprafață de 5 hectare. În zonă sunt centre comerciale mari, restaurante, fântâni precum și sculpturi ale unor artiști locali.
22. ARCUL DE TRIUMF
Arcul de triumf din Barcelona a fost construit ca poartă de intrare principală pentru Expoziția Universală din 1888, la intrarea în parcul Ciutadella. În prezent, construcția nu se mai găsește în acest parc, ci în imediata sa apropiere, la capătul unei largi promenade, ce o leagă de parcul Ciutadella. Arcul are 30 m înălțime și este construit din cărămidă roșie în stilul neomaur, în timp ce frizele sunt din piatră. Partea superioară a arcadei este decorată cu stema Barcelonei și cu stemele celor 49 de provincii ale Spaniei.
23. Stadionul Olimpic Barcelona
Stadionul Olimpic din Barcelona, cunoscut anterior ca Estadi Olímpic de Montjuïc , a fost construit inițial în 1927 pentru Târgul Mondial din 1929. Stadionul Olimpic a fost construit avându-se în vedere posibilitatea organizării Jocurilor Olimpice din 1936, care au avut loc în cele din urmă la Berlin. Stadionul a fost renovat în 1989 pentru a servi Jocurilor Olimpice de vară din 1992, având o capacitate de 54.000 de spectatori. În 2001, Stadionul Olimpic a fost numit după fostul președinte al Cataloniei , Lluís Companys i Jover, care a fost împușcat în castelul Montjuic din apropiere. Muzeul Olímpic i de l’Esport ”. În apropiere se află Muzeul Olimpic spune istoria sportului și a idealurilor olimpice într-un mod distractiv.
24. Telecabina Montjuïc și Castelul Barcelona
Telefèric de Montjuïc este o modalitate de neuitat de a călători între Portul Olimpic și Castelul Montjuïc . Pentru a realiza acest lucru, telecabina se ridică la 84,5 metri pe o distanță de 750 de metri. Montjuïc oferă o vedere spectaculoasă asupra Barcelonei. Telecabina Barcelona are trei stații: Parc de Montjuïc, Miramar și Castell de Montjuïc. Castelul a fost construit în 1640, iar un muzeu militar folosește castelul din 1960. Vă puteți plimba gratuit în jurul castelului, însă trebuie să cumpărați un bilet pentru expoziția militară.
25. Parc de la Ciutadella
Parcul de la Ciutadella datează din 1888 și are o cascadă istorică, un iaz și o grădină englezească romantică, înconjurată de două bulevarde mărginite de copaci. Zona găzduiește, de asemenea, diverse muzee și Grădina Zoologică din Barcelona .
Istoria Parcului Ciutadella
Parcul de la Ciutadella are o istorie lungă. Inițial a fost un fort, proiectat în formă de stea în 1715, pentru regele Filip al V-lea. Cetatea a fost construită pentru a fi folosită de armata sa în lupta împotriva Franței. După un asediu care a durat 18 luni, fortul a căzut în cele din urmă și a devenit închisoare pe vremea lui Napoleon. În 1888 parcul a fost folosit ca loc pentru Târgul Cuvântului. Multe clădiri au fost construite în parc la acea vreme. Are o suprafață de 30 de hectare, iar grădinile au fost proiectate de arhitectul peisagist francez Jean Forestier, iar fântânile au fost parțial proiectate de Antoni Gaudí.
În apropiere se află și impresionanta Grădină Zoologică, una dintre cele mai frumoase din Europa.
https://turisminternational.com/2022/08/11/roma-25-obiective-turistice-de-neratat-2/
https://turisminternational.com/2022/07/25/florenta-20-de-obiective-turistice-de-neratat/
https://turisminternational.com/2022/06/25/istanbul-30-de-obiective-turistice-de-neratat/
https://turisminternational.com/2022/06/28/cairo-25-de-obiective-turistice-de-neratat/