7 decembrie 2023

1. Muzeul Prado

Museo del Prado

Muzeul Prado este de departe cel mai celebru obiectiv din capitala spaniolă. Pentru o vizită cât mai completă va trebui să-i aloci cel puțin două-trei ore ! Însă, dacă te duci între orele 18-20 (duminica între 17-19), când intrarea este gratuită, va trebui să adaugi încă o oră, pe care o vei petrece la coada de la intrare. Odată ajuns în interior vei vedea că la loc de cinste se află capodopera lui Velasquez ,,Las Meninas”, cea în care, alături de familia regală, artistul s-a pictat și pe el. Cele mai multe dintre picturile expuse, care să aparțină unui singur pictor, îl au ca autor pe artistul surd Goya (în număr de 14).  …însă, vei putea vizualiza și picturi ale lui El Greco, Rembrandt, Brueghel, Van Dyck, Rubens, Caravaggio, Botticelli.

În apropiere se află și Grădina Botanică Regală care e situată lângă Muzeul Prado. Acest minunat spațiu verde are poteci umbrite, bănci, sculpturi, sere, o grădină de bucătărie plantată cu legume și o grădină de trandafiri care înflorește în mai și începutul lunii iunie. Real Jardín Botánico găzduiește și Muzeul de Istorie Naturală .

2. Parcul Retiro

Retiro Park

Deoarece Madridul nu are o plajă asemenea Barcelonei, regele Filip IV a creat pentru relaxare familiei regale, Parcul Retiro ! Dacă cea mai mare parte a palatului regal nu a supraviețuit războaielor napoleoniene, în schimb parcul poate fi vizitat și azi. Imensul lac cu pești este dominat de statuia ecvestră a lui Alfonso XII (comandată de mama sa după ce regele a murit de TBC), iar după ce treci de luciul apei și de Grădina de trandafiri, vei întâlni statuia ,,Îngerul căzut”. Aceasta statuie, care îl înfățișează pe Lucifer, este amplasată la altitudinea de…666m !

3. Palatul de Cristal

Palatul de Cristal din Parcul Buen Retiro

Construit în 1887 în interiorul Parcului Retiro, Palacio de Cristal este un splendid pavilion în stil englezesc din fontă și sticlă, în care au loc expoziții de artă contemporană. Interesant e faptul că pavilionul ridicat doar în 4 luni, a fost inițial ,,casa” unor plante aduse tocmai din Filipine ! 

4. Palatul regal

Royal Palace of Madrid

Acest palat grandios este versiunea spaniolă a palatului Versailles. Însă, spre deosebire de cel francez, care este doar un muzeu, Palatul Regal din Madrid este reședința oficială a unui monarh (regele Spaniei) și e folosit pentru evenimente oficiale de stat. Coloanele palatului au fost ridicate pe baza unor desene făcute de Bernini, inițial pentru muzeul Louvre. Tot la fațadă se află și statuile regilor spanioli. Scara interioară însoțită de fresca ,,Triumful Religiei și al Bisericii”, te duce la etaj, acolo unde se află și apartamentele regelui Carol III (cele mai frumoase din palat). Sala tronului, îmbrăcată în catifea roșie, este încă folosită pentru ceremoniile de stat. Armureria regala conține peste 3.000 de exponate, printre care arme și armuri folosite de regii spanioli.

5. Stadionul Santiago Bernabeu

Santiago Bernabéu Stadium

Santiago Bernabeu

Vechiul stadion al celei mai titrate echipe din lume este deja unul de domeniul trecutului. În prezent se lucrează la foc continuu pentru modernizarea sa, fiindu-i alocat un buget de 575 de milioane de euro. Pentru cine nu a avut ocazia să-l vadă live, o poate face aici ! 🙂

Deși sunt mai degrabă fan al echipei din Barcelona, pot spune că sala de trofee de aici este cea mai frumoasă din câte am văzut. Din acest motiv mi-a luat destul de mult timp ca să o… analizez. Principalul ,,vinovat” a fost Cristiano Ronaldo ! 🙂

Trecând prin culoarul în care sunt expuse fotografiile foștilor jucători, l-am găsit și pe Hagi ! Cine cunoaște un pic de fotbal nu poate să nu-și amintească golul dat de Gică de la centrul terenului…

6. Placa de Cibeles și Primăria Madrid

Aflată în cea mai importantă intersecție din Madrid, Fuentes de Cibeles, este una dintre cele mai emblematice monumente din capitală. În mijlocul ei, într-un car se află zeița romană a pământului, Cybeles, într-un cm car tras de lei. Acesta e locul unde Real Madrid sărbătorește cucerirea oricărui trofeu important.

La sud de fântână se află Palacio de Cybeles, adică Primăria orașului. Aceasta poate fi vizitată, iar un lift te duce la etajul 8, la Puntea de Observație Mirador care îți oferă o vedere panoramică asupra orașului. Tot în această clădire se găsesc și Centro Cultural și două restaurante (unul la etajul 6).

7. Gran Via

Gran Vía

Gran Via este cea mai importantă stradă din Madrid, de-a lungul căreia sunt înșirate magazinele celor mai importante brand-uri, restaurante, hoteluri și teatre care îi dau dau culoare (la propriu și la figurat). Celebrul Teatro de la Zarzuela prezintă spectacole de balet și concerte de muzică clasică, inclusiv renumitele ,,zarzuela” (operă satirică acompaniată de chitară clasică).

8. Puerta de Alcala

Puerta de Alcalá

Acest mare arc de triumf a fost comandat de regele Carol III pentru a sărbători sosirea monarhilor în noua capitală spaniolă. Edificiul are o înălțime de 30 m și a fost construit în 9 ani (1769-1778). Poarta de intrare în oraș are fațada acoperită cu sculpturi și reliefuri decorative. Chiar lângă monument se află cel mai elegant magazin de patiserie din Madrid – VAIT Pastelerías din Madrid, care oferă prăjituri rafinate, bomboane de ciocolată, produse de patiserie, etc.

9. Plaza Mayor

Plaza Mayor

Principală piață a Madridului a fost martoră la încoronări, execuții ale Inchiziției, canonizări, turniruri cavalerești și lupte cu tauri. Inițial era situată în afara orașului, însă Filip III a încorporat-o între zidurile orașului. Deși a fost distrusă de 3 ori de incendii, a fost refăcută de tot atâtea ori. Acum, este locul în care te poți plimba liniștit și mânca un bocadillo de calamares, la unul dintre restaurantele din zonă.

10. Puerta del Sol

Puerta del Sol

Puerta del Sol a fost numită după emblema soarelui aflată pe vechea poartă a orașului, care se afla chiar acolo. Această piață spațioasă se aliniază cu soarele care răsare la ceasul dimineții. Pe lângă faptul că este un nod important al transportului public (stații de bus și metrou), Puerta del Sol este și „Kilometru Zero”, de la ea se măsoară toate distanțele rutiere din Spania. Ea a fost scena multor evenimente istorice, inclusiv rezistența spaniolă împotriva lui Napoleon (1808), precum și proclamarea celei de-a doua republici. În zilele noastre, piața este un locul de întâlnire al madrilenilor, unde artiștii stradali îi încântă pe turiști și unde poți bea o cafea în timp de ce bucuri de viață.

11. Muzeul  Thyssen-Bornemisza

Thyssen-Bornemisza Museum of Art

O colecție de 775 de picturi, care a fost cândva colecția privată a baronului Thyssen-Bornemisza, iar 1993 a fost cumpărată de guvernul spaniol. Această colecție prestigioasă include capodopere renumite precum Venus și Cupidon de Rubens, Buna Vestire de El Greco, Dansatorul în verde de E. Degas, , Les Vessenots in Auvers de V. van Gogh și The Harvesters de Pablo Picasso.

12. Reina Sofia Museum

Reina Sofia Museum

Deschis de Regina Sofia în 1986, Reina Sofía este un muzeu de artă contemporană, care amintește de Centrul Pompidou din Paris, prin turnurilecele trei turnuri de sticlă care găzduiesc lifturile din exterior. O altă surpriză pentru vizitatori este grădina din curtea interioară plină de sculpturi imaginative. Muzeul Reina Sofia conține peste 23.000 de lucrări și conține capodopere remarcabile, cum ar fi lucrări de Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí și Alexander. Însă, nu se poate încheia prezentarea fără adevărată perlă a muzeului : ,,Guernica” opera lui Pablo Picasso, una dintre cele mai valoroase picturi din arta mondială.

13. Piața San Fernando

O piață în care tarabele tradiționale ale măcelarilor și vânzătorilor de pește sunt doar la un pas de restaurantele ce-ți oferă bucate din bucătăria internațională. Poate că nu este la fel de popular ca alte piețe din Madrid, dar este totuși un loc ce merită a fi descoperit, mai ales că se află într-un cartier plin de viață precum Lavapiés. Construită după războiul civil spaniol, piața a fost modernizată de-a lungul anilor și astăzi este un loc minunat unde poți obține produse de calitate.

14.Turnurile KIO

Turnurile înclinate ale Madridului (Puerta de Europa), două turnuri moderne din sticlă și oțel și unul din piatră în mijloc

Turnurile Kio sunt amplasate în apropierea Puerto de Europa, ele fiind construite de Kuweit Investents Office, societate care a dat și numele construcțiilor (abreviere KIO). Însă, ele sunt celebre pentru faptul că au fost primii zgârie nori din lume care nu au fost ridicați în poziție verticală, ci cu o înclinație de 15 grade ! În apropierea lor e amplasat Obeliscul Caja Madrid, opera lui Santiago Calatrava, arhitect care a declarat că s-a inspirat din Coloana Infinitului a lui Brâncuși. Tot în zonă e și monumentul lui Calvo Sotelo, un politician de dreapta care după ce a fost amnistiat, a fost ridicat de acasă împreună cu soția și copii, de forțele Guard Assault, iar ulterior a fost asasinat. Această crimă din răzbunare (anterior extrema dreaptă ucisese un membru al gărzii de asalt) a dus la declanșarea de către armată a unei lovituri de stat.

15.Templu egiptean Debod

Templul lui Debod: un templu egiptean antic

În parcul La Montaña (aproape de Plaza de España), vizitatorii pot descoperi un templu egiptean antic. Un cadou din partea statului egiptean, oferit în semn de mulțumire pentru ajutorul dat de Spania la salvarea templelor Abu Simbel în timpul construirii barajului din Aswan (1968).Templul ridicat de faraonul Adikhalamani (sec. II-lea î.H.) a fost dedicat zeităților egiptene, Amon și Isis. În interiorul templului se găsesc decorațiuni originale bine conservate, ceea ce este rar pentru un sit arheologic.

16. Mercado San Miguel

Mercado San Miguel

17.Catedrala Almudena

Oameni care se plimbă în jurul pieței din fața maiestuoasei Catedrale din Madrid la apus

Catedrala Sfintei Fecioare a fost ridicată abia în anul 1868, deși Madridul era capitala Spaniei din 1561. De ce ? Pentru că Arhiepiscopia din Toledo (vechea capitală) a refuzat să-și dea acceptul în acest sens ! Interesant e faptul că durata în care a fost construită, a durat nu mai puțin de 100 de ani ! În 1993 ea fost sfințită de papa Ioan Paul II.

18. Cuatro Torres

Aceasta este o zonă în care madrilenii se mândresc cu patru turnuri de peste 200 m înălțime. Torres Caja Madrid are 250m și este proprietatea celei mai mari instituții bancare și imobiliare din Spania. Torre SYV PWC are 236m și găzduia până în urmă cu câțiva ani, hotelul amplasat la cea mai mare altitudine din lume. Torre de Cristal are 250m și are deasupra o grădină ridicată pe un plan aproape vertical. Torre Espacio are 226m și este opera arhitectului Pei Cobb Freed, cel care a construit și piramida din fața muzeului Louvre.

19. Gara Atocha

O vizită în Madrid este incompletă dacă nu ai vizitat și principala poartă de intrare a căilor ferate : Gara Atocha. Distrusă de un incendiu în anul 1890, ea a fost refăcută și cu ajutorul lui Gustave Eiffel. Interiorul ei nu este doar pentru cei care călătoresc, ci și pentru cei care vor să se relaxeze printre cele 7.200 de plante aduse din lumea întreagă, broaște țestoase și pești. În anul 2004, în 3 trenuri ce au plecat din gară au fost detonate explozibili ce au dus la moartea a 199 de persoane (151 români). Autorii nu au fost prinși niciodată, deși pe lista suspecților s-au aflat grupările teroriste ETA și Al Qaida.

20. Zona AZCA

Este o zonă financiară down-town. Idee a apărut în 1946, atunci când s-a dorit ca Madridul să aibă o zonă de clădiri moderne cu acces la metrou și tren. Zona are mai multe clădiri ce nu ating spre 200 m înălțime, dar care sunt remarcabile prin arhitectura lor. În demersul lor de obținere a independenței Țării Bascilor, ETA a comis mai multe atentate cu furgonete pline cu explozibil.

21. Monumentul lui Miguel de Cervantes Saavedra

În Placa Espana se află monumentul celui mai iubit scriitor spaniol : Cervantes. Așa că în această piață au fost ridicate statuile lui Don Quijote și a slujitorului său credincios, Sancho Panza. Poți să trece prin Madrid dacă ai citit celebrul roman și să nu te duci să-l vezi ?! …chiar dacă e vorba doar despre o simplă statuie.

22. Fuentes de Neptun

Fuentes Neptun- Madrid

Nu departe de Prado se află Fuentes de Neptun, în mijlocul căreia tronează zeul Neptun cu un trident în mână și un șarpe în cealaltă. Dacă Real a ales ca loc de sărbătorire a trofeelor câștigate Placa des Cybeles, Atletico Madrid a ales această locație, aflată doar la câteva sute de metri de celălalt loc.

23. Muzeul Iluziilor

Un muzeu super distractiv dedicat iluziilor optice care te va face să te simți din nou ca un copil mic. Din 2020, Muzeul Iluziilor este una dintre cele mai iubite atracții ale vizitatorilor din Madrid. Localnicii și turiștii adoră gama sa vastă de trucuri ciudate și minunate, de la vaza Rubin la stereograma 3D și la unele noi mai puțin cunoscute și ciudate. Dacă aveți copii mici, este garantat că le va plăcea acolo.

24. CaixaForum

Situat în Triunghiul Artei, CaixaForum întâmpină vizitatorii cu o grădină verticală impresionantă de 24 de metri înălțime la intrare, care cuprinde 15.000 de plante și 250 de specii diferite. Programul de evenimente al centrului este potrivit pentru toate vârstele și se mândrește cu un amplu program cultural și educațional cu expoziții, ateliere, conferințe, cursuri și concerte. În timpul verii, programul include concerte pe timp de noapte, filme și alte activități.

25. O vizită la Toledo

După ce te-ai bucurat de obiectivele turistice din Madrid, ia în considerare să evadezi din orașul plin de viață și fă o excursie de o zi la Toledo (75 km) . În mai puțin de o oră vei ajunge în „orașul celor trei culturi” și merită o vizită pentru oricine caută istorie, arhitectură de renume mondial sau doar o sesiune foto în fața orașului pitoresc. Un oraș antic roman considerat odată a fi cel mai sfânt loc din Spania, Toledo a fost condus de creștini, musulmani și evrei. Orașul a fost întotdeauna cunoscut ca un loc al toleranței, iar diversitatea sa este prezentată prin clădiri precum Sinagoga Santa María la Blanca, care a fost construită de arhitecții islamici pentru uz evreiesc sub un conducător creștin. 

https://turisminternational.com/2021/02/26/10-dintre-cele-mai-frumoase-stadioane-din-lume-pe-care-le-am-vizitat/

https://turisminternational.com/2022/09/27/barcelona-25-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/08/20/antalya-22-de-obiective-turistice-de-neratat/

https://turisminternational.com/2022/08/11/roma-25-obiective-turistice-de-neratat-2/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d