3 octombrie 2023

THAILANDA (III) – 5 ÎNȘELĂTORII ÎN CARE POT FI ATRAȘI TURIȘTII

phuket thailanda

phuket thailanda

1. Înșelăciunea cu vize pentru Cambodgia

Cum funcționează : te afli în Thailanda și ți-ai planificat să vizitezi și templele Angkor, din țara vecină Cambodgia. Te urci în autobuz și călătorești spre graniță, iar mijlocul de transport oprește periodic, oferind călătorilor și câteva pauze. Bus-ul va opri într-o stație din apropierea graniței, chiar în fața unui magazin, în care se vând și vize pentru intrarea în Cambodgia. Vânzătorii îți vor spune că e bine să le achiziționezi din acel loc, întrucât la graniță vei plăti un preț dublu. Însă, dacă ai făcut această afacere, chiar dacă vizele sunt valabile, atunci ai făcut una proastă ! … pentru că lucrurile stau exact pe dos : la trecerea frontierei, vizele costă jumătatea din cât ai plătit tu !

Ce să faci : informează-te despre costul oficial al vizei, pe care o poți achiziționa de pe situl oficial https://evisa.gov.kh/

2. Escrocheria cu polițiști falși

Cum funcționează : Scenariul 1: În timp ce mergi pe stradă, vei poți fi oprit brusc de doi bărbați care se legitimează ca fiind polițiștii din Bangkok! Ei îți explică că au o informație precum că ești în posesia unor bancnote false și că va urma un control la bagaje și în buzunare. Ofițerii falși vor constata că o sumă modestă contrafăcută, chiar se afla în portofelul tău ! Ce s-a întâmplat ? Ultimul vânzător ți-a strecurat în restul de bani și câteva bancnote false. …deci, falșii polițiști și vânzătorii sunt complici ! …iar tu ești bun de …mită !

Ce sa faci : fii atent la tot ceea ce primești într-o țară străină, căci fără să știi ce ai asupra ta, poți fi condamnat pt. deținere de bancrută frauduloasă sau de droguri.

3.Escrocheria cu închiriere de biciclete (mopede)

Cum funcționează : dacă vrei să te deplasezi în Thailanda fără mașină, poți să închiria în schimb un moped sau o bicicletă. Așa că te duci la o agenție, alegi bicicleta, o probezi și apoi semnezi contractul care prevede că în cazul deteriorării sau pierderii, ești bun de plată ! Odată ce ai plecat, un complice de-al agenției îți va lua urma și te va pândi până vei intra în primul magazin. După ce ai legat bicicleta și ai intrat la cumpărături, hoțul va folosi cheia de rezervă pentru a-ți deschide încuietoarea, după care îți va fura mijlocul de transport. Când te întorci la agenție pentru a reclama furtul, vei afla că trebuie să plătești contravaloarea bicicletei (mopedului), iar dacă vrei să reclami și la poliție, nu te va opri nimeni. … doar că polițiștii din zonă cunosc despre acest mod de operare și, din interes sau lene, nu vor depune efort pentru a găsi hoțul.

Ce să faci : nu închiria astfel de mijloacele de transport decât de la agențiile ce au recenzii foarte bune.

4. Înșelătoria cu autobuzul spre Laos

Cum funcționează : cel mai interesant mod de a călători din Thailanda în Laos, este acela de a-ți rezerva un loc într-o barcă ce navighează pe râul Mekong. Stația de plecare e Luang Prabang, iar biletul costă cca. 10 dolari. Călătoria pe fluviu durează 3 zile și-ți oferă peisaje frumoase și tradiționale (nealterate), comunități de pescari, câmpuri de orez, etc. Însă, în ziua când intri în port pentru a te urca în barcă, vei fi abordat de șoferi de autobuz care vor face absolut orice pentru a te deturna de la planul inițial. Ei îți vor spune că „Vinerea trecută un turist a murit, după ce a luat malarie în Pak Beng (satul de oprire)” sau că ,,Un turist a fost jefuit”. Însă dacă îți vei schimba planul inițial și vei da barca pe bus, vei regreta ! Autobuzul este unul mic, supraîncărcat de localnici, îmbibat cu mirosuri pătrunzătoare, iar prețul va fi cu mult diferit față de cel din barcă.

Ce să faci : dacă dorești să te deplasezi cu autobuzul, atunci fă-ți rezervare la o companie de renume și nu la șoferii care trag de tine ca să te aibă client. Dar, călătoria cu barca ar fi totuși cea mai bună alegere !

5.Escrocheria cu telefonul

Cum funcționează : în timp ce te plimbi pe străzile din Bangkok, simți cum în buzunarul sau geanta ta începe să vibreze și să sune ceva din senin. Acel ,,ceva” este un telefon, care însă nu-ți aparține și despre care nu știi cum a ajuns acolo ! Îl scoți din buzunar (geantă) și te uiți nedumirit la el, iar dintr-o dată o persoană aflată la 5 m de tine începe să țipe și să te acuze că-ai furat telefonul. Nici nu apuci să realizezi ce s-a întâmplat, când o altă persoane e gata să jure că te-a văzut când ai comis delictul ! ,,Victima” nu se v-a mulțumi până când nu-și va primi telefonul înapoi și o despăgubire bănească ca să nu cheme poliția…

Ce să faci : polițiștii locali cunosc despre această înșelăciune, dar de regulă nu le pasă, sau chiar te vor sfătui să te înțelegi amiabil cu ,,victima”. Evită contactele fizice cu oamenii care-și doresc să se lovească accidental de tine.

https://turisminternational.com/2022/01/03/thailanda-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-de-vacanta/

https://turisminternational.com/2022/05/06/thailanda-ii-5-inselatorii-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/08/18/thailanda-10-lucruri-pe-care-sa-nu-le-faci-in-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/05/10/maroc-ii-5-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: