Ce trebuie să știi când călătorești în Japonia
1. Alege Aeroportul Haneda în loc de Narita
Aeroportul Internațional Narita este cel mai mai mare și mai frumos aeroport din Tokyo, dar Haneda are avantajul de a fi situat chiar în oraș. Narita face parte din prefectura Chiba, ceea ce înseamnă că doar drumul de la Haneda către centrul orașului vă va economisi timp și bani.
2. Japan Rail Pass e prea scump pentru a călători doar în Tokyo
Achiziționarea Japan Rail Pass este o alegere bună atunci când vrei să călătorești prin țară. Însă, dacă vei petrece cea mai mare parte a timpului doar în Tokyo, această cheltuială ar fi prea costisitoare. Pass-ul funcționează doar pe trenurile și autobuzele companiei JR având ca stații importante Shinjuku, Shibuya și Harajuku. Însă, pentru a cunoaște și alte cartiere, precum orașul vechi Yanaka, hipsterul Kuramae sau piața tradițională de pește din Tsukiji, vei fi nevoit să folosești metroul și autobuzele operate de alte companii.
3. Achiziționează-ți un Pasmo
Pasmo (sau Suica) este un super-smart card care poate fi folosit nu numai pentru a trece prin poarta gării, ci și pentru a plăti orice, de la biletele de autobuz și gustări automate, până la cumpărături din magazine. Puteți obține cu ușurință unul de la automatele de bilete din orice gară, îl puteți încărca cu yeni și puteți urca și coborî fără efort în diferitele mijloace de transport.
4. Japonezii folosesc, de regulă, banii în numerar
Japonezii preferă să folosească bani în numerar decât cardurile de debit sau de credit. Așa că pregătește-ți o sumă consistentă de yeni, pentru că restaurantele de sushi refuză să accepte astfel de carduri. Dacă aveți nevoie de yeni, puteți găsi un bancomat în majoritatea magazinelor, însă e bine de știut că foarte puține dintre ele funcționează cu numerar străin, iar unele nu oferă opțiuni în limba engleză. Printre excepții se numără cele din 7-Elevens.
5. Atenție la stația Shinjuku !
Dacă îl întrebi pe un localnic unde este Shinjuku, s-ar putea să fii întrebat la rândul tău „Care Shinjuku ?”. În Tokyo există mai multe locații care includ acest nume, precum Gara Shinjuku, Nishi-Shinjuku, Shinjuku Gyoen-mae, Shinjuku-san-chome, etc. Așadar, atunci când intenționați să vizitați o anumită locație ce are acest nume, asigurați-vă că vă îndreptați către locul potrivit.
6. Atenție la dimensiunea patului atunci când rezervați o cameră
Primul lucru pe care îl veți observa în camera de hotel, va fi dimensiunea patului și a băii. Încercați să verificați dimensiunea patului atunci când vă rezervați cazarea, pentru că majoritatea hotelurilor oferă un pat queen-size și mai puține paturi king-size. De asemenea, majoritatea restaurantelor sunt mici și găzduiesc doar 2-4 persoane/grup, fiind o provocare să găsiți o masă pentru un grup mai mare.
7. O coadă lungă este un semn bun
Nu trebuie să te deranjeze un timp lung de așteptare pentru deschiderea unui magazin sau pentru prânz. Nu lăsa cozile lungi să te descurajeze și obișnuiește-te cu asta. Oriunde vei întâlni o coadă lungă la care așteaptă localnici, acela va fi un semn de recunoaștere a calității produselor vândute.
8. Nu cereți meniu dacă e automat de bilete
Când intri într-un magazin de ramen, trebuie să știi că nu există niciun meniu pe care să ți-l ofere un ospătar și nici nu-ți va fi luată comanda. Trebuie să găsești un automat (de obicei la intrarea) prevăzut cu butoane și fotografii ale fiecărui articol din meniu și prețul acestuia. Introduci banii și apăsați butonul pentru articolul dorit. Chitanța și restul vor fi date de aparat, iar chitanța va fi dată ospătarului.
9. Majoritatea restaurantelor deschid după ora 11:00
Cele mai multe restaurante își încep serviciul la prânz. așa că, cu greu vei găsi unul care să-ți ofere micul dejun. …cu excepția celor afișează un meniu internațional! Cei mai mulți dintre locuitorii din Tokyo își iau micul dejun acasă sau o gustare rapidă de la un magazin aflat în drumul spre mijlocul de transport.
10. Ai grijă la iadul din orele de vârf
Probabil că ați văzut videoclipurile cu angajații japonezi care împingeau fără milă oamenii în vagoanele trenurilor. Dacă nu doriți să experimentați acest fenomen, este bine să evitați să luați trenurile în timpul orelor de vârf din timpul săptămânii – între 7:00-9:00 și după ora 17:00. Cele mai aglomerate linii vor fi linia Tozai, linia JR Chuo-Sobu și populara linie JR Yamanote, care circulă în jurul orașului și oprește în cele mai populare cartiere din Tokyo (Shinjuku, Shibuya și Harajuku).
11. Învață protocolul pentru scara rulantă
În timpul călătoriei prin Tokyo, veți observa că pe scara rulantă oamenii stau pe partea stângă și lasă liberă pentru circulație, partea dreaptă, adică invers decât suntem noi obișnuiți să o facem ! Însă, atenție, nu aceeași regulă se aplică și în regiunea Kansai, adică Osaka, Kyoto și Nara.
12. Coșurile publice sunt rare, așa că aduceți o pungă pentru gunoi
La scurt timp după ce ai devorat puiul prăjit, îți dai seama că nu ai unde să arunci resturile. Un atac terorist cu gaz sarin din 1995, a forțat guvernul să îndepărteze coșurile publice pentru a preveni viitoarele atacuri de acest gen, pentru că substanțele periculoase ar putea fi instalate cu ușurință în pubele. Dacă cumpărați mâncare sau băutură, mâncați-o în zona de unde ați cumpărat-o, pentru că de obicei, sunt plasate și coșuri de gunoi în apropiere.
13. Cunoașteți cartierele din Tokyo
Tokyo, pe cât de vast și mare este, este împărțit în multe cartiere care au devenit ca niște centre ale unor orașe de sine stătătoare. Iată cele mai aglomerate cinci cartiere din centrul orașului Tokyo :
Shibuya
Un cartier frenetic plin de tineri. Așteptați-vă să vă cheltuiți banii pe cafenele, magazine de 100 de yeni sau restaurante.
Shinjuku
Districtul care nu doarme niciodată. Shinjuku este un complex de birouri, așa că zonele sale comerciale sunt amenajate pentru a-i distra pe salariați după orele de lucru. Kabukicho este cel mai mare cartier roșu din Tokyo, cu aproape 300 de cluburi de noapte, hoteluri pentru o noapte, magazine și restaurante care sunt deschise toată noaptea.
Ikebukuro
Un vechi cartier artistic, mai puțin festiv decât Shibuya, dar nu mai puțin plin de viață. Această zona a fost frecventată de artiști în anii 1940, iar imaginea sa de cartier de artă și cultură este încă prezentă pe scară largă. Ikebukuro este, de asemenea, cunoscut pentru acvariul său impresionant.
Roppongi
O zonă elegantă, orientată spre adulți, populară printre călători, oferind un număr mare de locuri de divertisment pentru turiști. Districtele înconjurătoare din Roppongi găzduiesc multe ambasade și se mândresc cu cea mai mare comunitate străină. Recent, cartierul și-a dezvoltat și o reputație ca centru cultural, având multe galerii de artă de talie mondială.
Ginza
Primul cartier comercial în stil occidental din Tokyo. Este o zonă de lux plină de viață, cu magazine universale prestigioase, buticuri de lux, galerii de artă și restaurante exclusiviste.
14. Obișnuiește-te cu casieriile ce au autoservire
Nu fi surprins dacă nu te așteaptă nimeni la unele casierii. Veți găsi magazine, cum ar fi Uniqlo, Muji sau GU, 7-Eleven și Family Mart, ce au instalat șiruri de contoare cu autoservire care vor calcula suma totală a achiziției dvs. Aceste aparate deduc automat plata de pe cardurile dvs. de credit fără a aplica pași de autentificare a plății.
15. Tăcerea este de aur
Tokyo este un oraș tumultuos, cu sunete și reclame zgomotoase sau cu vânzătorii care-și strigă ofertele în afara magazinelor. Dar, este totodată un oraș liniștit, mai ales atunci când te afli în tren, autobuz și alte locuri publice. Vorbirea în vagon nu este interzis, dar dacă vocea ta este suficient de tare pentru a fi auzită de oamenii din jurul tău, este considerată enervantă. Japonezii sunt conștienți că împart spațiul cu ceilalți, așa că menținerea oricăror zgomote la un volum scăzut (inclusiv la smartphone), este considerată o etichetă înțeleasă.