13 iunie 2024
mexic centru

mexic centru

Construit pe ruinele vechiului oraș aztec Tenochtitlan, Mexico City este unul dintre cele mai vechi așezări din America. Arhitectura colonială, operele de artă și bucătăria oferă o gamă nesfârșită de activități pentru turiști. Iată ce ar trebui să vizitezi în capitala aztecă :

Centrul istoric

mexic centru

Aztecii și-au construit capitala pe lacul Texcoco, acolo unde orașul era conectat prin canale și apărat de fortărețe. Dupa ce spaniolii au cucerit au cucerit Tenochtitlan, ei au distrus insula, au drenat lacul și au construit un oraș al palatelor peste ruine. Astfel, Piața publică Zocalo a devenit a treia piață ca mărime din lume, după Piața Roșie și Tiananmen. Ea se află la mică distanță se află Palacio Nacional, locul unde președintele țării își are biroul, clădire care a fost ridicată pe locul unde regele astea Moctezuma își avea cândva palatul.

Xochimilco – locul unde cresc florile

barca într-un canal în Xochimilco, Mexico City, Mexic

În sudul orașului Mexico City este o rețea de canale care leagă o serie de insule artificiale, care au primit numele de Xochimilco – Veneția Lumii Noi.  Xochimilco înseamnă ,,locul unde cresc florile” și este renumit pentru grădinile sale plutitoare. Fermierii construiau plute de stuf pe lac, apoi le acopereau de noroi și cultivau pe ele legume, fructe și flori. De-a lungul timpului, grădinile s-au înrădăcinat și au devenit insule. În week-end, bărci cu fundul plat viu decorate, transportă pasagerii în jurul grădinilor acvatice, ce au fost incluse în patrimoniul UNESCO.

Teotihuacan : Orașul zeilor

Site-ul arheologic Teotihuacan este situat doar la 45 min. de capitala Mexico-City, iar structurile sale actuale mai reprezintă doar 10% din suprafața vechii așezări. „Locul unde omul devine Zeu” avea cca. 200.000 de locuitori și era cel mai mare oraș de pe continentul american cât și din lume. Prin anul 650 d.H. a început o perioadă de declin, care a culminat cu abandonarea orașului în anul 750 d.H., însă fără a fi cunoscute motivele ce au determinata cest lucru. Cu toate acestea, până la sosirea spaniolilor, va fi mai departe considerat de azteci un oraș sfânt, un lăcaș unde se nasc zeii.

Dia de Los Muertos

cranii de zahăr de vânzare în timpul Dia De Los Muertos din Mexico City

În fiecare an, de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie, oamenii din Mexic sărbătoresc Dia de Los Muertos. În Mexico City, alebrije cu neon, mărginesc străzile într-o pată de culoare. Ofrendas în cinstea morților pot fi vizualizate în case, cimitire și spații publice din oraș. Aceste altare sunt adesea drapate în culori strălucitoare, cranii de zahăr, fotografii, mâncare și băutură. În 2016, Mexico City a organizat prima sa paradă de Ziua Morților, ocazie cu care animatori costumați și schelete frumos pictate au dansat pe străzi. 

Coyoacan : Locul Coioților

parc cu fântână de coioți în Coyoacan, Mexico City, Mexic

Locul Coyoacán are străzi pietruite, biserici coloniale și piețe pline de viață care duc vizitatorii înapoi în timp. În piața principală, Jardín Centenario, este o fântână care onorează coiotul, animalul care a dat numele acestei zone ,,Coyoacán”. Vis-a-vis de piață se află Catedrala San Juan Bautista. La 15 minute de mers pe jos de piață se găsește La Casa Azul, fosta casă a pictoriței mexicane Frida Kahlo, care a fost transformată într-un muzeu după moartea ei. 

Arta : de la Mesoamerica până la Mexicul modern

Palacio de Bellas Artes din Mexico City, Mexic

Mexico City are 150 de muzee și galerii. Muzeul Soumaya este unul dintre cele mai vizitate din oraș, el găzduind peste 60.000 lucrări ce acoperă perioada prehispanică și a maeștrilor A. Rodin, S. Dali, P. Picasso, V. van Gogh.

Palacio de Bellas Artes găzduiește expoziții temporare de artă și prezintă picturi murale permanente ale unor pictori celebri mexicani. Muzeul Dokores Olmedo, un frumos complex de 5 stele, include o colecție de artă prehispanică, colonială, populară și contemporană.

Bosque de Chapultepec : O oază în aer liber

Chalpultepec este cel mai frumos parc din Mexico City și găzduiește mai multe situri istorice semnificative. Lângă intrarea principală se află Monumentul tinerilor Eroi, care onorează 6 tineri cadeți care au refuzat să se predea în bătălia de la Chalputelpec cu armată SUA. Urmați drumul până în vârful dealului cu vedere la Mexico City, unde castelul Chapultepec găzduiește Muzeul Național de Istorie. Alte atracții ale parcului sunt : Grădina Botanică, Muzeul de artă modernă, Muzeul Tamayo și Muzeul Național de Antropologie. Dincolo de intrarea principală se poate vedea un spectacol inedit cu 4 bărbați îmbrăcați în fluturi, legați de de un stâlp, care încercă să imite dansul unor fluturi.

Puebla : o excursie obligatorie

biserica cu vulcan pe fundal din Cholula, Mexic

La doar două ore de mers spre sud de Mexico City, la poalele vulcanului Popocatépetl, se află orașul colonial Puebla. Centrul istoric a păstrat catedrale, palate și azulejos (case cu gresie) care datează din secolul al XVI-lea. Seara, zona centrală este plină de viață, muzică și mâncare, iar clădirile pastelate și bisericile sunt luminate pe cerul nopții. La doar câțiva km distanță se află micul oraș Cholula care găzduiește cea mai mare piramidă din lume. 

Templo Mayor: Ruinele aztece

Chiar sub Mexico City se află ruinele Tenochtitlan, vechea capitală aztecă, al cărui centru era Templo Mayor. La mijlocul secolului al XX-lea, situl religios a fost descoperit sub Catedrala Metropolitană din Mexico City și excavat de arheologi abia în anii 1970. Vizitatorii pot vedea piramidele, platformele ceremoniale și templele principale ale complexului, ce erau dedicate zeilor războiului și ploii. Muzeul Templului prezintă multe dintre artefactele epocii, care continuă încă să fie descoperite (cuțite obsidiane, vase de lut, măști, cranii și urne).

Bucătăria mexicană

Cincizeci de bucătării regionale din toată țara pot fi găsite în Mexico City. Când nu savurați mâncarea stradală, orașul oferă opțiuni de mese rafinate la prețuri modeste. La Guzina Oaxaca, bucătarul Alejandro Ruíz folosește ingrediente proaspete, organice pentru a crea mâncăruri tradiționale care duc mesenii cu gândul la statul sudic Oaxaca. Mâncătorii aventuroși ar trebui să comande delicatese, chapuline sau lăcuste uscate. Puteți încerca și Blanco Colima, situat în inima cartierului Roma Norte, ce are un amestec de artă modernă cu accente clasice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!