13 Sfaturi utile pentru o călătoria în Egipt
Planificarea unei vacanțe în Egipt poate fi o experiență interesantă, dar totodată și una descurajantă. Deși Egiptul pare o țară destul de sigură în acest moment, va trebui totuși să ai atenția sporită, mai ales dacă ești la prima călătorie în țara faraonilor.
1. Refuză în mod politicos
Egiptul este o țară predominant islamică și conform tradiției vei fi asaltat peste tot de persoane care vor dori să-ți vândă ceva sau să-ți fie ghid. În acele momente va trebui să fii ferm, să răspunzi cu un răspicat ,,Lal Shukran” (Nu, mulțumesc) și să eviți privirea celui care ți se adresează. Din păcate, femeile singure vor fi asaltate ceva mai insistent față de restul turiștilor (cu precădere cele blonde), dar fără a exista altceva decât o agresivitate verbală…
2. Nu împachetați haine neadecvate cultural
În Egipt este extrem de cald mai tot timpul, exceptând nopțile de iarnă. Cum majoritatea templelor sunt în aer liber, înseamnă că în sezonul cald va trebui sa suporți o căldură de ,,foc”. Dacă te mai dorești să intri și în piramida lui Keops, atunci sauna este garantată ! 😉
Pentru că Egiptul este o țară islamică nu este indicată purtarea unor pantaloni scurți, fuste mini sau o îmbrăcăminte care să dezvăluie prea mult pielea. Acest lucru va atrage atenția localnicilor și va fi privită ca o lipsită de respect. Indicat e să iei cu tine haine largi și ușoare, care să-ți acopere umerii, genunchii și pieptul.
3. Angajează un ghid dacă e cazul
În preajma marilor obiective turistice vei fi asaltat din loc în loc de către unii localnici care vor dori să-ți prezinte într-un stil propriu istoria acelor locuri. …iar în plus vei putea avea parte și de unele surprize ! Egipt (I)- 5 înșelătorii în care sunt atrași turiștii ! Însă, dacă dorești să scapi de acele insistențe sâcâitoare, atunci e bine să angajezi un ghid autorizat care te va ocroti de ,,cotropitori” ! În vacanța mea, eu am rezistat cu brio la avalanșele ,,binevoitorilor”, folosind atunci când a fost cazul metoda de la punctul 1…
4.Nu le spune egiptenilor că ești ateu
Chiar dacă la recensământ nu se ,,contorizează” religia, se cunoaște faptul că aproximativ 95% dintre egipteni se identifică ca fiind musulmani, iar restul de 5% sunt copți. Deci, egiptenii sunt o națiune religioasă 100 % ! Tocmai de aceea, în discuțiile avute localnicii, nu este bine să transmiți faptul că ești ateu ! De asemenea este indicat să eviți discuțiile despre politica internă cât și despre evenimentele petrecute în Piața Tahrir cu ocazia revoltelor din timpul ,,Primăverii arabe”.
5. Negociază dur cu taximetriștii
Faptul că ești turist, îl va face pe taximetrist să te vadă ca pe un ,,bancomat” ! 🙂 Deoarece nu se folosește contorul la taxi, șoferii îți vor percepe cel puțin un preț dublu față de aceeași cursă plătită de un localnic ! Pentru a mă duce de la Muzeul de egiptologie spre piramide a trebuit să refuz niște ,,oferte” lipsite de bun simț și să iau un taxi care mi s-a părut a fi ok ca preț. …ceva mai târziu aveam să aflu că fusesem țepuit chiar și de către acel șofer ! Cairo (IV) – Muzeul de egiptologie sau…la un pas de cartonașul roșu ! Abia seara, la întoarcere, aveam să aflu care fusese adevăratul preț al unei astfel de curse… ! 🙂 Giza (III) – Sfinxul și Piramidele fac show ! …de lumini !
6. Nu călătoriți fără o aplicație de conversie valutară
Nu călători în Egipt fără să ai o aplicație de conversie valutară, astfel încât să poți verifica prețurile lucrurilor. Cum majoritatea tranzacțiilor se vor raporta la lire sterline sau dolarii, este important să știi cursul valutar al acelei zile. Atenție la vânzătorii care încercă să te păcălească spunând că prețul afișat în lire, se referă la cele sterline…! 🙂
7. Nu uita uitat să dai bacșiș
Un bacșiș sau un „baksheesh” în Egipt face parte din cultură acestei țări. Ți s-a făcut ordine în camera? …dai bacșiș! Ai folosit toaletele publice? …dai bacșiș ! Cineva ți-a făcut o fotografia? …dai bacșiș ! 😉
Acum, cât bacșiș să dai fiecăruia ? Sfatul primit la hotel a fost să rezerv bacșișuri mai mari pentru ghizii turistici, apoi urmau în ordine descrescătoare șoferii și personalul hotelului. Dar, va trebui să dai bacșiș și celui care îți face o poză, celui ce care supraveghează toaleta și uneori chiar și șoferului de taxi.
8. Nu cumpărați aur fără să vă verificați
Mulți turiști doresc să cumpere aur din Egipt, deoarece este mai pur și mai ieftin decât cel de acasă. Egiptenii știu asta și au pus la cale mai multe escrocherii cu aur. Ei au învățat cum să cumpere aur de la o vârstă fragedă și au cunoștințe suficiente ca să te manipuleze. Chiar dacă este cântărit corect, unii vânzători vor încerca să-ți vândă aurul de 9 K, ca și cum ar avea de 18 K.
9. Aduceți doar medicamente acceptate în Egipt
Datorită calității apei, alimentelor, atingerii unor suprafețe murdare sau căldurii, te poți îmbolnăvi destul de ușor în Egipt. Deși există medici și farmacii care vând mărci cunoscute de medicamente, cel mai bine este să vă aduceți cu pe acelea pe care deja de știți. Unele produse pot fi eliberate fără prescripție medicală (paracetamol/ibuprofen), dar nu aduceți în schimb codeină, metadonă, etc.
10. Nu afișa prea multă afecțiune
Deoarece Egiptul este o țară islamică și conservatoare, a arăta prea multă afecțiune publică față de cealaltă jumătate este un lucru tabu. Chiar și ținerea de mână poate fi văzută ca o lipsă de respect. În timp ce vă aflați în stațiunea dvs., aceasta nu este o problemă atât de mare, însă atunci când sunteți în oraș și explorați site-urile sau bazaruri, purtați-vă decent.
11. Verificați care locuri sunt sigure
O idee bună este aceea de a verifica sfaturile de călătorie de pe site-urile oficiale ale guvernului, care va include și zonele pe care ar trebui să le evitați. Cairo, Alexandria, Luxor, Aswan și Hurghada sunt de obicei pe lista „sigură” și fiind locuri turistice, securitatea este maximă.
Dar, locuri precum Deșertul de Vest, Abu Simbel și Sinai pot fi periculoase. Asta nu înseamnă că orice excursie este expusă unui risc major, dar este de preferat ca excursiile să se facă cu agenții locale de turism care cunosc fenomenul.
12. Să cunoști vremea
În Egipt este extrem de cald, dar nu pe tot parcursul anului. Eu am fost în luna ianuarie, iar serile erau atât de reci, încât am primit pături groase de lână pentru a putea viziona show-ul de lumini de la Piramide. Deci, ce trebui să știți că :
- Vară e fierbinte în lunile (mai – octombrie) ,când temperaturile vor fi insuportabile, mai ales în sud. Turiștii vor vizita templele după ora 17:00 pentru a învinge căldura.
- Iarnă e blândă (noiembrie – aprilie) temperaturile scad semnificativ și este plăcut, cu excepția serilor de iarnă când se răcește.
13. Fii atent la escrocherii
La fel ca în majoritatea țărilor, înșelătoriile sunt peste tot în Egipt. Deci, cel mai bine este să fii conștient de ele pentru a le evita .Însă ele au fost prezentate separat în articolele :
EGIPT (V)-5 ÎNȘELĂTORII ÎN CARE POT FI ATRAȘI TURIȘTII !
EGIPT (IV) – înșelăciuni în care pot fi atrași turiștii !
Egipt (III) – 5 înșelăciuni în care pot fi atrași turiștii !
Egipt (II) – 5 înșelătorii în care sunt atrași turiștii !
Egipt (I)- 5 înșelătorii în care sunt atrași turiștii !