1 martie 2024
doha - muezu, apa, turnuri

1. Doha Corniche

doha - muezu, apa, turnuri
Doha

O esplanadă de 7 km lungime ce a luat forma golfului pe care-l înconjoară. Deși nu rivalizează cu alte esplanade celebre, se poate face lejer o plimbare la ceas de seară, atunci când briza mării te îmbie la mers. Acesta este și locul în care vin/pleacă vaporașele care traversează golful, iar cei care vor să scape de mersul pe jos, vor putea face acest lucru contracost.

2. Aspire Zone

Doha

Aspire Tower, turnul cu forma unei făclii, este cel mai înalt turn din Qatar (300m), având în interior un hotel de 5 stele, un muzeu al sportului, o punte de observație și un restaurant rotativ (la 240m). În apropiere se află și Stadionul Khalifa ce are o climă complet computerizată (acolo joacă echipa națională), Muzeul Olimpic și al Sportului(legat de stadion printr-o pasarelă), Aspire Dom (cea mai mare cupolă din lume (15.500 locuri, poate găzdui simultan 13 competiții sportive) și  Villagio Mall (te poți plimba și cu gondola pe canal venețian).

3.Aeroportul Hamad

Aeroportul Hamad, deschis în anul 2014, a fost construit pe un teren recuperat din mare. Chiar dacă te afli într-o scurtă escală, merită să faci un tur prin interiorul său, acesta fiind asemenea unui mic muzeu de artă modernă. Atenția îți va fi atrasă în mod sigur de ursul de 7 m înălțime (Lamp Bear), ce a fost achiziționat de familia regală cu 6,8 milioane $ și de păpușa din lemn (Small Lie). Deplasarea între cele două capete terminalului se poate face și cu un monorail de interior

4.Muzeul Național

 Actuala clădire a muzeului a fost inaugurată în 2019 și înglobează în interiorul său structura vechiului muzeu (care a fost și casa șeicului). Forma clădirii a fost inspirată după trandafirul deșertului. Galeriile muzeului prezintă informații despre deșertul qatarez , artefacte din cultura beduină, expoziții despre războaiele tribale, înființarea statului Qatar și, în final, despre descoperirea petrolului.

5. Monumentul Perlei

Doha – Pearl Monument

În timp ce mergeți spre est de-a lungul Cornichei din centrul orașului Doha, veți ajunge la Monumentul Perlei, un simbol al trecutului Qatarului. O stridie mare deschisă în mijlocul unei fântâni din care curge lin apa, are în mijloc o perlă strălucitoare, ce amintește de istoria micului stat. Ea poate fi vizionată atât pe timp de zi cât și de noapte, atunci când este feeric luminată.

6. Districtul financiar

Doha

Este o zona împânzită cu mai mulți zgârie nori, dar fără ca aceștia să ajungă la dimensiunile celor din Dubai sau China. Deși frumoase, turnurile ce se ridicau în fața mea, Doha Tower (232 m), Tornado Tower ( 195 m), Al Bidda Tower ( 196m) și World Trade CenterDoha(241m) păreau niște pitici frumos colorați pe lângă clădirile din Emirate. Acolo te simțeai cu adevărat la înălțime chiar dacă erai la nivelul asfaltului !

7. Souq Waqif

doha

,,Apoi, am ieșit să vizitez Souq Waqif, locul unde se strâng qatarezii abia după ora 22. Acest este centrul vechi al orașului, care e plin cu străduțe întortocheate, restaurante, alei unde se vând doar un anumit tip de produs, cu o piață de pasări (papagali de mari dimensiuni),etc. Cel mai mult m-a impresionat un magazin în care se vindea șofran. Într-un bol imens se aflau câteva kilograme din acest tip condiment, și mă întrebam cât ar rezistat într-o vitrină din România o asemenea comoară (1kg de șofran costa cca. 30.000-40.000 euro-e cel mai scump condiment din lume ” Qatar (III) – Doha, o gazdă bună pentru Cupa Mondială 2022 ?!

8. Souq Falcons

Șoim în Falcon Souq

,,Am vrut neapărat să văd și Souq Falcons, locul unde se vând șoimi, păsările fără de care viața arabilor în deșert nu ar avea sens, pentru că șoimul este ,,câinele” lor ! ! În interior la distanțe apreciabile între ei erau aranjați mai mulți șoimi, care îți aruncau câte o privire de îți îngheța inima în tine. …bine că erau legați ! :-). Îi priveai, îi examinai (fără ca să-i mângâi 😉 ) și facă îți plăcea vreunul, atunci făceai tranzacția. …sau o fotografie ! 🙂 Tot acolo se vindeau și accesorii pentru păsări, inclusiv GPS-uri în cazul în care îți pierdeai sau îți era furat ,,câinele” ! ”

9. Souq Waqif Art Gallery

Doha – Art Gallery

Un Centru de Artă cu intrare gratuită în care se adună artiștii locali pentru a-și expune lucrările, în special picturile. De multe ori, alături de lucrări, pot fi văzuți chiar și artiștii în timp ce-și creează lucrările. Dacă ești interesat de artă, poți petrece mai mult timp în acest loc. În caz contrar, câteva minute vor fi suficiente și apoi te poți întoarce la cumpărături în Souq Waqif.

10. Qatar Islamic Centre

doha

Un centru cultural este unul cu intrarea liberă, iar de la început ești înzestrat de către o doamnă învelită din cap până în picioare, cu o aplicație translate româno-arab în formă de abac ! Un centru cultural care te putea ajuta să înveți cuvintele uzuale din limba arabă. Am luat bucuros abacul urmând a-l folosi într-o discuție mai filosofică ! 😉

11. Muzeul de Artă Islamică

Muzeul de Artă Islamică

,,O clădire modernă, construită pe o insulă artificială, pentru care arhitectul ei este I.M.Pei (autorul piramidei din fața Louvre), l-a vârsta de 91 de ani. Acesta a călătorit 6 luni prin lumea musulmană, pentru a culege informațiile necesare și s-a inspirat de la moscheea Ibn Tulun din Cairo (construită pe dealul unde ar fi poposit Noe cu arca sa în timpul potopului). ”  Qatar, Doha (I) – O capitală văzută la 47C !

12. Pearl Qatar

Pearl Qatar

The Pearl Qatar,o insulă artificială de 4 mil. Km2, ce conține complexe rezidențiale și magazine. La final vor fi 13 insule din care 8 vor face obiectul vânzării. E singurul loc din Qatar în care străinii pot cumpăra o proprietate. Este unul dintre cele mai vizitate locuri din Doha, mai ales de către cei care doresc să vadă cum trăiesc unii dintre cei mai bogați oameni din țară. Iahturile, magazinele și vilele de lux vă oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care trăiesc aceștia.

13. Muzeul Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani 

Doha – Muzeul Faisal Bin Qassim Al Than

Colecția acestui muzeu s-a născut din pasiunea pentru artă a șeicului Faisal Bin Qassim Al Thani. Muzeul are 4 secțiuni : Numismatică, Automobile, Patrimoniu qatarez și Artă islamică. Cea mai impresionantă parte a muzeului este uimitoarea colecție de mașini a șeicului, care numără peste 600 de mașini. Toate fiind în stare perfectă de funcționare!

14. Katara

Doha

Katara este un sat cultural ce conține un amfiteatrul cu o capacitate de 5.000 locuri, iar la deschiderea din 2011 au concertat aici Angela Gheorghiu si Vanghelis. Totodată pot fi vizitate mai multe zone cu expoziții, Planetariul Al Thuraya și zona comercială Katara High Street. 

15. O excursie pe dunele de nisip

Dacă dorești să treci dincolo de porțile orașului și să te aventurezi pentru o zi în nispurile fierbinți ale deșertului, poți cumpăra o excursie de o zi. Abandonezi asfaltul plictisitor și te vei da într-un montagne russe pe ,,valurile” roșiatice ale nisipului. puteți bucura de o călătorie lină sau, dacă sunteți interesat de entuziasm, informați agentul de turism că preferați să conduceți un traseu rapid și accidentat.

Safariurile în deșert vă vor oferi o experiență o dată în viață. Plimbați-vă prin plajele albe sidefate și poate chiar să faceți o baie în apele translucide ale Khor Al Udaid,

16. Plaja Katara

Doha – Katara beach

Cei care iubesc plaja sau sporturile nautice, se pot bucura de facilitățile plajei Katara, una dintre cele mai frumoase plaje naturale din Qatar. Plaja privată este deschisă pentru diferite distracții doar în a doua parte a zilei între orele 15.30-23.00, iar prețurile sunt următoarele(ele pot fi actualizate oricând) :

17. Satul Cultural Katara

Doha

Vizitați Satul Cultural Katara pentru a aprecia arta qatareză și admirați cele 3 turnuri pentru porumbei din afara unei moschei. dacă doriți, puteți participa și la un spectacol al Orchestrei Filarmonicii din Qatar. Luați masa la unul dintre restaurante din sat ce au preparate din bucătăria locală. 

18. Al Bidda Park

Al Bidda Park, Doha

Acesta este un parc imens plin cu spații verzi și cu locuri de joacă, care te face să crezi că te poți afla oriunde, doar în deșert nu ! Parcul începe a fi populat de adulți și copii abia după lăsarea serii. Cum siguranța nu este o problemă în Qatar, te poți plimba fără probleme pe alee luminate.

19. Studiorile Al Jazzera

Doha -Al Jazzera

Pentru cei care sunt pasionați de știri și care au trăit cu emoție evenimentele petrecute în 2011 legate de Osama bin Laden, se poate face o vizită în locul unde sunt amplasate celebrele studiouri Al Jazeera. Doar că, nu se va putea pătrunde în interior, ci se va face o simplă vizionare de dincolo de barieră.

20. Turnurile Barzan

Qatar – Barzan Tower

Cunoscute sub numele de „Locul Înalt”, Turnurile Barzan au fost construite ca locuri de veghe în sec. XIX. Cu toate acestea, mulți cred că ele au fost construite și pentru a urmări navele și scufundătorii ce căutau perle. Construite inițial din calcar și coral, turnurile au fost restaurate de curând pentru vizitatori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!