13 iunie 2024

India(II) – 5 înșelătorii în care pot fi atrași turiștii

1. Escrocheria preluării de la aeroport

taxi-vietnam

Cum funcționează : după un zbor lung, nu-ti dorești nimic altceva decât să ajungi mai repede la hotel, mai ales dacă că e și noapte ! La ieșirea din aeroport vei fi întâmpinat de un șofer ce ține un panou pe care e scris numele tău și care va susține că a fost trimis de către hotelul unde ai cazarea. …deși tu nu ai făcut nicio rezervare în acest sens. Însă, pe traseu șoferul te va informa care e costul cursei respective. …adică una deloc ieftină ! Cum e noapte și te afli într-o țară străină, nu ai de ales și vei accepta tariful care-ți ,,arde” buzunarul !

 Ce să faci : șoferul este în cârdășie cu un angajat de la hotel, care i-a comunicat numele și ora sosirii tale. Dacă nu ai ai cerut hotelului să-ți trimită o mașină, atunci refuză transportul ! În această situație, tariful scump e cel mai bun scenariu, deoarece au fost semnalate și jafuri.

2. Escrocheria cu ritual

taj mahal

Cum funcționează : în interiorul templelor sau cu ocazia unor festivaluri religioase se poate întâmpla ca un localnic să-ți ceară să facă un ritual în numele tău. …iar apoi să-ți solicite o donație ! Un lucru absolut normal în India ! Însă, este anormal să-ți ceară o donație mai care să depășească limita bunului simț! În cazul în care vei refuza să plătești, vei avea parte de apostrofări zgomotoase pe tot parcursul vizitei la templu.

Ce să faci : stabilește dinainte suma pe care o vei dona. Dacă nu va mai dori să facă ritualul pentru tine, e alegerea localnicului.

3. Escrocheria cu lapte pentru bebeluș

Cum funcționează : un adolescent se va apropia de tine și va începe să-ți dea sfaturi prietenoase despre ce anume va trebui să eviți sau la ce să ai grijă în India. Astfel se va lega o conversație plăcută și drept apreciere pentru informațiile primite, vei încerca să-i dai o recompensă. El te va refuza politicos și-ți va spune: ,,Nu pot să primesc bani, dar dacă vrei, poți cumpăra lapte pentru surioara mea”. Aceste vorbe te vor impresiona și te vei lăsa condus spre un chioșc/cărucior mobil din apropiere unde se vinde lapte. Acela e locul unde vei fi păcălit ! Vânzătorul îți va cere cca. 600 rupii pentru o sticlă cu lapte (15$). 

Ce să faci : dă-i doar bacșișul, iar dacă refuză e problema lui !

4. Escrocheria cu căratul bagajului

heathrow aglomerație

Cum funcționează : Imediat ce vei păși în Delhi, te vei confrunta cu una dintre cele mai des întâlnite escrocherii din India : hamalul de bagaje. Un bărbat îți va lua bagajul fără să-i ceri asta, și-ți va spune că ți-l căra gratis până la taxi sau stația de bus. Doar că, odată ajuns acolo, va uita ceea ce a spus inițial și-ți va cere să-i plătești câteva zeci de rupii. Așa că, asigura-te că nimeni nu va pune mâna pe bagajele tale !

Ce să faci : ține-ți bagajul lângă tine și refuză orice ajutor. Dacă ai într-adevăr nevoie de ajutor, atunci apelează la hamalii ce poartă cămăși roșii. …tot contracost, firește !

5. Escrocheria cu suveniruri

Cum funcționează : acesta este probabil cea mai enervantă escrocherie din India, deoarece o întâlnești peste tot. Povestea unui turist din Varanasi :,, În timp ce făceam un tur cu barca pe Gange, un bărbat mi-a pus o ofrandă în poală fără ca eu să-mi dau seama. Apoi a mutat barca în care se afla el, pentru a nu-i putea returna suvenirul și a început să strige să-i plătesc 150 rupii. Nu am avut de ales decât pun ofranda nefolositoare în Gange și apoi să plătesc 20 de rupii.”

Ce să faci : ține-te departe și ignoră complet oamenii din celelalte bărci. …sau pe oricine va încerca să-ți vândă ceva !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!