19 mai 2024

ITALIA – 20 DE LUCRURI PE CARE SĂ NU LE FACI ÎN VACANTĂ !

1.NU PUNE PARMEZAN PE PREPARATE DIN PESTE

mancare

Restaurantele italiene din afara Italiei au în comun un lucru : oferă parmezan la discreție. Deși acest lucru e acceptabil pentru paste și pizza, el nu este valabil însă și pentru pește. Deci, când mâncați un preparat cu pește în Italia, nu vă așteptați ca ospătarii să sosească și cu răzătoarea de brânză. Acest lucru ar fi privit ca fiind grosolan.

2. NU CERE O „BISTECCA ALLA FIORENTINA” BINE FĂCUTĂ

mancare italia

Când vă aflați în Florența, încercați o Bistecca alla Florentina. Această bucată delicioasă de carne provine de la vaca Chianina, o rasă întâlnită doar în Toscana. Orice ai face, nu cere ca friptura ta să fie bine făcută sau „ben cotta”, căci bistecca alla Fiorentina ar trebui să fie puțin roz pe interior și să se topească ca untul în gură.

3. BEA CAPPUCCINO DOAR DIMINEAȚA

cafea

Nu comanda un cappuccino în timpul prânzului sau al cinei și mai ales dacă ai comandat paste. Singurul moment acceptabil pentru a lua această cafea spumoasă delicioasă, este la micul dejun în timp ce-ți mănânci brioșa.

4. ATENȚIE LA O CAFEA ÎNȘELĂTOARE

Doi turiştii care se aflau într-o cafenea din apropierea Vaticanului și au plătit 81 euro pentru 2 burgeri și 3 cafele ! Ei au fost fost înșelați atât în privința prețurilor, cât în privința cafelelor, căci ,,Americano Doppio” nu există ! … singurul doppio este un espresso dublu ! Băuturile au constat în „doppio cappuccinos”.

5. FĂRĂ OUĂ LA MICUL DEJUN

În timp ce mulți dintre noi mănâncă ouă prăjite sau omletă la micul dejun, același lucru se întâmplă și în Italia. La acea oră se consumă produse de patiserie și o ceașcă de cafea. Însă, în unele hoteluri se pot servi și ouă împreună cu alimente tradiționale, precum fulgii de ovăz. 

6. ȘLAPII SUNT DOAR PENTRU PLAJĂ

papuci

Când vine vremea caldă în Italia, se schimbă și felul în care oamenii se îmbracă. Însă, un lucru nu se schimbă : încălțămintea. Dacă în alte locuri soarele înseamnă să mergi în șlapii, italienii îi folosesc doar pentru a merge la plajă. Chiar și la temperaturi de 30°C, nu veți vedea italieni mergând la market în șlapi. 

7. NU PUNE KETCHUP PE PIZZA

Nu puneți ketchup pe paste sau pe pizza. Deși, majoritatea oamenilor se bucură de condimentul roșu pus pe pizza, italienii nici nu vor să audă de așa ceva. Așa că nu pune ketchup pe pizza, căci s-ar distruge aromele autentice ale acestui fel de mâncare și ai putea atrage privirile din jur.

8. NU OPRI UN TAXI PE STRADĂ

Taxiurile funcționează puțin diferit în Italia. Spre deosebire alte țări, unde poți opri unul pe străzi, în Italia tebuie comandă prin telefon. Hotelurile și restaurantele îți vor rezerva unul sau poți folosi aplicatiile Uber sau Lfyt.

9. NU INTRA ÎMBRĂCAT NECORESPUNZĂTOR ÎN BISERICĂ

Când vizitați bisericile din Italia, în special catedralele, îmbrăcați-vă cât mai corect. Accesul în unele locuri poate fi restricționat, așa cum se întâmplă în Catedrala din Palermo, unde ți se cere să respecți un cod vestimentar. În caz contrat, vei plăti pentru închirierea unui poncho. Nu uitați să vă acoperiți umerii și să purtați fuste/pantaloni sub genunchi.

10. NU SPUNE CIAO TUTUROR

„Ciao”, adică salut și la revedere, este un cuvânt pe care probabil îl vei auzi de aproximativ 20 de ori pe zi. Cu toate acestea, folosiți „ciao” doar cu persoane pe care le cunoașteți deja. Pentru oricine altcineva, de exemplu, când vă aflați într-o cafenea sau un restaurant, folosiți „buongiorno” (bună dimineața/zi), „salve” (bună ziua) sau „buonasera” (bună seara)

11. NU REZERVAȚI O CINĂ PREA DEVREME

În timp ce cina e de regulă în jurul orei 19-19:30, nu același lucru se poate spune în Italia. Mulți italieni iau cina târziu, în jurul orei 20-20.30 sau uneori chiar mai târziu în timpul verii. Dacă doriți să faceți ca localnicii, faceți rezervarea pentru cină mai târziu decât de obicei.

12. EVITAȚI RESTAURANTELE ÎN CARE SE INSISTĂ SĂ INTRAȚI

În orașele italiene este obișnuit să vezi personal care încearcă să atragă oaspeții în restaurantele lor. De regulă, restaurantele din locurile turistice folosesc această tactică. Aceasta înseamnă că este posibil să plătiți ceva mai mult pentru o masă obișnuită.

14. NU PLĂTIȚI TOTUL CU UN CARD DE CREDIT

Dacă locuiți într-o țară în care cardul este rege, probabil că nu sunteți obișnuit să aveți mulți bani cash. În Italia, deși o țară dezvoltată, există și locuri în care se preferă bani cash. Atunci când trebuie să plătiți pentru o cafea sau o brioșă, asigurați-vă că aveți niște bani la îndemână și evitați privirile dezaprobatoare a celor din jur.

15. NU MERGEȚI LA CUMPĂRĂTURI ÎNTRE ORELE 13:00 ȘI 15:30

La fel ca Spania, Italia are și o perioadă pe tot parcursul zilei în care magazinele, băncile și serviciile sunt închise. Atunci când vizitezi țara, „Siesta”, este ceva de care trebuie să ții seamă. Orele de redeschidere pot varia,dar majoritatea se închid la 12.30/13.00 pentru prânz.

16. PĂSTREAZĂ-ȚI SIMPATIILE FOTBALISTICE PENTRU TINE

Când vizitezi Napoli nu trebuie să spui că ești un suporter al lui Juventus. Există o rivalitate lungă între cele două echipe, precum și între altele din peninsulă. …așa că cel mai bine e să-ți păstrezi simpatiile sportive pentru tine, pentru a nu avea neplăceri .

17. VORBIȚI LIMBA ENGLEZĂ LA MINIMUM

Mulți italieni consideră că limba engleză este dificil de pronunțat. Cei care lucrează în domeniul ospitalității sunt predispuși să vorbească engleza, dar cei mai mulți nu o folosesc. Dacă vrei să profiti de călătoria în Italia, atunci învață câteva fraze simple folosind aplicații precum Duolingo sau Babbel.

18. FĂRĂ SUNETE ÎN TIMP CE MĂNÂNCI

Dacă ești o persoană căreia îi place să scoată sunete atunci când mănâncă, atunci căuta să faci acest lucru în Italia.

Acestea fiind spuse, încercați să nu înghițiți spaghetele sau să nu lăsați un oftat satisfăcut după o înghițitură de apă. Deși poate nu vă dați seama, unii italieni vor fi atenți.

19. FĂ BAIE DOAR ÎN LOCURILE PERMISE

Lacul Como - ce să nu faci în Italia
Faceți baie și înotați în lacuri și mări; lăsați fântânile și canalele în pace

Oricât o fi de cald afară, scăldatul în fântânile istorice este interzis. Același lucru este valabil și pentru canalele din Veneția, unde s-au văzut turiști care au mers la baie.

20. NU PRIVI OAMENII ÎN OCHI

Când mergeam pe străzile orașului Napoli, e cel mai bine să eviți contactul vizual direct. Unii napolitani au reputația de a avea un temperament mai cald și s-ar putea să se simtă insultați.

2 thoughts on “ITALIA – 20 DE LUCRURI PE CARE SĂ NU LE FACI ÎN VACANTĂ !

  1. Sfaturi utile celor care -ca mine- vor să se conformeze într-o măsură acceptabilă uzanțelor locale. Cred însă că majoritatea oamenilor în vacanță vor doar să se simtă bine și să facă tot ce au chef; li se ”fâlfâie” de regulile nescrise și uneori chiar și de cele scrise.

    1. Fiecare poate face ce vrea, însă trebuie sa țină cont într-o oarecare măsură de obiceiurile țării in care ajunge. …altfel trebuie să-ți asumi privirile celor din jur ! 😉

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!